В езика на племето Пираха няма числа и цветове. В

...
В езика на племето Пираха няма числа и цветове. В
Коментари Харесай

В езика на племето Пираха няма числа и цветове

В езика на племето Пираха няма цифри и цветове. В Бразилия към момента съществуват дребни примитивни племена, само че от тях изключително се откроява племето Пираха със своята неповторима просвета и език.

То се състои от към 300 души, населяващи северозападната част на Бразилия. Пираха са амазонски индианци, които живеят основно по крайбрежията на река Maici. Те са единствената оживяла подгрупа от народа Мура.

Хората от племето изиграват значима роля в бразилската история по време на колониалните времена и са станали известни със своята тиха увереност и следваща опозиция против навлизащата португалска просвета. Някога всесилен народ, те били победени от своите съседи от племето Мундуруку, през 1788 година

Говорят език, в който липсват думи за цветове и цифри. Нямат минало време или подчинени фрази. Хората не броят и езикът няма думи за точни цифри.  Количествата се посочват с думите „ ненапълно ” и „ доста ”, а за цветовете имат думи като „ ярко ” и „ мрачно ”.

Докато някои назовават този език банален, то други настояват, че тази чудноватост на езика е резултат от полезностите на племето. Те живеят в сегашния миг – тук и в този момент. Тъй като са постоянно дружно, те нямат потребност да разпределят имущество.

Много ненужни думи се отстраняват, когато липсва история, не се наблюдава нищо обратно във времето и хората се доверяват единствено на това, което виждат.

Хората от племето Пираха се занимават само с въпроси, които попадат в тяхното директно персонално прекарване и по този метод липсва история отвън живата памет.

Културата им има най-простата позната система на роднинство, без следене на по-далечни връзки от биологичните братя и сестри.

Друга странна линия на племето е, че те постоянно гладуват, само че не заради липса на храна, а заради желанието им да бъдат “тигисай ” – мощни.

Племето Пираха са отхвърляли всички мисионери, както и всички модерни технологии. При тях няма водач и нямат потребност да обменят запаси с други хора и племена.

Тази дребна група от 300 души е останала непроменена от антични времена.

Те са наясно с външните цивилизации, само че избират да останат такива, каквито постоянно са били, до момента в който природата и човечеството им разрешават това.

Племето с кристалносините очи

Племето, което съпоставя съня със гибелта

 

В езика на племето Пираха няма цифри и цветове

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР