В два поредни материала БЛИЦ разказа за кошмара, който изживява

...
В два поредни материала БЛИЦ разказа за кошмара, който изживява
Коментари Харесай

Милен Иванов - Катерицата проговори ексклузивно и само пред БЛИЦ за нечовешкия ужас във виетнамския затвор и нехайството на българските власти

В два следващи материала БЛИЦ описа за кошмара, който изживява българинът Колин Колев, който сега излежава присъда във виетнамски затвор. Пред своите близки той разкрива, че от българското консулство не са му оказали подпомагане в миг, когато е бил тежко болен, с животозастрашаващо положение. С БЛИЦ се свърза и Милен Иванов - Катерицата, който също бе задържан и наказан във Виетнам. Разказът му е заплашителен, злокобен и трогателен.
Още със самия арест през 2015 година, а по-късно и с присъдата Милен Иванов прави опити да се свърже с консулството ни във Виетнам, откъдето да потърси подпомагане.


Молбата му е да бъде осъществен така наречен трансфер и той да бъде трансфериран в България, където да изтърпи наказването си, тъй като изискванията във виетнамския затвор са ужасяващи. Това става още през 2015 година. Получава отговор, че няма такова спорумение сред двете страни. През идната година Милен Иванов прави нов опит да бъде осъществен трансфер и още веднъж му изясняват, че това не е допустимо заради липса на такова съглашение. Опитите му да се свърже с нашия консул Маринела Петкова удрят на камък.

Вместо това е посетен от... Олег Маринов, който е завеждащ работа по търговско-икономически въпроси. На въпросите му за какво не се прави нищо по неговия проблем, Маринела Петкова твърди, че е прекомерно ангажирана. Така българският жител Милен Иванов на процедура не получава никаква протекция от страната си, намирайки се в непозната страна, търпейки безчовечен условия.

" Три месеца преди да излежа присъдата си, която изтече през септември т. година, получих публично писмо от Външно министерство. В него ме уведомяваха, че според съглашение от 2007 година сред Виетнам и България мога да подам молба за трансфер, в случай че желая. С цялата тази администрация във Виетнам това на процедура си беше насмешка. На въпросите ми към Маринела Петкова за какво са ме заблюдили за прехвърлянето, тя се оправда с външно министерство ", разкрива пред БЛИЦ Милен Иванов.

Докато трае цялата тази преписка той излежава присъдата си във виетнамския затвор при в действителност безчовечен условия.
" Настанен си в килия шест на шест метра, спи се непосредствено на земята. Имаш място 70 см. на 2 м. Задължително във всяка килия има най-малко по един болен от СПИН или туберкулоза. Дават ти да пиеш по два литра вода дневно. А в адската горещина на Виетнам това е прекомерно малко. За къпане и всевъзможни други потребности имаш 20 литра, само че това е вода като от тресавище, жалбунясала.

За всичките тези две и половина години, в които бях там, съм виждал слънцето 15 минути. Толкова пъти ми бе позволено да излизам на двора на пандиза. През останалото време си затворен, а от дребния прозорец против теб виждаш друга постройка ", споделя Милен Иванов. Когато той прави опит да опише за целия този смут пред комерсиалния представител Олег Маринов, служител на реда, който участва на диалога, незабавно реагира и го извлича с белезници, безусловно влачейки го по земята. По думите на Милен Иванов даже и след този случай никой от българските управляващи не се намесва. Заради всичките си опити да разкрие какво се случва с него, Милен е вкаран няколко пъти в наказателна килия.

" Тя е като от филм на ужасите. два на два метра. Без прозорец Вързан си с верига за крайници, която е дължа 14 см. Нямаш тоалетна, единствено кофа, която се сменя два пъти седмично. Представете си смрадта ", спомня си ужаса Милен Иванов.

Адът да него не свършва с излизане от пандиза. В момента той е настанен в емиграционен лагер, където изчаква да бъде планувано дело за връщането му в България.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ! БЪЛГАРИН Е ДЪРЖАН ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ ГОДИНИ В АРЕСТА ВЪВ ВИЕТНАМ БЕЗ НИКАКВА ПРИСЪДА. ПОКЪРТИТЕЛНА ИСТОРИЯ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР