В Европа може да започне имунизиране на 12-годишните срещу Covid-19

...
В Европа може да започне имунизиране на 12-годишните срещу Covid-19
Коментари Харесай

Европа може да започне имунизиране на 12-годишни срещу COVID-19 след месец

В Европа може да стартира ваксиниране на 12-годишните против Covid-19 след по-малко от месец, обявиха от Европейската организация по медикаментите.

Коментарът пристигна, откакто американската Федералната администрация за храните и медикаментите позволи използване на имунизацията на „ Пфайзър “ и „ Бионтех “ на лицата от 12 до 15 годишна възраст. Последната дума ще има на следващия ден експертна комисия от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите.

Двете компании твърдят, че препаратът е безвреден и 100 % ефикасен в тази възрастова група.

Президентът Джо Байдън съобщи по-рано, че управляващите имат подготвеност да стартират ваксинирането на децата неотложно.

Европа може да последва Америка напълно скоро. Ръководителката на Европейската организация по медикаментите Имър Кук сподели през днешния ден пред „ Ханделсблат “ и други медии, че се надява процедурата по оценяване на имунизацията да завърши през юни, в случай че не в края на май.

Тежък удар понесоха през днешния ден проектите на по-бедните страни, които разчитат да си обезпечат ваксини по интернационалната скица COVAX. Американската компания „ Новавакс “ отсрочи с най-малко 4 месеца заявката си до европейския и американския регулатор за оценка на своя претендент за ваксина.

„ Новавакс “ има съглашение с COVAX за доставка на 1 милиард и 100 милиона дози, създадени в съдействие с Индийския серумен институт. Доставките трябваше да стартират през третото тримесечие на тази година.

Няма изгледи за компромис по разногласието за патентите на имунизациите най-малко през идната половин година, счита генералният шеф на Световната комерсиална организация.

Нгози Оконджо-Иуала е на мнение, че „ прагматично “ решение може да бъде реализирано едвам през декември. То ще бъде във тип на рамково съглашение за интелектуалната благосъстоятелност, прехвърлянето на технологии и усъвършенстван достъп на разрастващите се страни до ваксини.

Привържениците на концепцията за анулация на патентите считат, че по този метод повече компании ще създават повече ваксини в световен мащаб. Според съперниците обаче това ще убие тласъка за нововъведения, по този начин нужни в битката против разновидностите на вируса.

За разлика от Дания, Европейската комисия не се е отказала изцяло от имунизацията на „ АстраЗенека “. До март шведско-британската компания достави едвам една четвърт от контрактуваните 120 милиона дози. Доставките за второто тримесечие също изостават, макар правосъдната процедура, заведена от Брюксел. Еврокомисията се надява на съда, с цел да изтръгне до юли най-малко 90 милиона дози в допълнение, заяви през днешния ден неин представител.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР