В Чудната градина на фондация Свети Николай Чудотворец в Добрич

...
В Чудната градина на фондация Свети Николай Чудотворец в Добрич
Коментари Харесай

В добрата стара социална идея има място за бизнес

В " Чудната градина " на фондация " Свети Николай Чудотворец " в Добрич порастват летни цветя, два декара зеле, плодни и декоративни фиданки. Тук порастват и хубави хора - 22-ма младежи с увреждания, множеството останали без фамилии. В рецесията оранжериите бяха принудени да даряват производството си поради затворени  магазини и пазари, а фондацията се оказа без достъп до стратегиите за подкрепяне - поради към този момент получена обществена помощ за наемането на служащите. Но в " Чудната градина " са се научили да не се отчайват. 

Затягането на стопанската система сложи в тежка обстановка куп работещи обществени проекти като кетъринга за обществени кухни и хора с увреждания " Бон апети " на фондация " Светът на Мария ", книжарницата с задача на съдружие " Паралелен свят " и други обществени предприятия. Част от тях получават дребна, но спасителна поддръжка от Български център за нестопанско право в границите на програмата Спаси Спасителите и Let’s Go. 

Социалните предприятия - организации, които генерират доходи, само че ги насочват в обществена изгода, остават зад тила си трудна година и един полууспешен програмен интервал, в който доста от наличните европейски средства не съумяха да стигнат до тях. Проектите по приключващия евробюджет ще се извършват до 2023 година, само че е ясно, че доста от схемите не донесоха предстоящата добавена стойност. И тук обаче рецесията и изключителното финансиране за възобновяване от Европейска комисия откриват нови благоприятни условия. Ще успее ли нежният бранш на обществените предприятия у нас да вземе завоя и от грантово и нестабилно финансиране да премине на идващото равнище, като добави ресурсите си за напредък с нови инструменти? 

 

Социален резултат или бизнес? 

 

" Преди два месеца участвах в DG Talk и приказвах за общественото предприемачество, като сложих в скоби определението обществено. Обикновено се прави противоположното. Защо тръгвам от тук - тъй като предприемачеството е предприемачество. Всеки един бизнесмен се стреми към възвръщаемост и резистентност и всяко едно дружество разполага с избран набор от финансови принадлежности за  задачата ", споделя Иван Димов, създател на фондация " Single step " и шеф на споделеното работно пространство The steps. Това не значи общественото да се подценява. Социалните предприятия се стремят най-вече към обществен резултат и първоначално стои добра концепция за решение на обществен проблем, само че в това време могат да порастват като бизнеси, акцентира Димов, който е работил дълги години като капиталов банкер и рисков вложител в Съединени американски щати и е избрал за своя обществена идея мотивирането на младежи от ЛГБТИ общността. Според бизнесмена всяко обществено дружество следва да се стреми преди всичко да стане стабилно, като покрива по-голяма част от разноските за действия от доходи, а в следствие да излезе на облага, която да реинвестира.

Всеки един от тези стадии върви ръка за ръка с разнообразни вероятни източници на финансиране и е значимо те да се познават, акцентира вложителят. Грантовете са подобаващи за ранния и начален стадий от развието на съответната концепция за обществено предприемачество, само че този на ниска цена капитал има своите минуси - не е резистентен във времето, неведнъж не е фокусиран добре и е непредвидим, акцентира Димов. За напредък и развиване на предприятието нормално е належащо допълващо финансиране и тук идва мястото на финансовите принадлежности. В началната фаза подобаващ инструмент е хибридното финансиране - заем, който се трансформира в бъдеще в дялове, тъй че да се заобикаля потребността от оценка на предприятието още в самото начало, каквато е практиката при дяловите вложения. Преференциалните заеми са добър източник на фаза напредък, дружно с дяловите вложения, изяснява специалистът.

 

Къде стоят на този декор обществените предприятия у нас? 

 

Ако се съди по приключващия програмен интервал, картината не е по никакъв начин розова. Пари има, само че те не съумяват да доближат до обществените предприятия по доста от ограниченията. Така секторът е надалеч от усвояването на безвъзмездното финансиране и предстоящо - още по-неподготвен за потреблението на финансови принадлежности. Основната процедура за финансиране на обществени предприятия по Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " - с бюджет от 51,3 млн. лева, е с релативно положително осъществяване - с действително изплатени 43,5 млн. лева и подкрепени 225 нови и съществуващи организации. Част от процедурите за безмъзмездно финансиране обаче са с плачевно осъществяване - по този начин да вземем за пример по " Подкрепа за резистентен бизнес ", по която се дават по 5000 лева за консултантски услуги, подписаните контракти са 43 за 209 293 лева при общ бюджет 5,86 млн. лева Само 2 контракта за 286 080 лева са подписани по процедурата за поддръжка на обществени предприятия за лица с психологични разстройства и интелектуални усложнения (общ запас 3 млн. лева.). 

Почти нулев на този стадий е ползата към финансовите принадлежности. Само 5 обществени предприятия са се възползвали от съществуващите сега артикули по линия на трансферирания от ОПРЧР запас от 70 млн. лева към Фонда на фондовете. Иначе пари за преференциални заеми и гаранции за покриване на риска има премного - контрактуваният запас с финансовите медиатори, който чака претенденти, е в размер на 28,9 млн. лева.  " Обяснението за този невисок интерес е в двете посоки - както обществените предприятия не познават добре опциите, по този начин и финансиращите предприятия не схващат добре особеностите в активността им ", разяснява по този повод зам.-министърът на труда Зорница Русинова. 

 

Какви са вероятностите? 

 

В новия програмен интервал обществените предприятия ще се поддържат както по линия на новата оперативна стратегия към общественото министерство, по този начин и по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност. От МТСП обаче са безапелационни, че с натрупването на опит финансирането би трябвало да се насочи точно към гарантирането на резистентност на основаните предприятия. Не е задоволително да откриваме нови и нови предприятия, които стопират да действат с осъществяването на плана, акцентират от министерството. Предстоят да се детайлизират и плановете по новия План за възобновяване и резистентност, по който има опция за съществено потребление на финансови принадлежности. От бранша упорстват да не се открива топлата вода, а да се употребява насъбраният опит при финансирането през принадлежности на софтуерни стартъпи. Следва да създадем обособен фонд за обществен ефект с по-ниска възвръщаемост, която да регистрира социалния характер на предприятията, и който да дава опция за финансиране на ментори, смята Иван Димов. Социалните предприятия упорстват страната да премисли и съществуващите форми на поддръжка като данъчни и други преференции.

 

СТАТИСТИКА

Статистиката за бранша на обществените предприятия у нас е плачевно занемарена. По взаимен план сред МТСП и Национален статистически институт бе построена национална база с данни, само че последните данни са за 2014 година Доклади за развиването на обществените предприятия се готвят всяка година и за Европейска комисия, като в последния за България данните още веднъж са за 2015 година Според отчета секторът на обществените предприятия у нас е включвал 3647 предприятия (2430 асоциации и фондации, 1000 читалища с темперамент на предприятия и 244 предприятия на хора с увреждания) с сбор на заетите 26 000 души. Това е съставлявало едвам 1,6% от общия брой на заетите и 1% от общия брой предприятия в страната. 

 

БАРИЕРИ

Представителите на бранша акцентират редица аргументи безвъзмездното финансиране да не доближава до обществените предприятия. Дизайнът на доста от процедурите е такъв, че са подобаващи за огромни и богати организации (изискват се банкови гаранции, първични вложения на средства, които на по-късен стадий се възстановяват), а множеството обществени предприятия са микро, до 10 индивида. Не е загадка и че плановете са бюрократични, акцентира Надя Шабани от Български център за нестопанско право. Според Шабани е неправилно да се финансират и общинските предприятия, защото обществените предприятия нямат късмет пред общините и това изкривява цялата система. Финансовите принадлежности на собствен ред не са задоволително диференцирани, смятат специалистите. " Сигурно е едно: в случай че бариерите се преодолеят, в случай че се подтикват съответно обществените предприятия да се развият, пораснат и с това да вземат решение повече обществени проблеми по резистентен метод – по-бързо повече хора ще преминат от обстановка на рецесия в обстановка на претовареност ", уверена е Шабани.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР