В Европа вече има две скорости в контрола на пандемията

...
В Европа вече има две скорости в контрола на пандемията
Коментари Харесай

RTVE: Централна и Източна Европа са новите горещи точки на пандемията

В Европа към този момент има две скорости в контрола на пандемията от Ковид-19, написа в уеб страницата си авторитетната испанска държавна телевизия и радио RTVE. Централна и Източна Европа се трансфораха в новите горещи точки на пандемията на континента поради ниските равнища на имунизация, високата степен на заболеваемост и върховите стойности на смъртност, се споделя още в обявата.
Според изданието от лятото на тази година се следи противоречие в темпа на имунизация сред западната и източната част на континента, което то назовава " желязната завеса " на имунитета. Докато западните страни се приближаваха към дълго чаканите 70% от ваксинирано население, други като България едвам надвишаваха 20%. Освен че е най-бедната страна в Европейски Съюз, тя е последна по имунизация и води по смъртност, със приблизително на ден съвсем 16 умряли на милион поданици през последната седмица. Само през октомври над 3000 души са умряли от ковид, което е седем пъти повече от същия месец на предходната година, се споделя в обявата. Със 723 пациенти в интензивното поделение, при оптимален потенциал до 800 кревати, българските лечебни заведения са на ръба на колапса. 
След нея се подрежда Румъния с 33,9 % имунизирано население и над 19 000 приети в болница, 10% от които са в интензивни отделения. Болниците не устоят и към този момент се трансферират десетки пациенти за лекуване в други страни. 
Малко по-добре, само че незадоволително позитивна е и обстановката в Хърватия, Словакия, Чехия, Словения и Унгария, където ваксинираните са сред 42% и 60%. Като образец е дадена Словакия, която при 5,4 милиона поданици, има повече от 2100 приети в болница, а в 47-милионна Испания в лечебни заведения са 1858 души. 
В тази връзка шефът на СЗО за Европа Ханс Клуге прикани за засилена имунизация на здравния личен състав и популацията, защото Европа още веднъж е в епицентъра на пандемията и я чака тежка зима.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР