В Етнографския музей Етър“ край Габрово майстори от различни краища

...
В Етнографския музей Етър“ край Габрово майстори от различни краища
Коментари Харесай

В "Етър"-а кошничари показваха майсторство

В Етнографския музей „ Етър “ край Габрово майстори от разнообразни краища на страната демонстрираха пред посетителите техники на плетене с естествени материали. Организаторите наградиха най-хубавите демонстратори.

Съхраненото знание и умения в плетенето на кошници, кошове, рогозки, на риболовен мрежи и декоративни предмети за бита демонстрираха майсторите, участници в тридневното национално ревю „ Вплетени обичаи “. Организаторите от Етнографския музей „ Етър “ наградиха най-хубавите демонстратори, като журито отличи с огромната премия Емел Балъкчи и Мехмед Шакир от пловдивското село Устина. Семейството се занимава с кошничарство и споделят, че това е тяхната терапия след години занимания с писателска и издателска активност.

Емел усвоила уменията да плете кошници от брачна половинка си. Той го наследил от дядо си и татко си. Казва, че най-трудната част е обработването на дървото, а най-важното е да не се отказваш.

Плетенето на кошници от дрян и явен двамата майстори демонстрираха дружно със занаятчии, усвоили обичайните техники за работа с ракита, царевична шума,коноп, вълна, кожа, коприна и памук.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР