В четвъртък здравните власти обявиха първи два случая в БългарияНяма

...
В четвъртък здравните власти обявиха първи два случая в БългарияНяма
Коментари Харесай

Епидемиолози: Няма риск от епидемия от маймунска шарка въпреки първите случаи у нас

В четвъртък здравните управляващи оповестиха първи два случая в България

Няма риск от зараза от маймунска шарка у нас. Това е мнението на водещи епидемиолози, съобщи

Вчера здравните управляващи оповестиха първи два случая в България на това рядко заболяване.

Въпреки растежа на новите случаи в цяла Европа, до пандемия като тази от ковид няма по какъв начин да се стигне, безапелационни са специалистите. Причината е в по-трудното разпространяване на инфекцията, което става единствено след нескончаем контакт. Протичането е сходно с това на варицелата, само че преболедувалите варицела нямат имунитет против маймунска вариола. Такъв имунитет може да има единствено след преболедуване на човеша вариола, която у нас не се среща от близо 100 години.

И двамата мъже, регистрирани с маймунска вариола са посетили Центъра за полово здраве в София.

„ Бяха с типични признаци - обрив, болки в лимфните възли и температура”, изясни доктор Елена Биринджиева.

Първият мъж идва преди седмица.

„ Той беше посетил други лечебни заведения и там беше сложена диагноза - варицела. Мъжът беше карантиниран. При нас пристигна за проучвания за отказване на други болести - ХИВ и сифилис”, сподели Биринджиева.

След като проучванията са негативни, здравните консултанти се свързват с Националния център по заразни и паразитни заболявания, където удостоверяват съществуване на маймунска вариола. Преди два дни идва и вторият пациент, който незабавно е проучен за новата болест. Към момента положението на мъжете е устойчиво.

„ Става въпрос за приблизително и леко протичане на заболяването”, удостовери Биринджиева.

Случаите в Европа и у нас са от западноафриканския вид, който рядко води до затруднения и се предава по-трудно, успокоиха специалистите.

„ Не е по респираторен път, както е COVID-19, а е с контакт кожа в кожа, уста в кожа, кожа в уста”, изясни доцент Любомира Гломб.

Инкубационният интервал е от 3 до 35 дни. Характерно е начало с общи признаци на изнемощялост, температура и болки в мускулите и костите. Обривът се появява по-късно.

„ Започва от дланите, от лицето и ходилата, след което се популяризира и по другите елементи на тялото. Докато при варицела стартира от окосментата част на главата, гърба и най-после се обгръщат ръцете”, изясни епидемиологът доктор Христиана Бацелова.

Ваксина против човешка вариола или така наречен "едра шарка " у нас имат единствено хората, родени преди 1978 година.

„ Ваксинацията против едра шарка има евентуално кръстосана реактивност по отношение на маймунската вариола и ни пази относително”, добави Гломб.

Естествен имунитет няма по какъв начин да има, защото последният случай е от преди 94 години, споделят епидемиолози. Преболедуването на варицела също не носи отбрана. И въпреки всичко - място за суматоха няма, счита доктор Бацелова.

„ Реално при някои хора може да протече леко - да се самоограничи за към 4 седмици. При други хора - най-много дребни деца и бременни дами, има риск и би трябвало да се подхожда по-внимателно”, сподели тя.

Засега смъртността при записаните в Европа случаи е ниска, допълниха експертитe.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР