В едно иранско село баща обезглавява 14-годишната си дъщеря, защото

...
В едно иранско село баща обезглавява 14-годишната си дъщеря, защото
Коментари Харесай

Да обезглавиш 14-годишната си дъщеря. Това убийство шокира света.


В едно иранско село татко обезглавява 14-годишната си щерка, тъй като е избягала с по-възрастен мъж. След бруталното ликвидиране роднините провеждат траурно празненство, на което почитат " достойното " държание на бащата.

Ромина Ашрафи

В края на май едно изключително грубо закононарушение раздруса Иран. Става дума за " ликвидиране на достойнството " в едно северноиранско село: 37-годишният Реза Ашрафи обезглави личната си щерка. И до момента в който други сходни убийства нормално остават скрити за обществеността, този случай прикова вниманието на обичайните медии и обществените мрежи.

Ромина, 14-годишната щерка на Реза Ашрафи, избягала от вкъщи на родителите си с един 29-годишен мъж, който по-късно признал, че от 5 години бил влюбен в момичето. Родителите на Ромина отказали да дадат единодушието си за сватба. Ако обаче бащата беше дал утвърждението си, от правна гледна точка бракът щеше да е вероятен - макар че Ромина е била единствено на 14 години.

Пет дни след бягството полицията разкрила момичето и го върнала вкъщи. По информация на медиите, в къщата на Ромина се разиграла следната сцена: майката дочула по какъв начин бащата на момичето упорствал тя да се самоубие, с цел да не се постанова да я убива той. Майката не подхванала нищо, с цел да избави щерка си. След бруталното ликвидиране роднините на Ромина организирали траурно празненство, на което било почетено  " достойното " държание на бащата.

" Горчивата истина е, че патриархалната просвета е пуснала дълбоки корени в иранското общество ", споделя пред Дойче Веле Асиех Амини, авторка и защитничка на правата на дамите. Тя добавя, че няма никакво значение какъв брой образовани са дамите и какво е  ситуацията им в обществото. " В сегашната политическа система в страната освен традицията е на страната на мъжете, само че и законите ", показва Амини, която през 2009 година е избягала от Иран и през днешния ден живее в Норвегия.

Погледнато извън дамите в Иран са постигнали значително - особено спрямо други страни от Близкия Изток. В Саудитска Арабия, да вземем за пример, до неотдавна дамите нямаха право да карат, а с изборни права се снабдиха едвам през 2015 година. В Иран дамите могат да карат коли още от 1940 година, а да гласоподават на избори - от 1963. Половината висшисти в Иран са дами. Освен това от ден на ден иранки подават молби за бракоразвод, пробвайки се да се освободят от несполучливи бракове.
Редакцията предлага
Абсурдните закони на шариата

Общото сред Иран и Саудитска Арабия е това, че и в двете страни дамите са третирани като непълнолетни - поради законите на шариата. Всички значими решения биват вземани от бащите или съпрузите, даже и след гибелта. В ислямското право на Иран важи правилото на мъстта. Ще рече, че в случай че против жена бъде осъществено закононарушение, бащата взема решение дали да има наказване за извършителя и какво да е то. Обикновено бащите избират " гибел ".

Системата е неуместна и това ясно проличава и от убийството на Ромина: в тази ситуация причинителят е в същото време и индивидът, който взема решение въпроса за наказването или помилването. Споед иранските медии, преди да убие щерка си, Реза Ашрафи се е съветвал с юрист за наказването, което го очаква - сред 3 и 10 години затвор.

Ашрафи обаче не е единственият татко, възползвал се от тази незрялост на иранското правораздаване. Според проучване на Иранската полицейска академия, в някои региони на страната с изключително закостенели обичаи - като западните и южните, т.нар. убийства на честта съставляват до 45% от всички осъществени убийства.

Ромина Ашрафи е била единствено на 14

Жестокият кодекс на " благоприличието "

" В едно обичайно общество благоприличието е главният капитал на дамата ", споделя иранската журналистка Марок Голамхосейнпур. От доста години тя се занимава с така наречен убийства на достойнството. " Мъж, чиято брачна половинка или щерка е загубила благоприличето си, е отринат, подценяван и даже унижаван от обществото ", показва тя. Журналистката споделя за един случай на иранско момиче, което било с овцете на паша. То било изнасилено неведнъж от група мъже. Когато било открито полумъртво, мъжете в фамилията бързо решили, че момичето трабва да бъде отстранено.

Обикновено бащите или дядовците възлагат на брат или братовчед на " опозореното "  момиче да я убие, а по-късно поемат сами отговорността или помилват физическия причинител. Голамхосейнпур, която живее в Съединени американски щати, счита, че бягството на Ромина от у дома е можело да не приключи с нейното ликвидиране, в случай че фамилията ѝ живееше в някой по-голям град.

Съдбата на обезглавеното 14-годишно момиче разбуни иранското общество. Президентът Хасан Рохани разпореди на държавното управление най-сетне да извърши нужните промени, с цел да може закононарушенията в името на фамилната чест да бъдат наказвани по-строго.

Президентът обаче знае и това, че консервативното правораздаване отхвърля законите, които би трябвало да пазят дамите от принуждение вътре в фамилията. Такива закони подражават на Запада и опонират на ислямските правила, аргументират представителите на консервативните кръгове.

Кобра Касали, член на влиятелния в Иран Културен и обществен съвет за дамите и фамилиите твърди да вземем за пример, че огромният провинен за сходни трагични случаи са последователите на програмата на Организация на обединените нации за стабилно развиване до 2030 година. Една от нейните цели е равенството между половете. Културният и обществен съвет за дамите и фамилиите е подчинен на висшия нравствен лидер на Ислямската република. От 35 години този орган се пробва да наложи ислямските ценности и просвета в иранското общество и се бори против задачите за развиване на Организация на обединените нации, тъй като те насърчавали сексуалната култура и равенството сред момчетата и девойките. Консервативните сили в Иран имат свое " решение "  на казуса: девойките да се омъжват колкото се може по-рано.

*****
Тук припомняме едно видео от нашия списък. Става дума за репортаж на нашия автор Джафар Абдул Карим от столицата на Йордания от 2017 година. Там той попита няколко млади мъже какво биха създали, в случай че сестрите им пожелаят да работят. Дори за човек без предубеждения отговорите звучат шокиращо. Вижте видеото: 
" Ще я убия. Защото става дума за мъжката ми чест. "
 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР