В две зони от Варненското езеро ще бъдат извършени хидрографски

...
В две зони от Варненското езеро ще бъдат извършени хидрографски
Коментари Харесай

Проектът за ремонт на тръбопровода във Варненското езерое спрян

В две зони от Варненското езеро ще бъдат осъществени хидрографски проучвания, химически и систематичен разбор на дъното, лабораторни проучвания и други Възложител на дейностите е Техническият университет във Варна, който разгласи социална поръчка с планирана стойност  252 800 лева без Данък добавена стойност, обезпечени по европейски план „ Повишаване на знанията за положението на морската среда “. 
 

(Една от двете зони, които ще обследва Техническият университет)
Междувременно обаче, при започване на април месец е оповестен анекс към контракта сред община Варна и „ Хидрострой “ АД за ремонт на тръбопровода през Варненското езеро, от който излиза наяве, че работата е спряна още на 12-ти септември, а срокът на ремонтните действия се удължава.
Припомняме, че стана при започване на тази година.  Преди две седмици от локалната администрация оповестиха, че течът по тръбата е спрян от компанията „ Хидроремонт – ИГ “ ООД. () 
Общината е била известена за казуса от „ ВиК- Варна “ на 15.01.2021 година след установени „ аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените елементи на КПС Аспарухово “.
Още същия ден от община Варна разпореждат на компания " Хидроремонт - ИГ " ООД да направи инспекция на оборудването, с цел да се откри повода за казуса.
Тръбопроводът е в развой на строителство, а от месец септември е краткотрайно положен по дъното на езерото - на 25-30 метра западно от бъдещата траншея.
 

(Работата на терен)
След осъществен подводен оглед в продължение на няколко дни оповестяват на общината, че е установено огъване на тръбата, което води до понижаване на сечението й. Информират също и за цепнатина в зоната на прегъването и отчасти приключване на отпадни води. 
На 29.01.2021 година, екип на сдружението стартира работа под вода за възобновяване на проводимостта на краткотрайния водопровод във Варненското езеро за своя сметка.
Преди няколко дни зам.-кметът на Варна инж. Христо Иванов съобщи пред Българска национална телевизия, че е осъществено заравняване на местата, където са зародили проблемите, а тръбопроводът е инсталиран отначало. 
Миналата година Министерство на регионалното развитие даде на община Варна 1 083 333 лв. за ремонт на авариралия водопровод, чието предопределение е да трансферира отпадъчните води от кварталите „ Аспарухово “ и „ Галата “ през Варненското езеро в канализационната система и пречистването им в ПСОВ-Варна. Причината за повредата беше, че тръбата по план трябвало да е вкопана под дъното, само че вместо това тя е по дъното.
Ремонтът на тръбопровода към момента не е завършил. 
Договорът за него е подписан на 25-ти май 2020 година с покана до „ Хидрострой “ АД – компанията, която има рамково съглашение с община Варна за строителство, главен ремонт, реорганизация, рехабилитация и настоящ ремонт на пътна и улична мрежа. 
Неин ангажимент е да ремонтира напорния водопровод ф500 за отпадъчни води, „ находящ се под дъното на Варненското езеро “.
Работата е финансирана от Министерство на регионалното развитие и се води към обект „ Трансформиране на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) „ Аспарухово в помпена станция и конструиране на тласкател под дъното на Варненско езеро “.
Срокът на контракта е 12 месеца, а цената му е 1 285 387 лева с Данък добавена стойност.
В техническата спецификация за обекта написа, че през месец март 2020 година е установена повреда на напорния водопровод в сектора преминаващ по дъното на Варненско езеро и същият е изключен от употреба.
Констатирано е спиране на тръбопровода, като капиталовият план е за ремонт на напорния водопровод, включващ мястото на спиране и навигационната зона с обща дължина 680 метра.
От тях в сектор от 263 метра тръбата е прекратена, планувано е да се демонтира и подмени с напълно нова.
Участък от 286 метра би трябвало да се демонтира, почисти, ревизира и изпита за водонепропускливост. При изискване, че тръбата е годна, да се инсталира вкопана.
 Държавата е знаела, че отходната тръба във Варненското езеро не е направена както би трябвало, когато още е имало гаранция? Държавата е знаела, че отходната тръба във Варненското езеро не е направена както би трябвало, когато още е имало гаранция?
Напорният водопровод, ситуиран в акваторията и по дъното на Варненското езеро, пресича единствено Канал 1 и то в необятната част на езерото....
Участък от 131 метра би трябвало да се приведе в планово състояние с вкопаване с шламови помпи със струен удълбочител, като се направи подводен оглед за целостта на тръбите и връзките.
За подизпълнител „ Хидрострой “ употребява варненската компания „ Хидроремонт ИГ “ ООД, на която разпорежда 30% от дейностите. Нейна задача е работата под вода – демонтажи, изпитвания, монтажи, противоположни диги и други
 

(Задачите на подизпълнителя)
Преди няколко дни сред възложителя и изпълнителя е подписан анекс по отношение на установени в процеса на осъществяване на строителните действия непредвидени условия.
 Ревизоро твърди, че са крили за новата кафява повреда във Варненското езеро Ревизоро твърди, че са крили за новата " кафява " повреда във Варненското езеро
Около 10 дни ВиК Варна не е съобщило на Министерство на околната среда и водите за новата повреда на огромната канализационна тръба, която аварира отново. Това удостовери екомин...
„ За градежа има издадено Разрешително за градеж районен съд 77/ГИ/12.5.2020г. през месец юни 2020 година, като след това се наложи ПРОМЯНА Пожарна охрана ВРЕМЕ НА СТРОИТЕЛСТВО Пожарна охрана ЧЛ.154 ОТ Закон за устройство на територията според условията за потреблението на подводно хранилище „ Налбанка " във Варненско езеро " и на Морска администрация. По време на осъществяване на строителството се установи, че допълнително от 50% от трасето на тръбопровода не е осъществено нужното удълбочаване “, се сочи в анекса.
Допълва се, че въз основата на тези констатации проектантът и строителният контрол са разпоредили сондирания и изследвания по трасето на тръбопровода с цел  да се открият геоложките условия, при които ще се продължи прокопаването на траншеята.
„ Към сегашния миг строителството на обекта е спряно с Акт обр. 10 от 12.09.2020 година “ – се сочи в документа.
Поради тази причина срокът на контракта се удължава до 31-ви юли 2021 година.
Видно от обява в централната автоматизирана система за електронни публични поръчки контракт за изследване и сондиране на трасето на напорния водопровод през Варненското езеро има подписан на 25-ти ноември 2020 година
Изпълнител е варненското сдружение „ Сима и Васев “ ООД за сумата 83 880 лева с Данък добавена стойност. Срокът е тримесечен и договорът би трябвало да е изпълнен.   
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР