В държавната корпорация Руснано, ръководена от Анатолий Чубайс, който напусна

...
В държавната корпорация Руснано, ръководена от Анатолий Чубайс, който напусна
Коментари Харесай

„Някой си Моше Израилевич“. За какви претенции срещу Чубайс може да говори Путин?

В държавната корпорация Руснано, ръководена от Анатолий Чубайс, който напусна Русия, се образува „ огромна финансова дупка “. Това посочи президентът Владимир Путин на 12 септември, говорейки на пленарната сесия на Източния стопански конгрес. Държавният глава допусна, че този факт е повода някогашният топ управител да " избяга " отвън страната.

„ Показаха ми някаква фотография от интернет, където той към този момент не е Анатолий Борисович Чубайс, а някакъв Моше Израилевич, живеещ там някъде... Не разбирам за какво го прави “, означи президентът. Президентът изрази неразбиране от това и допусна, че това държание е обвързвано точно с „ дупката “ в „ Руснано “, която дълги години се оглавяваше от Чубайс. „ Сега няма да давам цифри – само че са огромни цифри “, означи Путин.

Срещу някогашния началник на нерентабилната държавна корпорация обаче няма наказателни каузи или каквито и да било преследвания, посочи съветският президент. Но някогашният началник на Руснано, както заключи Путин, опасявайки се точно от това, отиде „ незаконно “ в Израел.

През март предходната година Чубайс, припомняме, напусна поста специфичен представител на съветския президент по въпросите на устойчивото развиване и отпътува за Турция, след което, съгласно някои източници, беше в Италия, а след това и в Израел.

Бившият началник на Руснано отхвърли да разяснява думите на съветския президент Владимир Путин за активността му в държавната корпорация.

Претенциите се натрупваха от дълго време

Многократно възникваха въпроси по отношение на структурата. При основаването си през 2007 година (първоначално се наричаше Руска нанотехнологична корпорация, след 2011 година - АО " Роснано " ) тя получи държавни гаранции за заеми в размер на до 182 милиарда рубли. В капитала му са вложени още 130 милиарда

Предполагаше се, че държавната поддръжка ще спре изцяло през 2016 година, само че при започване на 2015 година ръководителят на „ Роснанo “ Чубайс се обърна към държавното управление с молба за спомагателна поддръжка.

През декември същата 2015 година Сметната палата стартира одит на Руснано, който от основаването си през 2007 година е осъществил облага (8 милиарда рубли) единствено един път - през 2014 година Освен това тази облага е получена само заради девалвацията на рублата. Но даже и тогава специалистите съпоставят бизнеса на тази конструкция „ с фонд, който влага пари в доста рискови активи с неприятно предвидими резултати в средносрочен проект “.

Впоследствие в общественото пространство се появиха материали, които можеха да приказват за неучтивост в ръководството на държавната корпорация. Такива изказвания, по-специално, бяха направени от юрист Иля Ремесло.

Той съобщи, че е сравнил изказването на Чубайс на корпоративно събитие (когато ръководителят на Руснано сподели, че „ имаме доста пари “ и даде обещание двойни бонуси на чиновниците въз основа на триумфите на корпорацията) с документите на компанията и стигна до заключението: за 2015 година „ Руснано „ освен не съумя да реализира задачата за продажба на нанопродукти на стойност 300 милиарда рубли, само че и „ носи загуби от десетки милиарди от година на година “. За да скрият загубите в компанията, съгласно юриста, те са манипулирали „ финансовите доклади, обявявайки загубите като „ чиста облага “.

След като Чубайс напусна " Роснано " в края на 2020 година, се оказа, че " флагманът на научно-техническата мисъл " е в предфалитно положение, отбелязва Комсомолская истина.

През март 2022 година новият началник на компанията Сергей Куликов се обърна към Генералната прокуратура с искане да ревизира активността на АД „ Роснано “ в интервала от 2010 до 2020 година

Малко по-късно стана известно, че чиновниците на реда подозират някогашния началник на корпорацията и неговото обграждане в корупция. Разпитват се очевидци, заяви ТАСС на 1 юни, базирайки се на източник от правоприлагащите органи.

Но поражда въпросът за какво породиха всички тези недоволства против управлението на компанията, която наподобява харчеше доста пари единствено заради особената специфичност на сферата си на активност.

Естествени разноски или систематични неточности?

„ Голямата дупка “ в бюджета на Руснано може да е зародила вследствие на съзнателно деяние, не изключва юрист Андрей Гривцов, някогашен следовател по изключително значими каузи на Главния следствен отдел на Следствения комитет.

Но в това време, добави юристът, избрани държавни планове явно са нерентабилни заради спецификата си. „ Дори дадена държавна корпорация да основава усещане за просперираща, постоянно се случва тя явно да е субсидирана “, сподели Гривцов пред IA Regnum. „ За да кажете, че загубите са зародили вследствие на нечии други дейности, несъмнено би трябвало да разберете това и да анализирате доказателствата. Не съм сигурен, че Руснано бе по принцип печеливша конструкция.

Разбира се, Руснано можеше да бъде нерентабилно през цялото време. И това е обикновено, сподели Владимир Шур, шеф на Уралския център за групово прилагане „ Съвременни нанотехнологии “, пред ИА Regnum. Поне до това умозаключение той стигна, до момента в който учеше практиката за вложение в нанотехнологии в Съединени американски щати.

Шур отбелязва: Вашингтон при започване на 2000-те години отдели голяма сума за развиването на тази промишленост - 3,7 милиарда $. Но съответните планове в Съединените щати към момента рядко се приключват без присъединяване на частен капитал. „ Иновацията значи, че има хора, които са подготвени да рискуват парите си и да влагат в нещо ново, до момента в който делът на печелившите планове от време на време е единствено 5% “, споделя специалистът. В Русия не може да се разчита на интереса на частни вложители към сходен „ тотализатор “, акцентира специалистът.

В същото време страна, която се стреми да развива региона на нанотехнологиите, във всеки случай се нуждае от капиталова тактика, предопределена не за 10-15 години, а за десетилетия, е сигурен Шур.

Ръководителят на Центъра за политически стопански проучвания към Института за ново общество Василий Колташов, в противен случай, счита, че загубите, понесени от Роснанo, не са разследване от естествените разноски за работа с рискови нови технологии. Факт е, че екипът на Чубайс избра неверна тактика през цялото време.

Проблемите на тази държавна корпорация са точно в концепцията, че софтуерните преимущества могат да бъдат купени, сподели Колташов пред ИА Regnum. „ Затова породи бездна сред високите разноски и доста съмнителните, неразбираеми резултати от работата на управлението на Руснано “, уточни специалистът. „ Фундаментално неверна идея е в основата на работата на висшия мениджмънт на тази компания; те се концентрираха върху рискови вложения в предприятия. “

Рисковите вложения, да ви напомним, са умишлено рискови вложения в нов бизнес, нов план и други сходни. Първоначално се допуска, че вложенията могат или да се изплатят неведнъж, или да се окажат рискови и да доведат до загуби или даже банкрут.

Чубайс поддържа тази тактика като идеологически неолиберал, добави Колташов.

По този метод някогашният началник на Руснано, в позицията си, можеше освен да промотира избрани планове, възвръщаемостта от които в началото не беше обезпечена, само че също по този начин, употребявайки цялостното доверие на страната, да ръководи вложения в Руснано, ръководейки се извънредно от персонални стандарти и персонални ползи.

Но остава въпросът: в случай че исковете са били обосновани, за какво не са довели до дълбоки правни последствия? И за какво в този момент още веднъж се вършат инспекции на работата на Руснано от минали години, макар че предходните не доведоха до нищо?

Защо не се заеха с Чубайс незабавно?

Проверките могат да се правят по напълно разнообразни аргументи, споделя Павел Зайцев, член на президиума на НКПЧ, някогашен старши следовател по изключително значими каузи.

„ Преди може да са правени инспекции по избрани случаи, а в този момент по напълно други “, сподели специалистът пред ИА Regnum. „ И в случай че по-рано те завършваха на вятъра, без да изправят причинителите пред съда, в този момент може да се открият обстоятелства за противозаконни дейности. “

Що се отнася до някогашния началник на Руснано, той, осъзнавайки, че тези инспекции могат да завършат отрицателно за него, може би си е подготвял способи за оттегляне. Въпросът е до каква степен са законни неговите дейности “, означи Зайцев.

Няколко способени органи могат да вземат участие в оценката на законосъобразността на дейностите на бившето управление на Руснано - в това число гореспоменатата Генерална прокуратура, Следственият комитет и Сметната палата, отбелязва в изявление за Regnum Олег Сухарев, основен откривател в Икономическия институт на Руската академия на науките.

„ Нуждаем се от първична информация за извънбюджетни, нецелево използвани средства “, уточни събеседникът. — Например, беше планувано да се сътвори някакъв съветски таблет, iPhone или процесор, бяха вложени милиарди рубли, само че нямаше развиване. Трябва да има персонална отговорност за това - може би и наказателни обвинявания, в случай че бъдат разпознати. "

В същото време Сухарев не изключва нуждата от следствие на дейностите на някогашния началник на държавната корпорация Руснано Анатолий Чубайс като вероятен непознат сътрудник. „ Ще подчертая думата „ вероятен “, тъй като към момента не е разпознат като подобен “, прецизира специалистът.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР