В четвъртия си месец войната в Украйна все повече се

...
В четвъртия си месец войната в Украйна все повече се
Коментари Харесай

Украйна - точка на пречупване за Запада

В четвъртия си месец войната в Украйна от ден на ден се трансформира във война на безсилие, смилайки както украинските, по този начин и съветските сили, което води до още по-безразборно изтребване на цивилни жители от съветския обстрел и разрушение на инфраструктурата на страната.

Сред западноевропейските политици и специалисти по национална сигурност се надига глас за нуждата от неотложно преустановяване на огъня, като няколко европейски държавни управления се притесняват, че в случай че не се спрат бойните дейности, войната може да ескалира до степен, в която съветският президент Путин ще прибегне до химически или нуклеарни оръжия. Оттук и осезаемата несигурност, изключително във Франция и Германия, по отношение на даването на тежки оръжия на Украйна, изключително такива, които биха ѝ разрешили да обърне тил на Русия и да освободи завзетите територии.

Въпреки това възходящият глас на Запада за преустановяване на огъня разкрива и незадоволителното стратегическо въображение за това по какъв начин би могла да наподобява Европа, в случай че на Киев бъдат предоставени задоволително оръжия и поддръжка, с цел да победи съветската войска на терен, написа анализаторът Андрю Михта в " Политико ".

Тази липса на въображение, повече от всички други фактори, изяснява сдържаната траектория на френската и немската поддръжка за Украйна, която разрешава на Киев да продължи да се бори, само че не предлага явен път към успеха.

Но в реалност всички тези диалози са пропити с остатъчно мислене от епохата на Студената война, като Руската федерация се преглежда като продължение на някогашния Съветски съюз във връзка с военните си благоприятни условия. Този нрав на " не нервира мечката " отразява продължаващия боязън на Запада от Русия, който от своя страна основава мощен подтик за самоограничаване, изключително в този момент, когато през последните три десетилетия на фактическо разоръжаване по-голямата част от Европа не разполага с действителен боен капацитет, който да употребява при положение на рецесия. Така ставаме очевидци на безпределно мъдруване кои оръжия не би трябвало да се изпращат в Украйна, с цел да не се преглежда помощта ни като " ескалираща ".

Въпреки това през последните три месеца Западът, и изключително Съединени американски щати, непрекъснато усилваше военната си помощ за Украйна, карайки Русия да заплаща скъпо за нелепостта на Путин. А структурата на последния пакет от американска помощ е самопризнание, че това ще бъде дълга и продължителна война.

И въпреки всичко, до момента в който украинците не получат задоволителен потенциал, с цел да подтиснат съветската артилерия и ракети с отдалечен обхват, това ще си остане нечестна борба с предсказуем край. Силите на Путин ще продължат да напредват - в този момент държат кулоар по Черно море в южната част на Украйна - до момента в който постепенно, само че непреклонно се уголемяват в Донбас.

Всяка нация има точка на изкривяване и във война на безсилие като тази в последна сметка надвиват тези, които разполагат с повече запаси и благоприятни условия. Но не е наложително да е по този начин - превъзходната мотивация, образованието и изключително западното съоръжение могат да компенсират числените преимущества на Русия.

Нека първо разгледаме последствията от провалянето на Украйна. На този стадий всяко преустановяване на огъня би разрешило на Путин да задържи завладените територии, а останалата украинска страна - лишена от индустриалния си басейн на изток и с продължаваща черноморска обсада от страна на Русия - няма да може да се устоя стопански. Още по-важно е, че след няколко години Путин ще се прегрупира, ще възвърне армията си и ще може да стартира нов кръг от завоевания, с цел да завладее цяла Украйна - изключително в случай че съглашението за преустановяване на огъня включва анулация на глобите върху западния импорт, което е от решаващо значение за производството на оръжия.

Дали в една такава бъдеща " трета война " украинският народ към момента ще има задоволително увереност и мощ на духа, с цел да отвърне на удара, и дали Западът ще бъде подготвен още веднъж да даде нужните оръжия и доставки? В момента най-голямата спънка пред Запада да окаже цялостна военна и икономическа поддръжка на Украйна е неспособността ни да си представим нова настройка на силите в Източна Европа - такава, която да се опира на коридора на НАТО от Балтийско до Черно море, формиран от страни, които са в тясна връзка със Съединени американски щати.

Защитата на Украйна е обвързвана освен с националния суверенитет и териториалната целокупност - исторически два основополагащи правилото на демократичното ръководство, само че в последна сметка и с изтласкването на Русия от Европа, като по този метод се постави завършек на тривековния ѝ имперски блян. Независимостта на Украйна, а оттова и на Беларус - тъй като, откакто Украйна отбрани суверенитета и териториалната си целокупност, Минск няма да остане дълго в орбитата на Москва - ще постави завършек на претенциите на Русия да бъде основна " евразийска мощ в Европа ".

Като такава, за първи път в актуалната ера, тя ще принуди Москва да се помири с това какво е належащо в стопански и политически проект, с цел да се трансформира в " естествена " национална страна.

На геостратегическо равнище появяването на свободна, самостоятелна и сполучлива Украйна, съюзена със Запада, също по този начин би поставила завършек на рецесията на два фронта, която китайско-руският съюз се пробва да сътвори за Съединени американски щати. Като подсигурят източния фланг на Европа, разчитайки на страни, които считат, че продължаването на тесния съюз с Америка е от жизненоважно значение за тяхната сигурност, и са подготвени да дадат своя принос за подсилване на защитата, Съединени американски щати ще могат да се съсредоточат върху идното състезание с Китай в Индо-Тихоокеанския район, което ще направи по този начин наречения спор за " превръщане към Азия " значително неправилен.

Не на последно място, разгромът на съветската войска в Украйна би проправил пътя за фундаментално пренастройване на разпределението на силите в Европа, измествайки центъра на тежестта от френско-германския тандем към централноевропейско съзвездие, включващо Германия, Полша, скандинавските страни, Прибалтика и най-много Украйна.

С големия си набор от естествени запаси и като една от най-богатите аграрни земи на земята, една възобновена Украйна - възобновена не като постсъветска страна, а като процъфтяваща демократична страна и тясно интегрирана в европейската стопанска система, ще промени радикално динамичността на силите както в Европа, по този начин и в международен мащаб.

Тази война, която бе наложена на Украйна и Запада от неоимперския проект на Путин, към този момент промени Европа. Тя даде на демократичния Запад опция, каквато се появява един път на четири или пет генерации - късмет да преработи геополитическата карта на континента. /БГНЕС

Анализ на Андрю А. Михта за “Политико ”. Декан на Колежа за интернационалните проучвания и проучвания на сигурността към Европейския център за проучвания на сигурността " Джордж Маршал ".
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР