В ЕП отхвърлиха искания от България компромисен вариант за пакета

...
В ЕП отхвърлиха искания от България компромисен вариант за пакета
Коментари Харесай

В ЕП отхвърлиха искания от България компромисен вариант за пакета „Мобилност”

В Екологичен потенциал отхвърлиха претенции от България компромисен вид за пакета „ Мобилност ”
Комисията по превоз в Екологичен потенциал отхвърли поискания от България компромисен вид за пакета „ Мобилност ”. Това стана ясно през днешния ден, до момента в който българските превозвачи стачкуват на площад „ Люксембург “ в Брюксел, съобщи кореспондент на БГНЕС.

С гласуваните промени евродепутатите одобриха новите правила за транспортния бранш.

Българските превозвачи упорстваха за отменяне на пакета „ Макрон “. На площада превозвачите ни са подкрепени от Румъния, Полша, Словения, Унгария, Хърватия. Близо до митинга са ситуирани 10 тежкотоварни автомобила, толкоз бяха позволени от белгийските управляващи.

Международните автомобилни превозвачи от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария, Хърватия и други страни-членки на Европейски Съюз са извънредно обезпокоени от съгласуваните старания на някои държави-членки с взимащите решения в Европейски Съюз да защитят националните си пазари, като по този метод повреждат главните стълбове на Европейския съюз – свободното придвижване на хора, артикули и даване на услуги. Това се споделя в взаимна декларация на представители на превозвачите от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия.

Представяйки Пакета за подвижност Комисията заявява, че неговата съществена цел е фундаментална рационализация на европейския превоз, която да помогне на бранша да остане конкурентоспособен в обществено обективен преход към чиста сила и цифровизация.

Ние поддържаме предложенията, ориентирани към по-голяма изясненост, еластичност и по-добро използване, обаче не можем да приемем предложенията, които нямат нищо общо с упования обективен, уравновесен и учреден на доказателства метод. В отсъствието на оценка на въздействието върху сектора, потребителите и страните-членки на Европейски Съюз, актуалните диспути получават политизиран, популистки и даже коренен темперамент в предизборната припряност.

Ние протестираме против тези оферти, защото те са дискриминационни, издигащи бариери пред автомобилния превоз с пагубни последствия, които провокират голяма административна, организационна и финансова тежест, фрагментиране на европейския пазар на транспортни услуги. Вместо реализиране на избраните цели тези регулации ще влошат индикаторите на автомобилния превоз и ще причинят трагично повишаване на разноските, загуба на конкурентоспособност и даже изключване от пазари на трети страни, се споделя в декларацията.

Прилагането на разпоредбите за командироване на служащи за водачите при транспортите по кръстосаната търговия и каботажа във всички 28 страни-членки ще усили доста отрицателното влияние в съпоставяне със сегашната обстановка. Това ще сътвори правна неустановеност и неспособност да се съблюдават условията, доста повишаване на експлоатационните разноски и риск от банкрути на транспортни предприятия, като в същото време ще набъбнат цените на транспортите и цените на стоките за европейските консуматори. Ще бъдат изгубени съществени преимущества на автомобилния превоз като неговата еластичност и географско покритие. Отслабването на конкуренцията и разрушаването на системите за стимулиране труда на водачите ще влошат качеството на транспортните услуги. Тази мярка ще съставлява косвена възбрана за транспортите по кръстосаната търговия и каботажа, съществено застрашаваща свободата за даване на услуги в Европейски Съюз.

За превозвачите от периферните страни на Европейски Съюз заради доста по-дългите дистанции организацията на връщането вкъщи на транспортните средства и водачите е доста по-трудна и скъпоструваща, в сравнение с за превозвачите от Централна Европа. Задължението това да се прави на всеки 3-4 седмици ще усили празните курсове и престоите, влошавайки екологичните индикатори на интернационалния превоз. За водачите това би означавало дълго време, изгубено в пътешестване до дома и назад, през което те нито ще работят, нито ще почиват. Ние молим изрично да бъде отхвърлено изцяло неприемливото предложение за наложително връщане вкъщи на транспортното средство, както и да се запази правото на водачите да избират мястото, където да прекарват почивките си.

Добре знае се, че Европа не е готова за възбрана за прилагане на седмичните почивки в кабината. Тази мярка единствено ще докара до спомагателни ненужни разноски за превозвачите, проблеми за водачите, до понижаване на успеваемостта и утежняване на сигурността на придвижването и сигурността на превоза. Настояваме за само рационалното решение: да се позволи изключение за прилагане на почивките на профилирани паркинги, както и в други зони за паркиране до построяването на всички нужни профилирани паркинги в Европейски Съюз.

Ние сме срещу позицията на Европейския парламент за изменение на регламентите за съгласуване на системите за обществена сигурност (№№ 883/2004 и 987/2009), с които се предлага при интернационалния авто превоз да се ползва социално-осигурителната система на страната-членка, в която водачите правят максимален дял от своята трудова активност. Критерият „ максимален дял от активността “ би бил неупотребим и несъответстващ с интернационален транспорт, включващ работа на територията на шест или даже повече страни-членки, без да има опция за предварителна оценка в коя от тези страни е най-големият дял от активността, безапелационни са превозвачите.

Ние – браншът и жителите на Европейския съюз, се нуждаем от добре уравновесени, професионално, стопански, обществено и екологично обосновани решения.

Тъй като такива решения липсват, призоваваме Европейския парламент да отхвърли Пакета за подвижност 1, който задълбочава разцеплението на Европейски Съюз и ще навреди съществено освен на успеваемостта на превоза на Европейски Съюз, само че и на неговата търговия, стопанска система и общество като цяло, се споделя още в декларацията. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР