В Дома на Европа, разположен на улица Г. С. Раковски“

...
В Дома на Европа, разположен на улица Г. С. Раковски“
Коментари Харесай

Дигитална демокрация: Европейската регулация на изкуствения интелект

В Дома на Европа, ситуиран на улица „ Г. С. Раковски “ № 124 в София, ще се организира през днешния ден полемика на тематика „ Дигитална народна власт: Европейската регулация на изкуствения разсъдък и главните права “ . Събитието, проведено от Бюрото на Европейския парламент в България и Българския център за нестопанско право, дава обещание да стане основен конгрес за разглеждане на бъдещето на изкуствения разсъдък /ИИ/ в подтекста на правата и свободите на жителите в Европа.

Целта на полемиката е многослойна и амбициозна – от една страна, да се проучват другите аспекти, свързани с приемането и използването на Акта за изкуствения разсъдък и от друга – да се изследват вероятните ограничения и положителни практики, които биха подсигурили спазването на човешките права на локално равнище. Особено внимание ще бъде отделено на идните европейски избори и евентуалните опасности, които потреблението на новите технологии с ИИ може да съставлява за правото на изложение и информация.

Участниците в полемиката са извънредно разнородни и съставляват необятен набор от заинтригувани страни, в това число Ева Майдел и Петър Витанов, членове на Европейския парламент, представители на Българския център за нестопанско право, Министерството на електронното ръководство, BESCO, Програма Достъп до информация, Factcheck.bg, Сдружение „ Демокрация и правда “, и доста други. Модераторите на събитието – Доротея Дачкова и Силвия Великова, дават обещание да водят полемиката по метод, който ще насърчи открития и плодотворен разговор.

Срещата ще бъде разграничена на две панелни полемики . Първата ще се концентрира върху Европейския акт за изкуствен интелект, като ще бъдат прегледани консенсусните и значимите решения, реализирани в границите на европейския триалог, както и значимите аспекти при използването на акта на национално ниво. Втората полемика ще изследва въздействието на идващите европейски избори на бъдещето на Европа, като се акцентира на рисковете от потреблението на ИИ технологии за правото на изложение и информация по време на изборите, както и на положителните практики за отбрана на данни и достъп до информация.

Специално внимание ще бъде отделено на ролята на инспекцията на обстоятелства в предизборния интервал и новите провокации, които се появяват пред изборния развой в подтекста на развиването на изкуствения разсъдък. Ралица Ковачева, основен редактор на Factcheck.bg, и Цветелина Пенева от Сдружение „ Демокрация и правда “ ще споделят своя опит и визии по отношение на значимостта на прозрачността и достоверността на информацията в епоха на цифровизация.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР