Спор между Индия и Канада: Кой беше Хардип Сингх Ниджар? Какво представлява движението Khalistan?

...
В двустранна стъпка Индия експулсира високопоставен канадски дипломат, часове след
Коментари Харесай

В двустранна стъпка Индия експулсира високопоставен канадски дипломат, часове след като Отава експулсира високопоставен индийски служител, докато напрежението ескалира между двете страни заради убийството на сикхския сепаратистки лидер Hardeep Singh Nijjar по-рано тази година.

В понеделник канадският премиер Джъстин Трюдо описа в парламента това, което нарече достоверни твърдения, че Индия е свързана с убийството на Ниджар в щата Британска Колумбия през юни.

Индийското правителство отхвърли обвиненията като „абсурдни“ и поиска от Канада вместо това да предприеме мерки срещу антииндийските групи, действащи на нейна територия.

Спорът е около движението за независимост на сикхите, известно като движението Халистан. Индия обвинява Канада, че приютява активисти от Халистан.

Ето всичко, което трябва да знаете:

Какво предизвика напрежението?

45-годишният Ниджар беше застрелян пред сикхски храм на 18 юни в Съри, предградие на Ванкувър с голямо сикхско население, три години след като Индия го определи като „терорист“.

Ниджар подкрепи искането за родина на сикхите в северния индийски щат Пенджаб, родното място на сикхската религия, който граничи с Пакистан. Съобщава се, че той е организирал неофициален референдум в Индия за независима сикхска нация по време на тази смърт.

Трюдо в понеделник каза, че всяко участие на чуждо правителство в убийството на канадски гражданин е „неприемливо нарушение на нашия суверенитет“.

Във вторник Министерството на външните работи на Индия (MEA) заяви, че обвиненията за участието на Индия във всеки акт на насилие в Канада са „абсурдни и мотивирани“.

В него се казва, че „необоснованите обвинения“ имат за цел да изместят фокуса от „халистанските терористи и екстремисти, на които е предоставен подслон в Канада“.

Индийските власти обявиха парична награда миналата година за информация, довела до ареста на Ниджар, обвинявайки го в участие в предполагаемо нападение срещу хиндуистки свещеник в Индия.

Трюдо каза, че е повдигнал въпроса за убийството на Ниджар с премиера Нарендра Моди на срещата на върха на Г-20 (Г-20) в Ню Делхи миналата седмица. Той каза, че е казал на Моди, че всяко участие на индийското правителство би било неприемливо и че е поискал сътрудничество в разследването.

„В най-категоричния възможен смисъл продължавам да призовавам правителството на Индия да си сътрудничи с Канада, за да стигнем до дъното на този въпрос“, каза той.

Как реагира Индия?

МЕА отхвърли обвинението, че Индия е свързана с убийството на Ниджар.

„Такива необосновани обвинения имат за цел да изместят фокуса от терористи и екстремисти от Калистан, на които е предоставен подслон в Канада и продължават да заплашват суверенитета и териториалната цялост на Индия“, се казва в изявление на министерството.

Във вторник външното министерство каза, че е дало пет дни на високопоставен канадски дипломат да напусне страната, без да разкрива името или ранга му.

„Решението отразява нарастващата загриженост на правителството на Индия относно намесата на канадски дипломати в нашите вътрешни въпроси и тяхното участие в антииндийски дейности“, се казва в него.

Министерството е извикало Камерън МакКей, върховен комисар на Канада в Ню Делхи, за да го уведоми за преместването, добави то.

По-рано Ню Делхи призова Отава да предприеме действия срещу антииндийските групи в Канада.

„Твърденията на правителството за участие на Индия в какъвто и да е акт на насилие в Канада са абсурдни и мотивирани“, се казва в съобщението, добавяйки, че подобни обвинения, отправени от Трюдо към Моди, са „напълно отхвърлени“.

Кой беше Хардип Сингх Ниджар?

Ето какво се знае за Хардип Сингх Ниджар, човекът в центъра на спора между Индия и Канада.

Ниджар е роден през 1977 г. в област Джаландхар в северния индийски щат Пенджаб и се премества в Канада през 1997 г., където работи като водопроводчик, според Khalistan Extremism Monitor на базирания в Ню Делхи независим Институт за управление на конфликти.< /p>

Първоначално той е бил свързан със сикхската сепаратистка група Babbar Khalsa International (BKI), според Националната агенция за разследване на Индия за борба с тероризма. Ню Делхи посочи BKI като „терористична организация“ и твърди, че е финансирана от пакистанската шпионска агенция Inter-Services Intelligence (ISI), обвинение, което Исламабад отрича.

Interactive_HardeepSinghNijjar_Sep19_2023

Ниджар по-късно стана началник на групата Khalistan Tiger Force (KTF) и беше „активно включен в оперативната работа, работата в мрежа, обучението и финансирането“ на нейните членове, според изявление на индийското правителство от 2020 г.

Ню Делхи официално го категоризира като „терорист“ в същото изявление, заявявайки, че е участвал в „подстрекаване на бунтовнически и бунтовни приписвания“ и „опит за създаване на дисхармония между различните общности“ в страната.

За привържениците, настояващи за така наречената независима сикхска държава Халистан, Ниджар беше виден лидер и силен глас за каузата.

Той беше избран за ръководител на Guru Nanak Sikh Gurudwara, сикхско място за поклонение в Съри, предградието на Ванкувър, където живееше. Той заемаше тази позиция по време на смъртта си.

Ниджар беше застрелян пред същата гурудвара вечерта на 18 юни.

Стотици хора протестираха пред индийското консулство във Ванкувър след убийството му, твърдейки, че в смъртта му са замесени чужди ръце, съобщиха тогава местните медии.

Какво представлява сикхското сепаратистко движение?

Сикхското сепаратистко движение започва като въоръжен бунт в края на 80-те години на миналия век сред сикхите, които искат отделна родина. Той беше съсредоточен в щата Пенджаб, където сикхите са мнозинство, въпреки че съставляват около 1,7 процента от общото население на Индия.

Насилственото сепаратистко движение продължи повече от десетилетие и беше потушено от репресиите на индийското правителство, при които бяха убити хиляди хора, включително видни сикхски лидери.

Стотици сикхски младежи също бяха убити при полицейски операции, много от които по-късно беше доказано в съдилищата, че са били инсценирани, според правозащитни групи.

През 1984 г. индийските сили щурмуваха Златния храм, най-свещеното светилище на сикхизма, в Амритсар, за да прогонят сепаратистите, които са намерили убежище там. Операцията уби около 400 души, според официалните данни, но сикхските групи казват, че хиляди са убити.

Загиналите включват Джарнаил Сингх Бхиндрануале, когото индийското правителство обвини, че ръководи въоръжения бунт.

На 31 октомври 1984 г. тогавашният министър-председател Индира Ганди, която нареди нападението на храма, беше убита от двама от нейните бодигардове сикхи.

Смъртта й предизвика поредица от анти-сикхски бунтове, в които хиндуистките тълпи обикаляха от къща на къща в цяла Северна Индия, особено Ню Делхи, издърпвайки сикхите от домовете им, нарязвайки мнозина до смърт и изгаряйки други живи.

Сикхи, базирани в Канада екстремисти бяха обвинени и в извършването на бомбения атентат през 1985 г. на полет на Air India, убивайки 329 души, за каузата на Халистан.

Движението още ли е активно?

Днес няма активен бунт в Пенджаб, но движението Халистан все още има някои поддръжници в щата, както и сред значителната сикхска диаспора отвъд океана.

Индийското правителство предупреди многократно през годините, че сикхските сепаратисти се опитват да се завърнат. Правителството на Моди също засили преследването на сикхските сепаратисти и арестува десетки лидери от различни групировки, за които се твърди, че са свързани с движението.

Но Хартош Бал, изпълнителен редактор на списание The Caravan в Индия, каза пред Al Jazeera, че сикхското сепаратистко движение не съществува от десетилетия.

„Движението Халистан има дълга история и през 80-те години на миналия век имаше бурно военно движение на индийска земя. Но оттогава – поне в Индия, в щата Пенджаб, където сикхите са мнозинство – движението Халистан на практика не съществува, не се радва на политическа подкрепа и върви нагоре и надолу в зависимост от вниманието, което индийското правителство обръща на това“, каза Бал.

„Това внимание се повиши значително, откакто правителството на Моди дойде на власт през 2014 г. То наистина има силни корени както в Канада, така и в Обединеното кралство, където се провеждат неща като референдуми, но като се има предвид, че огромното мнозинство от сикхите са на индийски почва и не са участници в този референдум, в идеалния случай те биха могли лесно да бъдат игнорирани.

„Но правителството на Моди последователно раздухва заплахата от Халистан за Индия. Мисля, че отново, защото им подхожда в страната да говорят за заплахи за сигурността на индийската нация, а не за действителната мярка на заплахата на място от движението.“

Колко силно е движението извън Индия?

Индия моли страни като Канада, Австралия и Обединеното кралство да предприемат правни действия срещу сикхски активисти. Особено повдигна тези опасения в Канада, където сикхите съставляват близо 2 процента от населението на страната.

По-рано тази година сикхски протестиращи свалиха индийското знаме пред висшата комисия на страната в Лондон и разбиха прозореца на сградата в проява на гняв срещу арестуването на Амритпал Сингх, 30-годишен сепаратистки лидер, който се съживи призовава за Халистан и предизвика страхове от насилие в Пенджаб.

Протестиращите също така разбиха прозорци на индийското консулство в Сан Франциско и се сбиха със служители на посолството.

МЕА осъди инцидентите и привика заместник-върховния комисар на Обединеното кралство в Ню Делхи, за да внесе протест срещу това, което нарече нарушение на сигурността в посолството в Лондон.

Индийското правителство също така обвини поддръжниците на Халистан в Канада, че вандализират индуистки храмове с „анти-индийски“ графити и че нападат офисите на индийската Върховна комисия в Отава по време на протест през март.

Миналата година Парамджит Сингх Панджвар, лидер на сикхските сепаратисти и ръководител на командосите на Халистан, беше застрелян в Пакистан.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР