В днешния Световен ден на поезията поети ще четат стихове

...
В днешния Световен ден на поезията поети ще четат стихове
Коментари Харесай

Атанас Капралов: Да си поет е повече от това да редиш красиви думи


В днешния Световен ден на поезията поети ще четат стихове в Националния книжовен музей.

„ От няколко дни чувам единствено война, арести, инфлация. Новините са доста отрицателни, само че дано не забравяме, че поезията не е нещо въздухарско, нещо отвлечено . Тя може да показва и самия живот “, сподели пред БНР Атанас Капралов, стихотворец и шеф на Национален книжовен музей.
Има поети, които пишат обществена лирика и са публично дейни , посочи Капралов.

„ Поетите са ужасно доста, по-скоро това са създатели на стихотворни текстове, поетите са доста малко. Да си стихотворец е към този момент задача . Иска се нещо доста повече от това да редиш красиви думички . “

„ Когато влезеш в една книжарница, постоянно намираш книга с твърди корици, ужасно добре завършена, вътре има рисунки от доста известни художници, известни поети показват съответния създател. Когато прочетеш самите текстове, разбираш, че става дума за нещо в насипно положение . Което е рисково, тъй като тези неща стигат и до младежи. Тези младежи остават с възприятието, че да се написа лирика е нещо доста елементарно и доста обикновено “, разяснява Атанас Капралов в предаването „ Преди всички “.

Истинската лирика се ражда, когато обединиш традицията и новаторството . Един същински стихотворец би трябвало да има знания за всичко, което се е случило в нашата литература, в европейската, в международната – за главните неща би трябвало да имаш знания, с цел да можеш да стъпиш върху това и да надградиш “, означи той.

Капралов изясни, че въпреки това писането на стихове е метод да се изразяваш и доста хора намират в словото разтуха и очакване .

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР