В Деня на Независимостта на България Бургас и казахстанският град

...
В Деня на Независимостта на България Бургас и казахстанският град
Коментари Харесай

Бургас се побратими с казахстански град

В Деня на Независимостта на България Бургас и казахстанският град Павлодар подписаха Меморандум за побратимяване. Сключването на съглашението стана на специфична гала от кметовете на двата града Димитър Николов и Асаин Байханов – кмет на Павлодар.

На подписването участва изключителният и пълномощен дипломат на Република Казахстан в България Н. Пр. Избастин Темиртай. Община Бургас бе показана още от зам.-кметовете Диана Саватева и Красимир Стойчев, както и от ръководителя на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова.

" Тази среща трябваше да се състои още преди две години, само че епидемията от КОВИД-19 наложи тя да се организира едвам в този момент. Щастлив съм, че това се случва на празничния 22 септември – Деня на Независимостта, и всички ние одобряваме това като добър знак. Побратимяването сред Бургас и Павлодар ще отвори нови благоприятни условия за съдействието в региона на стопанската система, културата и образованието и имам вяра, че двата града ще имат огромна изгода от това. Двигател за подписването на този Меморандум е посланикът на Казахстан у нас Н. Пр. Избастин Темиртай, за което сърдечно му благодаря. “, сподели кметът Димитър Николов.

" Радвам се, че през днешния ден публично подписваме Меморандума за побратимяване сред Павлодар и Бургас. Връзките сред Казахстан и България са доста мощни и ние одобряваме страната ви като значим наш сътрудник от района на Югоизточна Европа. С ваша поддръжка връзките сред нашите страни ще се развиват на по-високо равнище. “, акцентира Н. Пр. Избастин Темиртай.

Асаин Байханов означи по време на диалозите сред двете делегации, че в Павлодар живее най-голямата българска общественост в Казахстан, която наброява повече от 300 души. Тя се е формирала преди повече от 100 години. Байханов означи още, че Павлодар има огромен стопански капацитет и подписаният Меморандум ще спомогне за развиването на двата града.

На срещата участва и футболният треньор Димитър Димитров, който е почетен жител и на Бургас, и на Павлодар. Димитров беше ментор на павлодарския " Иртиш “ и под негово управление клубът реализира доста триумфи. Той добави, че усеща Павлодар като собствен втори роден град.

Според клаузите на Меморандума Бургас и Павлодар ще си сътрудничат в комерсиално – икономическата, научно – техническата и културно – филантропичната област.

Двете страни ще работят за развиването на индустриалните връзки и стопанската активност.

Предвижда се още провеждането на взаимни конгреси, бизнес срещи, участия в изложби и панаири в Павлодар и Бургас.

Сътрудничеството сред двете страни ще обхване и просветителната сфера, при което ще се подчертава върху развиването на връзките сред образователните заведения.

Културата, туризмът и спортът също влизат в обсега на съдействието сред Бургас и Павлодар, които ще си спомагат за продан сред креативен колективи, участия в спортни и юношески мероприятия.

Специален акцент в двустранните връзки ще е съдействието в IT сферата, интернет и високите технологии.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР