В Държавен вестник са обнародвани промените в Закона за чистотата

...
В Държавен вестник са обнародвани промените в Закона за чистотата
Коментари Харесай

Тежки глоби ще се налагат за продажба на некачествени горива за отопление

В Държавен вестник са обнародвани измененията в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Там са регламентирани, влизащите в действие от 4 януари наказания за продажба на некачествени твърди горива за битово отопление.
Глобите за некачествените дърва за огрев може да стигнат до 10 000 лв., както и имуществена глоба до 50 000 лв.. Това е оптималната глоба, в случай че продажбата на твърди горива за битово отопление се прави без регистрация. Законът обаче задължава продавачите да търсят метод да ревизират дали продуктът им дава отговор на избраните с наредбата екологични правила. Затова могат да се употребяват български или непознати лаборатории.
Глоба от 100 до 1000 лв. може да се постанова, в случай че въздухът се замърсява при строителни или ремонтни действия, разрушение на здания и превозване на ситни товари или строителни боклуци и земни маси. Глобата става двойна при наново нарушаване, а парите от санкциите ще отиват в бюджета на общините. Законът дава пролонгация от година на кметовете да разработят и извършват стратегия за понижаване равнищата на замърсяване в градовете.
От 2020 година обаче, в случай че няма резултати, санкцията за кметове ще е до 5000 лв. - само че единствено в случай че са директно виновни т.е. не става въпрос за " замърсител трета стена ". Влезлите в действие текстове дават и право на КАТ да стопира коли от придвижване, в случай че има очевидно нарушение на чистотата на атмосферния въздух - единствено че въпросът е какъв брой анализатори има за пресмятане и по какъв начин се дефинира екостандартът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР