В демократичните общества изборите имат стойността на кръвопреливането в медицината,

...
В демократичните общества изборите имат стойността на кръвопреливането в медицината,
Коментари Харесай

Проф. Мутафов: Изборите имат стойност на кръвопреливане

В демократичните общества изборите имат цената на кръвопреливането в медицината, дава се късмет да се почисти плаката в кръвоносните съдове на обществото, да потече жива кръв и нещо да се промени.
Страхът на статуквото от избори е само поради това, че нещо ще се промени, и то няма да има същите глинени крайници, които имаше и досега. Независимо от това, че влязохме в една серпантина от нескончаеми избори, демократично настроените и почтени хора не би трябвало да се опасяват от това, че още веднъж ще би трябвало да изявят волята си пред урните, тъй като това е единственият механизъм, който е фиктивен още от античните гърци за възстановяване на благосъстоянието на хората и вероятностите на една държавна структура.
Някои от партиите се опасяват от изборите.

Едната от тях, която ръководи повече от 14 години, в този момент употребява като патерица една сякаш нова партия, с цел да се пречисти и да излезе с нов имидж, тъй че тази патерица да стане и по-богата, и по-властолюбива. Затова главните играчи сега се опасяват от нови избори, макар че някои настояват, че неотложно би трябвало да отидем.

Очевидно е, че огромна част от тях бяха компрометирани и няма да реализират този резултат, който реализираха на предходните избори. Но в последна сметка пролича битката за място върху скута на един от водачите на Движение за права и свободи. Така новите избори ще структурират тази обич.
Популистко е да се желае от тези, които не съумяха да договорят държавно управление и ни изправят пред нови избори, че ще спестят пари от избор две в едно.
Нужно е време да се открои нов вид водачество и да се приказва за идеология, а не за чиновнически задания като полушенген и еврозона. Кризата в концепциите и морала е чудовищна и там гласоподавателят би трябвало да види своята самоидентификация. /БГНЕС

-------------

Проф. д.н. Емануел Мутафов, историк на изкуствата.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР