В доклад на ядрения надзорен орган на ООН, с който

...
В доклад на ядрения надзорен орган на ООН, с който
Коментари Харесай

Иран започна обогатяване на уран до опасната степен от 60%

В отчет на нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации, с който " Ройтерс " се е срещнал, се показва, че Иран продължава да развива усъвършенстваната си стратегия за обогатяване на уран, до момента в който Западът чака отговора на Иран за избавяне на нуклеарното съглашение от 2015 година

В отчета се показва, че първата от трите каскади или клъстери от усъвършенствани центрофуги IR-6, конфигурирани наскоро в подземния цех за обогатяване на гориво (FEP) в Натанз, към този момент обогатява уран - това е последният под земята обект, в който усъвършенстваните машини са въведени в употреба, заяви " Ройтерс ".

Дипломатите споделят, че IR-6 е най-усъвършенстваният модел, доста по-ефективен от първото потомство IR-1 - единственият, с който договорката разрешава да се обогатява.

От повече от година Иран употребява центрофуги IR-6 за обогатяване на уран с непорочност до 60%, близка до тази на оръжията, в надземна апаратура в Натанз.

Неотдавна разшири обогатяването с машини IR-6 на други места. Миналия месец втора каскада IR-6 във Фордо, обект, заровен в планината, стартира да обогатява до 20 %.

В поверителния отчет до страните - членки на Организация на обединените нации, наблюдаващият - Международната организация за атомна сила, написа: " На 28 август 2022 година Агенцията ревизира във FEP, че Иран подава UF6, обогатен до 2% U-235, в каскадата IR-6... за произвеждане на UF6, обогатен до 5% U-235. "

Урановият хексафлуорид (UF6) е газът, който центрофугите обогатяват.

От другите две каскади IR-6, конфигурирани във FEP " Натанз ", едната е в развой на пасивиране с обеднен UF6 - развой, който се прави преди началото на обогатяването, а другата към момента не е захранена с никакъв нуклеарен материал, съобщи организацията.

Изглежда, че Иран и Съединените щати се доближават към съглашение за възкръсване на договорката от 2015 година, с която бяха наложени ограничавания върху нуклеарните действия на Иран в подмяна на анулация на глобите против Техеран. Тази договорка се разпадна, откакто отдръпването на Съединени американски щати през 2018 година накара Иран да наруши тези ограничавания едно по едно.

След повече от година непреки договаряния Иран съобщи, че скоро ще отговори на последните мнения на Съединени американски щати по компромисен текст, показан от Европейския съюз, който координира договарянията.

Сделката ще включва преустановяване на огромна част от дейностите по обогатяване на уран, които Иран прави, и ограничение на обогатяването до 3,67 % непорочност.

Инсталирането на усъвършенствани машини в подземни обекти като Натанз и Фордо обаче може да бъде сигнал за всяка мощ, която би желала да го нападна, в случай че няма съглашение, защото не е ясно дали въздушните удари по тези обекти биха били ефикасни. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР