В дома на парламента всичко се обърка. Новият стопанин на

...
В дома на парламента всичко се обърка. Новият стопанин на
Коментари Харесай

Слави засега изчегърта само думата "коалиция"

В дома на Народното събрание всичко се обърка. Новият собственик на остарялата къща спря да се отнася почтително към до неотдавна околните до сърцето му “партии на смяната “, разгласи се за непостоянен състезател и рече, че е длъжен да ощастливи Отечеството със личен кабинет. Особено се начумери, когато жълтопаветните му другари намекнаха, че е турчин с фес. Социалистите от другия завършек на дома също се разсърдиха - по тази причина че някакви хора по улицата им викали “статукво “.

Това състояние продължи повече от 10 дни след огромните нови избори и за всички в Народното събрание към този момент бе изцяло ясно, че във всеки крайпътен вертеп напълно инцидентно събралите се хора са повече свързани между тях, в сравнение с депутатите ни. Най-накрая Народното събрание напълно замязя на разпадналото се българско общество, в което мъчно може да намериш двама души с едно мнение.

Така е в “Ана Каренина ”, по този начин е и в 46-ия български парламент, който стартира работата си след рекордно непредставителни избори. Вместо обединяване за смяна новият парламент започна със сепариране, което няма по какъв начин да не вдъхне нов живот за статуквото. Във времена на прокламирана бистрота днес никой не знае дали 46-ият парламент ще изкара повече от 45-ия си събрат, който претърпя, въпреки в стихии и пристрастености, малко по-малко от месец.

200% отговорността за протичащото се в парламентарния дом носи Слави Трифонов

През април в Народно събрание влязоха 5 парламентарни сили, които желаеха да изчегъртат шестата - ГЕРБ. Тогава всички желаеха Трифонов да вдигне търкалящата се по улицата власт. С малко диалози можеше да има държавно управление, можеше да има болшинство, което да промени всичко, включително конституцията в частта й за правосъдната власт. 
Вместо да тръгне по този път, Слави направи тъкмо противоположното. Първо зачерта изрично две от партиите, обявявайки ги за чумави - по този начин от хоризонта и аритметиката отпаднаха Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. След изборите през юли отново 5 партии желаят да изчегъртат ГЕРБ, само че Слави отлюспи още две - побратимите ИМВ (сега ИБНИ) и " Демократична България ". Сам сформира някакъв занимателен проектокабинет, а дясната му ръка Тошко Йорданов рече, че Има Такъв Народ в никакъв случай не се е наричала “партия на смяната ”, тъй като тя е “несистемна партия ”. 
Така се стигна до старта на 46-ия парламент, при който 

 

силите са позиционирани, както следва - 
 

Слави не желае да играе с никого, край него се навъртат единствено някогашните “Мутри ”, Демократична България седи в профил, ГЕРБ е в изолатора, Движение за права и свободи не мърда внезапно в очакване напразно, а Българска социалистическа партия е на границата сред двата свята, недоумявайки какво би трябвало да направи - дали да се спомине или дали да не изчака възможния трети изследователски мандат, който може да й вдъхне някаква нова форма на живот. 

Проблемите на Народното събрание се мултиплицират от непредсказуемостта на Има Такъв Народ. В един миг първата политическа мощ заявява ясно, че приоритет й е изчегъртването на наследството на Борисов, а в идващия миг тя не търси парламентарно болшинство за постигането на тази цел, стартира личен кабинет, на който разпорежда цели, които са разнообразни от предизборните, и не желае договаряния с никого. В идващия миг проектокабинетът е отдръпнат по същия безразсъден метод и е разгласен курс към разговор с приятелите. Следва нова абракадабра - имаме си втори проектокабинет, ще приказваме с вас единствено за програмата му, а не за състава му. Сега, при старта на 46-ия парламент, обстановката е:

 

подкрепяйте, само че без да участвате
 

Ако някой към момента желае диалози и коалиция, в случай че някой дава поддръжка, само че желае присъединяване в изпълнителната власт (най-нормалното нещо на света), той е обявяван от хората на Слави за тъмен вид, лаком за постове. 

При тази обстановка има два бързи изхода.

И те не зависят от Слави. 

Първият е - “Демократична България ” и „ Изправи се.бг! Ние идваме! “, внасят леки корекции в програмата на още необявеното второ държавно управление на Има Такъв Народ и дружно с Движение за права и свободи поддържат състава му. Защо с Движение за права и свободи? Защото при избора на Ива Митева за ръководител на Народно събрание Движение за права и свободи дадоха да се разбере, че ще поддържат значимите за Слави тематики. Липсващите 9 гласа на вероятно държавно управление ще дойдат от Движение за права и свободи. Така държавно управление ще има, то ще бъде с пай небосвод и ще бъде подвластно от волята на всяка една от подкрепящите партии. Такова държавно управление

 

може да падне, преди да паднат есенните листа
 

 

Вторият вид е по-ясен - отиваме отново на избори. Този вид продължава да е настоящ просто тъй като доста партии не престават да имат интерес от още една изборна инспекция. Хората на Слави още имат вяра, че биха постигнали по-добър резултат на нов избор, че вятърът на смяната още духа в платната им. Социолозите започнаха дейна акция в тази посока и по адрес на “Демократична България ” - най-бързо прогресиращата политическа конструкция евентуално ще завоюва повече, в случай че отиде на избори в този момент. ГЕРБ и Българска социалистическа партия имат потребност от нови избори, с цел да трансформират трендовете, които са отрицателни за тях.
На процедура сега дали ще има избори, или няма да има зависи не от линията “за ” и “против ” ГЕРБ, а от чисто партийните сметки и от размера на изпосталелите партийни бюджети.
Очакваното мощно

 

анти-ГЕРБ обединяване не се случва поради партийни сметки,

 

свързани с позиционирането.

За страдание, другото допустимо пояснение е, че тази мощна и естествена коалиция не става, тъй като някой я саботира. Има Такъв Народ желае да слушаме деликатно какво приказва Слави. Това е ок, само че бе приоритет за нас единствено до изборите. След изборите е по-важно не какво приказват, а какво правят Слави и Има Такъв Народ.
А на процедура, волно или несъзнателно, Има Такъв Народ прави всичко допустимо и този парламент да се провали. Слави се държи като Бойко - реди от вкъщи си кабинет и го афишира по тв приемника с тона на диктор от “Приказки под шипковия шубрак: ” Сега ще ви кажа състава на държавното управление, а след това ще ви кажа и целта му “.  Цялата конструкция на партията му се изчерпва от “експертни препоръки ” и “ръководство ”, което взема решенията някъде и когато му пристигна времето. Откъм партиен живот ситуацията в Има Такъв Народ е “Темна е мъгла паднала ”. Също като в ГЕРБ - там конструкция има, но това няма никакво значение, тъй като над нея е Той. Бог! Лидер! Отечество!
На терена подтичват Тошко и още едно-две момчета, които би трябвало да превеждат мнението на Лидера, което за зла неволя непрекъснато се мени - тази работа при ГЕРБ я вършеше Цветанов, в този момент Митов, Биков и към момента Деси Атанасова.
ИТН-ейци обличат партията с неработещи тези от вида “наша отговорност е да създадем сами държавно управление ”, при положение че Има Такъв Народ има едвам 65 депутати, които

 

могат да изпълнят рейс, само че не и кворум  

 

Забележете - преди три месеца същите хора бяха на мнение, че без болшинство не би трябвало да има кабинет, тъй като ще има “зависимост ”.
Вместо да изчегърта ГЕРБ ИТН към този момент е изчегъртала единствено думата “коалиция “. 
Отбягвайки всички други парламентарни партии, които желаят да сменят модела, Слави самичък си навлича резонния въпрос: “Наистина ли искаш смяна? ” Ако през последните три месеца някой действително е направил нещо по въпроса за изчегъртването на ГЕРБ, това е служебното държавно управление, а Има Такъв Народ отвори фронт и против него. Т.е. ИТН към този момент е във война и с хората, които изчегъртват Борисов - това е ситуацията. Въобще няма да се учудя, в случай че тъкмо Има Такъв Народ тури кол и в кандидатурата на Румен Радев след няколко месеца. Имат си и доводи - ще обяснят научнопопулярно, че са първа политическа мощ и Бог им е споделил да повдигнат личен претендент, който да бъде плебей на Народното събрание, т.е. на суверена, и така нататък, и така нататък
Мнозина - политици, политолози, анализатори, зоват за нормализиране на политическата обстановка. Поне те са наясно, че нещата през днешния ден са ненормални.  
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР