В епохата на социалните мрежи войната избухва на екраните ни

...
В епохата на социалните мрежи войната избухва на екраните ни
Коментари Харесай

Израел/Хамас: трябва ли да се откъснем от социалните мрежи?

В епохата на обществените мрежи войната избухва на екраните ни в комбинация от неясен смут и повърхностни изявления. От 7 октомври, датата на нападението на Хамас против Израел, фотоси на зверства се популяризират в мрежата без никаква модерация.

Платформите са залети от видеоклипове със свръхнасилие, на които се виждат убити цивилни жители, и апели за ненавист. Трупове на възрастни хора пред автогарите, окървавени люлки, обгорени тела на деца: ужасът е единствено на един клик разстояние. Освен рисковото принуждение, потокът от това наличие е изключително притеснителен, изключително в X (бившия Twitter). Никога не сме виждали терористична офанзива с толкоз доста налични изображения ", споделя Филип Корбе, началник на публицистичните услуги в BFM-TV. Хиляди дребни снимани моменти ни връхлитат от всички направления ". В разгара на тази тъмна нощ подправените нови-ни, трансформирали се в оръжие на пропагандата, са норма. Как можем да запазим нужната отдалеченост и да се предпазим от принуждение в епохата на осведомителния апокалипсис?

Безпрецедентни равнища на принуждение и дезинформация

" През 2015 година в обществените мрежи беше публикувана фотография на телата на жертвите, снимани в Батаклан. По това време платформите реагираха бързо, като изтриха фотографията ", напомня Жак Пезе, публицист от службата CheckNews на Libération. По това време това беше изолиран неуспех. Днес наличие със същия принудителен темперамент се излива свободно в обществените мрежи, без да бъде модерирано. " Това събитие придобива невиждани мащаби ", счита той. В X, Telegram, Snapchat и Instagram се популяризират видеоклипове с изтезания.

В допълнение към насилието на някои от изображенията, те се оказват и подправени или извадени от подтекста. Декодерите на „ Монд “ постоянно изброяват подправените изображения и видеоклипове, които се популяризират от 7 октомври насам: израелски аероплан, за който се допуска, че е свален от Хамас, подправено оповестено разрушение на православна черква в Газа, видеоклип с деца в кафези, показани като израелски заложници, държани от Хамас, ракета, изстреляна от видеоигра, палестинска активистка, която е изнасилена, показана като похитен израелец. За Ачия Шац, шеф на FakeReporter, група израелски деятели, които следят и разобличават онлайн дезинформацията, това наличие единствено способства за преобладаващото комплициране: " Истинските видеоклипове са задоволително шокиращи и без хората да споделят подправени ".

Когато се случват огромни събития, те нормално провокират вълна от дезинформация, само че скоростта, с която се популяризират подправените вести, свързани с този спор, е невиждана. Когато осведомителната среда е нечиста от дезинформация, е по-трудно да се разграничи какво се случва и да се осмисли наличната информация ", споделя Алесандро Акорси, анализатор от изследователската компания Crisis Group.

Неправилни политики за модериране

Изправени пред този поток, платформите са изправени пред комплицирано предизвикателство: да вземат бързи решения с лимитирана информация, съгласно „ Вашингтон Пост “. Те би трябвало да намерят баланс сред отбраната на потребителите от наличие, обвързвано с принуждение, ненавист и заблуждение, и нуждата да зачитат свободата на изложение, да задържат материали от журналистически интерес и евентуални доказателства за военни закононарушения. В YouTube на Гугъл и във Фейсбук и Instagram на Meta да вземем за пример са неразрешени изразявания на поддръжка за Хамас. Всъщност на никого, обвързван с групировката, не е разрешено да из-ползва техните платформи. TikTok също разгласи, че Хамас е неразрешен за потребление в нейното приложение.

Но като цяло тези ограничения остават козметични. В Telegram, извънредно авторитетна платформа за известия, модерацията на наличието остава доста слаба, на процедура не съществува. В нея е ситуиран канал на Хамас, който намерено излъчва мрачни изображения и видеоклипове на израелци за повече от 120 000 клиенти. Един видеоклип, с над 77 000 гледания, демонстрира неидентифициран войник, който тъпче лицето на мъртъв боец. " В Телеграм се популяризира огромно количество тревожна тирада на омразата. Израелски организации на гражданското общество осъдиха необятното наличие на израелски извънредно десни групи в Telegram, където хората подстрекават към принуждение или се провеждат за закупуване на оръжия и осъществяване на набези ", предизвестява Алесандро Акорси. А шокиращите изоб-ражения постоянно се появяват в Telegram, преди да попаднат в други обществени мрежи. Това яв-ление към този момент се беше появило, когато Русия нахлу в Украйна през 2022 година В множеството случаи наличието не е авансово тествано или е извадено от подтекста, с цел да се впише в разказа, стартиран от лицето, което го е разгласило.

Twitter, мрежата от пъкъла

Twitter се трансформира в леговище за изявления и видеоклипове, отстранени от други платформи поради нарушение на техните правила. С други думи, това е " токсично бунище за ненавист и дезинформация ", където всичко се състои в това " да крещиш в празното, без значение какъв брой неоснователни са обвиняванията " („ Лос Анджелис Таймс “), " гора от дезинформация, толкоз гъста, че е извънредно мъчно да се проникне в нея " („ Гардиън “), " леговище, уп-равлявано от своите пандизчии " (Garbage Day), ръководено от " 52-годишен чирак на вълшебник ", " неетична военна зона " („ Ню Йорк Таймс “). Да преглеждаш X през днешния ден за настоящи вести към този момент значи да се сблъскваш с ксенофобска изразителност, подправени видеоклипове и " ботове, разпространяващи повече дезинформация, в сравнение с Фейсбук през 2016 година ".

Вирусен видеоклип в платформата твърдеше, че демонстрира войник на Хамас, който смъква израелски хеликоптер. В реалност това беше фрагмент от видеоиграта Arma 3. Появиха се и ал-жирски празненства с фойерверки, показани като израелски офанзиви против Хамас, както и изцяло подправена фотография на Кристиано Роналдо, държащ палестинското знаме, публикува-на от акаунт, представящ се за публицист от Би Би Си със наследник тик. Почти всичко, което се популяризира в Twitter през последните дни, е подправено - споделя Мат Биндер от Mashable.

Това цунами от подправена информация беше неизбежно, като се имат поради продължаващите старания на Елон Мъск да не контролира своя Див запад. През миналата година той всеобщо уволняваше модератори на наличие, възстановяваше неразрешени преди този момент сметки и позволяваше на потребителите да заплащат, с цел да получат отметка в обществените мрежи. Тези, които заплащат, могат да видят наличието си разпространявано от логаритъма.

Откакто Елон Мъск купи Twitter през октомври 2022 година, " всяко негово решение подкопаваше така и така несигурния баланс на информацията ", проучва Уилям Одюро от „ Монд “, " едно от първите му решения беше да обърне йерархията на информацията. Изчезна акцентът върху сертифицираните сметки - известни персони, медии, държавни управления, публицисти, за които се предполагаше, че носят отговорност за това, което споделят ". Джъстин Педен, американски проверяващ публицист и онлайн верификатор (Open Source Intelligence), счита, че медии-те, които не са платили за синята значка на Х, в този момент имат по-малка видимост от " ксенофобс-ките кретени, подсилени от логаритъма ".

Ситуацията е толкоз сериозна, че даже най-опитните специалисти са комплицирани. Опитните изс-ледователи на OSINT попадат в клопката на подправени сметки. " Вече е съвсем невероятно да се направи разлика сред това кое е реалност, кое е слух и кое е доктрина на конспирацията. Промените на Мъск не просто направиха X ненужен по време на рецесия. Те я направиха още по-лоша ", предизвестява Майк Ротшилд, откривател, профилиран в региона на конс-пиративните теории. Журналистите се изгубват и показват ужаса си.

" Видях толкоз доста наличие, обявено, опровергано и още веднъж опровергано, че мисля, че съм достигнал границите на способността на мозъка ми да схваща действителността ", оплаква се журналистът Райън Бродерик.

Изправени пред този информативен безпорядък и превръщането на Елон Мъск в " съизвършител на терористите ", съгласно ДНК, медиите избират да издигнат завесата. " Х " е доста дребна платформа в Швеция през днешния ден. Шведското радио напусна Twitter напролет, както и публицистичният акаунт, само че ние не пречим на нашите публицисти да бъдат в него ", съобщи неотдавна Сила Бенкьо, основен изпълнителен шеф на Шведското радио. В Австралия ABC към този момент има единствено четири акаунта в Twitter. NPR е напуснала Twitter - с нищожен резултат. Трафикът е намалял с едвам един процентен пункт след напускането на медията.

Изправена пред такава злополука, единствената институция, която остава в играта на сдържаност, е Европейският съюз. Във вторник, 10 октомври, комисарят на Европейския съюз Тиери Бретон прикани Елон Мъск да се разпореди, като заплаши обществената мрежа с финансови наказания, в случай че не отговори или отговори ненапълно на настояването му за повече информация по отношение на метода, по който третира спора сред Израел и Хамас. Краен период: 18 октомв-ри.

Липсата на сдържаност е в интерес на насилието

Екстремистките групи се възползват от неналичието на регулация в обществените мрежи, изключително в X и Telegram, с цел да популяризират поток от шокиращи изображения. Тази мъгла е подарък от бога за тези, които желаят да разделят, да основават безпорядък, да атакуват враговете си и да сеят в допълнение комплициране. За журналиста Николас Карвальо " нападението на терен е съчетано с пропагандна война в мрежите. Намерението на терористичната формация Хамас е да покаже отслабения израелски терен, който е бил подложен на принуждение от страна на Хамас, изключително в канала Telegram ". Целта е да се деморализира съперникът. Хамас набира хора от своите командоси, с цел да демонстрират убийствата. Организацията употребява и профила на жертва-та във Фейсбук, с цел да излъчва изтезанието онлайн. От израелска страна всеки ден един ка-нал разгласява към двадесет видеоклипа, снимани на мястото на зверствата.

Страхът и объркването са неразделна част от тактиката, съгласно чиновник на Хамас, който преди този момент е отговарял за основаването на наличие в обществените мрежи за Хамас и се е съгласил да приказва пред „ Ню Йорк Таймс “ при изискване за анонимност. Според него групировката желае да сътвори собствен личен роман и търси поддръжка от съдружниците си посредством соци-алните мрежи. " Когато " Ислямска страна " публикуваше видеоклипове с обезглавявания в обществените мрежи, фрагментите служеха за сближение на екстремистите, които се причислиха към идеята ѝ, и за психическа война против нейните цели ", изясни той.

Онлайн насилието ражда още повече принуждение, тревожи се Имран Ахмед от Центъра за битка с цифровата ненавист. Лъжите, популяризирани онлайн, са най-вредната форма на наличие: " Лъжите подхранват омразата. Те работят рефлекторно както за основаване на ненавист, по този начин и за нейното усилване ", отбелязва той. " Реалните последствия от тези неистини са принуждение по улиците, ранени почтени хора и евентуално изгубени животи, тъй като някои от тези изображения и видеоклипове са предопределени да провокират допустимо най-крайните ре-акции ".

Рискът от контузия

Не всеки е квалифициран да се оправя с изображения на принуждение. Попадането им в обществените мрежи може да има извънредно съществени последствия. Според Бруно Бонифас, психиатър, профилиран в лекуването на психически контузии, прекарването " може да предизвика прочувствени реакции, сходни на посттравматично стресово разстройство ", с риск от " разграничаване " от близките.

За публицистите, които постоянно работят по подобен вид тематики, се вземат защитни ограничения. За Жак Пезе, публицист от „ Либерасион “, е ясно, че всяко изображение носи своя риск: " Целта ми не е да видя 100 видеоклипа с остатъци. Аз съм деликатен. Знам, че всякога, когато работя по подобен вид тематика, тя ще ми повлияе. Не знам доколко. Всяко изображение може да ни повлияе, да се отпечата върху нас и да провокира контузия ". Ръководството на ме-дийната компания е въвело психическа помощ ad hoc, посредством психиатър, профилиран в лекуването на патологии, свързани със напрежението на работното място, който към този момент е помагал на публицистичния екип по време на нападенията през 2015 и 2016 година, по време на последвалите ги правосъдни процеси и при започване на офанзивата в Украйна.

Подобна е системата и във „ Франс инфо “, която по време на огромни събития дава без-платен номер, наличен 24 часа в денонощието, с цел да се приказва със здравни експерти ", изяснява Клеман Легрос, публицист в екипа на Révélateurs. Въведени са няколко елементарни, само че ефикасни ограничения, с цел да се избегне ненужното изпадане в неприятности: " Ние поддържаме връзка доста между тях. Стараем се да не гледаме ненужни видеоклипове, да не активираме автоматизираното възпроизвеждане, а от време на време да изключваме звука ", споделя той. " Понякога можем да оставим видеото в миниатюра, с цел да смекчим резултата ", прибавя Николас Карвальо.

Откъсвате се от обществените мрежи?

Изправени пред минното поле, в което се трансфораха обществените мрежи, какво би трябвало да създадем? Журналистите не могат да си разрешат да излязат от играта, споделя журналистът Жулиен Паен. " Като публицист, и изключително като проверител на обстоятелства, не можете да напусне-те полето. Независимо дали ни харесва или не, огромна част от французите получават информация от мрежите, изключително по-младите хора, и медиите не могат да си разрешат да изос-тавят платформите. Трябва да продължим да се опитваме да противодействаме на погрешната информация посредством скрупульозна инспекция ", споделя експертът по битка с подправената инфор-мация.

Някои консуматори на интернет към този момент избират да вземат специфични защитни ограничения. Някои израелци са почнали да заобикалят обществените мрежи от боязън да не видят изчезнали родственици да се появяват на шокиращи фотоси. В Израел управляващите молят родителите да не разрешават на децата си да употребяват обществените мрежи, с цел да не попаднат на травматични видеоклипове със заложници. Тези рекомендации се популяризират освен в Израел, само че и в Съединените щати и Обединеното кралство, като някои от тях показват по-специално TikTok и Instagram, оповестява Би Би Си.

За тези, които желаят да останат осведомени, като в същото време заобикалят съпътстващите рискове във допустимо най-голяма степен, има редица рационални начинания, които могат да бъдат въведени: консултиране с няколко източника, систематична инспекция на потребителя, който споделя информацията, и закъснение на темпото на новините.

" Има доста вести в действително време, които би трябвало да се слагат в подтекст, а това може да стане единствено часове по-късно ", споделя Алесандро Акорси.

При спор като този сред Израел и Палестина има доста откриватели, публицисти и учени, които работят по този въпрос от години. " Когато откриете човек, на който имате до-верие и който има опит и знания по тематиката, проверете кого следва, с кого си взаимодейст-ва, на кого се доверява и развийте по-широка мрежа ", предлага той.

И най-после, можете да бъдете като равин Делфин Хорвильор и да си зададете въпроса: " Вероятно би трябвало да видите изображенията и да не ги видите. Някои от тях са ми помогнали да схвана обстановката. Изправен пред всички тези свидетелства, се пробвам да дам приоритет на историите, разказани от фамилиите. Видях доста лица на жертви, на отвлечени хора. Може би би трябвало да наводним обществените мрежи с други неща, с думите на околните, да раз-кажем историята на техния живот, а освен на гибелта им, да разкажем историята на това кои са те, а не кои към този момент не са ". /БГНЕС

---------

От Александра Клинник, France Télévisions Information MediaLab.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР