В четвъртък властите в Украйна взеха решение да не увеличават

...
В четвъртък властите в Украйна взеха решение да не увеличават
Коментари Харесай

Украйна отново не повиши цените на природния газ въпреки настояването на МВФ

В четвъртък управляващите в Украйна взеха решение да не усилват цените на природния газ минимум до 1-ви септември, оповестява Ройтерс, визирайки държавна резолюция, като това може да сложи под въпрос очакванията на Киев за обезпечаване на повече средства от Международния валутен фонд.

Украйна трябваше да увеличи цените на газта до пазарни равнища, с цел да може да разчита на спомагателна финансова помощ в границите на избавителната програмата на МВФ в размер на общо 17,5 милиарда $. Първоначално управляващите в Киев се съгласиха да усилят цените, само че в следствие отложиха на няколко пъти това покачване.

Трябва да се има поради, че страната не е получавала средства от МВФ от април 2017-а година насам заради закъснение на нужните промени в Украйна, поставяйки я по този метод в много нестабилно финансово състояние, защото тя следва да изплати външни отговорности за към 15 милиарда $ през идващите две години.

" В параграф 3 от постановлението, думите и цифрите " до 1-ви август 2018 " ще бъдат сменени с думите и цифрите " до 1-ви септември 2018 ", се показва в днешната резолюция, представена от Ройтерс, което значи удължение на замразените цени на природния газ с още един месец.

По-рано през юли Украйна въпреки всичко извърши още едно от изискванията на МВФ, като одобри законодателни актове, целящи основаване на профилиран съд за следствие на случаи на корупция. Според Ройтерс обаче, това единствено по себе си е малко евентуално да докара до разпределяне на нови финансови траншове от МВФ.

Икономиката на страната се срина след анексирането на Крим от Русия през 2014-а година и експлоадирането на сепаратистки военни дейности и боеве в региона на Донбас. Това наложи Украйна да разчита на финансова помощ от МВФ.

Има риск украинското държавно управление да се откаже от евентуално непопулярни ограничения като наложителния скок на цените на природния газ предвид на идните през идната година президентски и парламентарни избори, отбелязва Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР