В Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) тече проверка за осъществяване

...
В Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) тече проверка за осъществяване
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС пред комисията: Nexo са купували имоти у нас и в чужбина с пари от оборота

В Държавна организация „ Национална сигурност ” (ДАНС) тече инспекция за реализиране на съмнителни финансови интервенции и подозрения за пране на пари от криптобанката Nexo, напомни ръководителят на Агенцията Пламен Тончев, който участва на чуване в Народното събрание в специфичната комисия, която депутатите сътвориха по проблема.

 

Проверката е стартирала през юли. " През юли 2022 година постъпи информация за съмнителни финансови интервенции на " Нексо ". Осъществени са мероприятия за изясняване на паричните потоци. Изяснено е, че оперират в доста страни, в това число офшорни зони. Използват своя криптовалута и свои Нексо токени. Сезирана е прокуратурата през септември 2022 година Образувана е инспекция, а по-късно досъдебно произвеждане ", сподели Тончев.

" Придобита е банкова информация за лицата и компаниите със съмнителни банкови интервенции. Генерирани са обороти в огромни размери. Голяма част от финансовите средства са нареждани към лице от ръководството на " Нексо ", с които са купувани парцели - бизнес здания и туристически дестинации. Имат сдружения в ОАЕ, Съединени американски щати, Естония, Англия ", сподели още той в ревюто си.

 

Божидар Божанов от " Демократична България " означи, че по въпроса би трябвало да се разкрие оптимално доста информация, само че не и в несъгласие на закона.

 

Не 2, а цели 15 адреса са били позволени за претършуване от съда при взаимната акция на прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи против притежателите на криптобанката на ексдепутата Антони Тренчев и Коста Кънчев Nexo, стана ясно в хода на чуването на шефа на ДАНС пред членовете на комисията, целяща установяването на обстоятелствата и събитията към следствието на Nexo.

Тончев разгласи, че първичните данни към ДАНС са били получени от българска финансова институция в средата на предходната година. 

Проверката е формирана през юли 2022 година, а през септември ДАНС е алармирала Софийската градска прокуратура с съответните материали, събрани до оня миг.

 

Към момента се прави инспекция на свързани лица, както и на притежавано имущество, разкри още Тончев.

Докато депутатите дебатираха с шефа на ДАНС, се зароди и догадка, че в действителност Агенцията е била сезирана след рухването на кабинета " Петков " поради боязън от назованата финансова институция като първоизточник на данните против Nexo.

Правителството обаче бе отпред на изпълнителната власт до края на юли.

" Министър-председателят бе известен 2 или 3 дни преди акцията против Nexo ", разкри още Тончев. Това значи, че Гълъб Донев е бил осведомен към 10-и януари с параметрите на инспекцията.

 

Шефът на ДАНС хвърли светлина и върху следствието на възможното нарушение на глобите, приложени по отношение на Русия и връзките с Nexo, както и за оповестеното от прокуратурата взимане-даване на криптобанката с терористи, като посочи, че всички тези данни са били поверени на Националната следствена работа.

 

Депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова пита Тончев дали на база на партньорските служби ДАНС е взела решението да сезира обвиняването. A той посочи, че тези данни от непознатите служби са удостоверили подозренията на Агенцията, че са осъществени злоупотреби.

И Движение за права и свободи, и " Възраждане ", и Българска социалистическа партия настояха да научат дали се проверяват финансови потоци от Nexo към политически партии у нас (като очевидно се засяга Демократична България и към този момент разкритите преводи в размер на близо 400 000 лв. от чиновници, физически лица, на криптобанката в последните 2 години - б.р.).

 

Приетите правила не анулират това, което се съдържа в процесуалните закони и там, където има възбрана за изнасяне на информация, важи и за нас, подсети зам.-лидерът на Движение за права и свободи Йордан Цонев. Но помоли депутатите да се откажат от " пламенната отбрана ", тъй като в противоположен случай " обезпечено ще се сдобием с друго ".

 

Йордан Цонев зададе въпрос към Тончев: Движение за права и свободи си е сложила избрани цели в тази комисия. Не бизнес практиките на която и да е компания, това нас не ни интересува. Винаги сме защитавали бизнеса, когато той е легален. Нас ни интересува друго като политици – обект на следствието на ДАНС ли е политическа корупция, връзка с политици на компанията, или нейни чиновници "?

Цонев се поинтересува дали в България има хора, които " купуват цели партии ", като визираше " Демократична България ", към която са постъпвали дарения от физически лица, които са чиновници на Nexo.

 

" ПГ на Движение за права и свободи си слага избрани цели в тази комисия - не бизнес практиките, на която и да е компания, те не ни интересуват, тъй като
там към този момент е подписано извънсъдебно съглашение (със Съединени американски щати - б.р.) и е приета виновност и са платени колосални суми, които няма по какъв начин да ни пробутат като историческо съглашение, колкото и да желаят.

Председателят на ДАНС отговори:  " ДАНС не е политическа полиция и вие го знаете доста добре. Ако някое от лицата е направило нещо срещу волята му, или е стимулиран по някакъв метод да извърши нарушаване на закона, това ще стане ясно. Разследването на Прокуратурата е в напълно начален стадий, тъй че този въпрос ще се разиска и с наблюдаващия прокурор. Ако се потвърди престъпление, лицата ще понесат своята отговорност. Въпрос на доказване е вашето запитване, както и решение на българския съд ".

Цонев обаче внесе конкретизиране, че политическата корупция е доста значим детайл от националната сигурност. " Имате пълномощията и задоволително претекстове този проблем да се проверява "

Асен Василев (ПП) означи, че на чуването не участва представител на Прокуратурата, макар че е бил поканен. 

Бившият финансов министър и съпредседател на Продължаваме промяната попита съответно шефа на ДАНС дали тя е поискала информация и съдействие с непознатите служби, или редът е противоположен - т.е. непознатите служби са поискали данни и продан от ДАНС, Тончев отговори, че точно Агенцията се е обърнала към партньорските звена.

" Прокуратурата си разрешава да приказва повече пред медиите, в сравнение с пред българския парламент ", възмути се Василев.

" Отговорът в този формат е комплициран. След формиране на нашата инспекция сме осъществили продан на информация с непознати партньорски служби ", отвърна шефът на ДАНС.

Налице ли са данни за заобикаляне на Закона за политическите партии в частта му по повод дарения към партии, попитаха от " Възраждане ".

Пламен Тончев изясни, че инспекцията, която ДАНС прави, е за реализиране на съмнителни финансови интервенции. " Не проверяваме активността на политически партии ", акцентира той. И добави: " Извършва се инспекция за притежавано имущество от притежателите на компанията и свързани с тях лица ".

 

Очаквайте подробности
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР