В една от в бразилския щат Пара биолози откриха необикновен

...
В една от в бразилския щат Пара биолози откриха необикновен
Коментари Харесай

В мина в Бразилия откриха микроби, които могат да произвеждат чиста мед

В една от в бразилския щат Пара биолози откриха невероятен вариант на. Те се хранят с витриол и създават чиста мед. Благодарение на това изобретение индустрията може да се избави от токсичните технологии за извличането на мед от рудата, пишат учени в публикация за научното списание „ Science Advances ”.
Откритите бацили могат да преобразуват меден сулфат в чист метал без никаква човешка интервенция. Благодарение на тези бактерии индустриалците ще могат да отстраняват токсичните субстанции при производството на мед, настояват откривателите.
Необичайната бактерия от рода Bacillus е открита от биолози под управлението на доцент Дебора Родригес от университета в Хюстън, до момента в който изучавали микроби от медни мини в Бразилия. Тази бактерия живее в кисела среда, богата на медни соли.
Родригес и нейните сътрудници развъдили тези микроорганизми в лаборатория и наблюдавали какво ще се промени, в случай че към тяхната хранителна среда бъде прибавен разтвор на меден сулфат.
През идващите два дни всички следи от солта на сярната киселина и медта изчезнали от съда и на дъното му се натрупа наслойка от частици с диаметър елементи от нанометъра. Оказало се, че тези частици са формирани от чиста мед, която бактериите отделят във тип на атоми.
Това изненадало учените, тъй като директното приемане на мед от разтвор на някоя от нейните соли е много неблагоприятен развой от енергийна позиция. В индустрията това постанова потреблението на токсични разтворители и катализатори, заради което производството на мед е един от най-замърсяващите околната среда процеси.
Бактериите, обаче, вземат решение този проблем единствено с 14 ензима. Те са виновни за превоза на медни йони в клетката, тяхното възобновяване и връщането на чистите железни атоми в околната среда. Структурата на тези ензими демонстрира, че в този случай медта е единствено непряк артикул от реакцията: бактериите в действителност се интересуват от серните атоми.
Тази специфичност на бразилските бацили може да бъде употребена както при възобновяване на екосистемите, по този начин и в минната и биохимическата индустрия. Атомите на медта може да се употребяват за производството на разнообразни наноструктури, катализатори и медицински препарати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР