В днешно време без английски език и без късмет нищо

...
В днешно време без английски език и без късмет нищо
Коментари Харесай

Английският език такъв, какъвто не го познаваме

В днешно време без британски език и без шанс нищо не става. Като шансът не е наложителен. Да забележим някои любопитни детайлности за най-популярния език в света:

Колко е известен?

Въпреки че британският език заема едвам трето място в листата на най-популярните езици, общото число на хората, говорещи го, съставлява повече от милиард. Това е примерно всеки седми човек на земята. Не трявба да се мисли, че болинството англоговорящи живеят в Съединени американски щати и Англия. Например в Нигерия живеят повече носители на британски, в сравнение с в Англия. А в Швеция 89% от жителите владеят този език.

Британски британски и американски

В езиковата сфера сред Англия и Съединени американски щати се следят много неразбираеми връзки. В интервала на битката за самостоятелност и строителството на младата американска страна янките се пробвали да измислят собствен личен американски език. В това изключително съумял Ноа Уебстър, издал своя „ Американски речник на британския език “.

В щата Илинойс до 1969 година пък съществувал закон, забраняващ да се приказва на британски. В качеството на формален език щата препоръчвал да се употребява американския език. В днешно време в Съединени американски щати откривателите разграничават цели 24 диалекта на британския език. Не е учудващо, че на издателите се наложи да превеждат книгите за Хари Потър от британски на американски.

Буквите

Най-често в британския език се употребява букавата „ Е “, а най-рядко „ Q “. Всички знаят, че буквите в британския могат да се изговарят по напълно друг метод. Ето прегледен образец: He believed Caesar could see people seizing the seas. Тук звукът [i:] се предава със седем разнообразни съчетания от букви.

Ако махнете последните четири букви на думата queue (опашка), то произношението няма да се промени.

Думите

Всеки език има своите необикновени думи, които се открояват от другите. Ето няколко образеца от британския език. Най-дългата британска дума без гласни е rhythms (ритми).

В британския има дума с гласни, която се повтаря шест пъти indivisibility (неделимост, единство).

Най-многозначната дума в британския език е set. Тя има 44 съществени смисли за глагола, 17 смисли за съществително, 7 смисли за прилагателно и още няколко стотин разнообразни разновидности. Така че при превод на тази подла дума би трябвало да бъдете изключително деликатни.

Най-дългата дума в британския език има 45 букви: Pneumono­ultra­microscopic­silico­volcano­coniosis, което на български може да се преведе като нещо от рода на „ заболяване на белия дроб, породено от поемане на частици от вулканичен генезис или различен тип тънък прах„. А най-интересното е, че таква болест в действителност не съществува.

Най-дългата дума, която може да бъде спелувана без повторение на някоя писмен знак е „ uncopyrightable„.

От 1932 до 1940 заради печатна неточност в британски речник била включена дума, която нямала никакво значение. Това била думата dord, известна като „ думата-призрак “.

Най-много британски думи стартират с буквата „ S “.

Уникалността на британския език

Най-сложната скоропоговорка в британския е: The sixth sick sheik’s sixth sheep’s sick.

Изречението The quick brown fox jumps over the lazy dog (Бързата кафява лисица скача над мързеливото куче) пък е неповторимо с това, че съдържа всички букви от британската писменост. Точно по тази причина се употребява за проява на разнообразни шрифтове.

История

Английският език се появява в ранното Средновековие в немските племена (!), нахлули в Британия след отдръпването на римляните.

Думата bride (булка) произлиза от антична немска дума, означаваща развой на подготвяне на храната.

Най-древните думи на британски се явяват I (Аз), we (Ние), two (две) и three (три). Лингвистите считат, че са се появили преди няколко хиляди години.

Думата goodbye, когато се появила, звучала като God be with ye. (Господ да бъде с теб).

До XV век в британския нямало препинателни знаци.

Богатство и беднотия

Съществува доктрина, че британският език получил такова необятно разпространяване с помощта на своята елементарност и еднозначност. Това напълно не е по този начин. Английският език се гордее с доста синоними. Например за думата drunk (пиян) съществуват 2 241 синоними и този резултат е записан в Книгата на върховете Гинес.

Освен това британският е един от най-бързоразвиващите се езици. На процедура на всеки 98 минути се появява нова дума. И въпреки всичко, за нормално всекидневно другарство е задоволително да се знаят 1500-2000 думи.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР