В един идеален свят би трябвало колкото повече знаеш и

...
В един идеален свят би трябвало колкото повече знаеш и
Коментари Харесай

Шест обективни фактора влияят на шанса за по-добро заплащане

В един съвършен свят би трябвало колкото повече знаеш и умееш, толкоз по-добре да е заплатен труда ти. Реалността обаче е друга и то, освен в България. Да, кардинално бихте могли да опитате да си издействате покачване на заплатата с упорита работа и тактически договаряния с управлението. Изследване на BBC демонстрира обаче, че има и други, евентуално даже по-важни фактори. Някои от тях можем да направляваме, други просто са си въпрос на демографски късмет или пък чист шанс.

1. Млад и роден в точното време

Статистически изчислено наклонността за най-бързо повишение на приходите е най-висока при започване на кариерата и годините от 20 до 30. Това е интервалът, в който множеството хора стартират с по-ниска заплата, само че е доста евентуално бързо да придобият умения и опит, които да им донесат покачване. След това този бърз ритъм се забавя - през 30-те и 40-те години, като заплащането приблизително пораства надлежно с 2% и 1% годишно. А след прекачване на билото на 50-та годишнина, когато тръгваме към пенсионирането, то нормално стартира да спада. Интересен факт от статистическия обзор на BBC e и че всяко последващо потомство печели повече от предходното. Например родените при започване на 70-те години печелят с към 16% повече на 28-годишна възраст, в сравнение с родените в края на 50-те години. При поколението на милениълите обаче историята е напълно друга. Родените в края на 80-те години печелят по-малко на 28 години, в сравнение с поколението, родено 10 години по-рано. Това е по този начин, тъй като милениелите стартираха кариерата си по средата на невиждан спад в заплащането, след рецесията през 2008 година

2. Смяна на работното място

Вместо да преговаряте с шефа си за нарастване на заплатата, може да просто да опитате да промените работодателя. Изчисления на BBC демонстрират, че хората, останали на същото работно място през 2018 година са получили действително 0,6% годишно нарастване на заплатата след инфлация. Докато при тези, които са сменили работодателя си през 2018 година възнаграждението скача с 4,5%. Обяснението е просто – промяната на работодателя е обвързана с опцията за договаряне на по-висока заплата.

3. Трудова миграция

Чувствителното нарастване на заплатата неизбежно е обвързвано с процеса на урбанизация, който стремглаво се забързва в последните години. Парите са в огромните градове и това е мощен тласък за неспирния поток от работна ръка към тях в търсене на по-добро възнаграждение. Наблюденията на BBC сочат, че средностатически всеки, който е подхванал промяна на работното място плюс промяна на района си е обезпечил приблизително с 9% по-високо заплащане. За Острова потокът на трудова миграция е ориентиран главно към Лондон или Манчестър, където има по-широк набор от работни места, и надлежно по-голяма опция за избор, а  оттова и по-високо възнаграждение. Експерти обаче считат тази наклонност за неустойчива поради множащите се варианти за отдалечена работа. Не е за занемаряване и фактът, че по-голямата заплата в огромните градове бързо бива " изяждана " от неизменим растеж на разноските за жилища, наеми и така нататък

4. Да си мъж

Почти 50 години след приемането на Закона за равното възнаграждение, във Англия е реализиран забележителен прогрес в премахването на разликата възнагражденията на мъже и дами, регистрира BBC. Въпреки това мъжете към момента получават приблизително с 18% повече, в сравнение с дамите. Тази разлика е по-малка измежду по-младите, само че нараства до 11% при възрастовата група 30 + и е най-голяма при поколението наз 50 годишна възраст.

5. На дъното или на върха

Колко бързо се усилват приходите ви зависи и от това къде сте намирате в общата канара на трудовите хонорари. Факт е, че при тези, които са в долната част, се следят най-вече растежи в последните години. Така да вземем за пример, за Англия през последните две десетилетия действителната заплата на най-нископлатената една пета от работещите е повишена с 40% или два пъти по-бързо от междинните приходи. Това се дължи основно на въвеждането на минимална работна заплата през 1999 година, която непрестанно се усилва с времето. Сега тя възлиза на 8,21 паунда за хора на възраст над 25 години, което я прави и една от най-високите минимални заплати в света. Това от своя страна тласка нагоре и възнагражденията на тези, които са над тях в обществения прорез, твърди държавното управление.

6. Да бъдеш по-продуктивен - и да се надяваш, че всички останали също са такива

Има доста аргументи, заради които заплащането ни може да пораства или да се свива от година на година - от решенията, които вземаме, до промени в държавната политика и това по какъв начин обществото цени работата, която вършим. Но дълготрайният мотор на това, което се случва с нашето групово възнаграждение, е какъв брой сме продуктивни. Колкото по-висока е продуктивността на час, толкоз повече нашият шеф може да си разреши да ни заплати. Повишаването на продуктивността и надлежно заплатите е основно в ръцете на работодателите и държавното управление, които могат да влагат повече в образование, технологии и съвременно съоръжение. Това е методът да се подсигурява, че идващото потомство ще се радва на по-висок витален стандарт от настоящето, обобщава BBC.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР