В деня, в който честваме 150 години от рождението на

...
В деня, в който честваме 150 години от рождението на
Коментари Харесай

Знаем ли достатъчно за Гоце Делчев?

В деня, в който честваме 150 години от рождението на Гоце Делчев си задаваме въпроса: Знаем ли задоволително за него?

Защо става бунтовник и неофициален водач на Вътрешната македоноодринска революционна организация, за какво се откроява измежду останалите борци за освобождението на Македония и Одринска Тракия, за какво гробът му e в Скопие и за какво до ден сегашен спорим за него със Северна Македония?

Георги или Гоце Николов Делчев се ражда на 4 февруари 1872 в град Кукуш, тогава в Османската империя, през днешния ден в Гърция. Учи в Солунската мъжка гимназия, където е мощно повлиян от делото на Христо Ботев, взе участие и в скришен революционен кръжок с Даме Груев и Гьорче Петров.

" Цялата среда, в която Гоце Делчев се образува като персона е очебийно българска патриотична среда ", споделя доцент Михаил Груев, ръководител на ДА " Архиви ".

През 1891-ва Гоце Делчев постъпва във Военното учебно заведение в София, само че поради присъединяване му в социалистически кръжок е изключен- това предопределя и по-нататъшния му път на бунтовник.

" Някъде от 1895-та година той в действителност се включва във вътрешната организация, той не е измежду нейните учредители, само че малко след учредяването на вътрешната организация влиза в редовете й и доста бързо се трансформира в съществена фигура в нея, в неофициален водач на организацията ", споделя доцент Михаил Груев.

Като член на Вътрешната македоноодринска революционна организация Гоце Делчев приготвя и изпраща чети към Македония като по този начин масовизира придвижването. Той не е водачът на организацията, само че за нас е най-известният й представител.

" Може би повода би трябвало да търсим в неговия темперамент, по този начин както акцентира и първият му биограф Пейо Яворов, Гоце е извънредно контактен човек, човек отворен, открит, сияен, човек, който печели със самото си държание ", добавя доцент Михаил Груев.

" Такава и толкоз дълга национална обич аз познавам при доста малко случаи. Явно доста са го обичали хората още от едно време и подобен огън е запалил, че той гори към този момент над 100 години ", споделя праплеменникът на Гоце Делчев Христо Христов.



През 1903-та Солунският конгрес на организацията взема решение да избухне въстание на българите от Македония и Одринско, останали под османско господство. На 4 май, месеци преди началото на Илинденско- преображенското въстание, край село Баница, Серско, четата на Гоце Делчев е обградена от турска потеря и той е погубен. Гоце е единствено на 31 години.

" Османският офицер, който управлява потерята е негов състудент, Ахмед Тефиков, от Военното учебно заведение, с който по този начин е известно, че са имали даже другарски връзки, само че на война като на война ", добавя доцент Михаил Груев.

Гоце Делчев е заровен при село Баница. Започва обаче одисеята с неговите кости. По време на Първата международна война те са извадени, пренесени са в София и са заровени в фамилния гроб на Делчеви.

По-късно са пренесени в постройката на Македонския дом. През 1946-та комунистическият режим подарява костите на Гоце на новосъздадената Народна република Македония в границите на Югославия. Сега гробът на Гоце Делчев е в Скопие.

" Това е символен жест, че Гоце повече не е наш, само че това е жест на комунистическия режим, с който мисля, че доста малко хора в България през днешния ден се разпознават ", разяснява доцент Михаил Груев.

И по този начин, чий е Гоце, защо се е борил той- за присъединение на Македония към България или са самостоятелна Македония?

Михаил Груев счита, че Гоце Делчев би трябвало да бъде въображаем в неговата среда и неговия подтекст.

" В онази ера няма несъгласие сред термините българин и македонец, няма никакъв проблем Гоце да бъде етнически българин, какъвто той недвусмислено се заявява, и по едно и също време с това да бъде македонец в политическия смисъл на това разбиране... Няма потребност да го разделяме, самата персона на Гоце Делчев е точно олицетворение на това, за което настояваме, за обща история ", счита доцент Михаил Груев.

В Северна Македония обаче се пробват да адресират модерни реалии обратно към предишното, споделя Груев, и със задна дата да сменят етническата еднаквост на Гоце Делчев. Но едно е ясно- ние би трябвало да продължим да почитаме Гоце Делчев, а всичко останало е политика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР