Оказва се, че както в България, така и в Румъния

...
Оказва се, че както в България, така и в Румъния
Коментари Харесай

Балкански синдром: Румънски психолог за убийствения подарък, който родителите настояват да дадат на децата си

Оказва се, че както в България, по този начин и в Румъния " най-важната и неотложна цел на родителите е да подарят най-скъпата кола на младежите, когато навършат 18 години ", разясняват психолози.

Фаталните произшествия на Балканите, породени от млади, неопитни водачи, които постоянно са зад кормилото на мощни коли, зачестяват, предизвестяват психолози, които акцентират, че нерядко моралните виновници за съдбовните произшествия са родителите.

Поредната и най-прясна покруса по родните пътища почерни две фамилии. С над 200 км в час е карал 21-годишният Кристиан Екмекчиян във съдбовната нощ, когато зверска злополука лиши неговия и живота на приятелката му и прати други двама младежи в тежко положение в болница в Пловдив. Продължава борбата за живота на 22-годишните момче и момиче, които са се возили на задната седалка на джипа, аварирал с над 150 км/ч на бул. " Руски " в регионалния град.

Какво споделя психологът за " убийствения подарък "  

" Някои се стресират и форсират няколко години авансово и поставят безкрайни старания, с цел да изпълнят това предпочитание ", обръща внимание румънският психолог Михай Копъчану, който показва няколко случая на младежи без шофьорски опит, които са предизвикали същински нещастия по пътищата. Експертите по шофиране прибавят, че даже управляващите имат своя дял от виновността за тези драми.

С велосипед до навършване на 20 години

В коментар за румънския вестник Adevarul психологът предизвестява, че в Румъния прекалено много младежи умират в автомобилни произшествия, а други младежи са зад кормилото.

" Несъмнено доста от младежите на 18-19 години, макар че са получили шофьорска брошура, към момента нямат уменията или компетенциите да карат отговорно и безвредно. Възрастово характерни са недисциплинираността зад кормилото, превишена скорост, импулсивност и за жалост - консумация на алкохол. За тях би било доста по-умно да се съсредоточат върху личното си съзряване, завършването на учебно заведение, намирането на работа. Ние сме страната, в която най-важната и неотложна цел на родителите е да подарят най-скъпата кола на младежите, когато навършат пълноправие. А някои се стресират години авансово и поставят огромни старания, с цел да изпълнят това предпочитание. Погрешно те считат, че това е знак на обич, само че това е сериозен жест на безнаказаност, изключително когато познаваме личността и темперамента на личното си дете и когато сме наясно, че 18 години във визитката не значи когнитивна, обществена и прочувствена зрялост. Много младежи би трябвало да карат колело най-малко до 20-те си години. Едно време задължението начинаещият да кара 1 година единствено съпроводен от възрастен с брошура, доста по-отговорно, беше свястно и спасяваше животи ", споделя специалистът.

Михай Копъчану също демонстрира, че за жалост прекалено много инструктори по шофиране и прекалено много служители на реда си затварят очите, когато разрешават на младеж да кара, който прави неточности в придвижването и не е във форма. " И не става въпрос за емоционалност. Укоримо и незаконно. Имаме потребност от повече професионална придирчивост точно с цел да спасим стотици животи! Как може да е съвестта на инструктора и на служителя на реда, който е позволил младеж да кара и след няколко дни да направи злополука и вследствие на това да има човешки жертви? Кой им търси отговорност? ", пита психологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР