В четвъртък турският външен министър Мевлют Чавушоглу потвърди информацията, че

...
В четвъртък турският външен министър Мевлют Чавушоглу потвърди информацията, че
Коментари Харесай

Турция: САЩ отменят разполагането на военни кораби в Черно море



В четвъртък турският външен министър Мевлют Чавушоглу удостовери информацията, че Съединените щати са отменили плануваното прекосяване на два техни военни кораба през Босфора и Дарданелите на път за Черно море.

Късно нощес и организация Ройтерс цитира турски дипломатически източници, съгласно които Съединените щати са отменили разполагането на два военни кораба в Черно море.

Чавушоглу съобщи в четвъртък, че на неговата страна е " било казано устно, че планирането прекосяване на американските военни корабите е анулирано “, добавяйки, че съгласно конвенцията от Монтрьо, Съединени американски щати към момента могат да изпратят своите военни кораби през протока през идващите три дни въз основа на предходното им съобщение.

Ако Съединени американски щати желаят да изпратят военни кораби след този период, Чавушоглу означи, че ще би трябвало да създадат ново уведомление.

Вашингтон и НАТО са разтревожени от скупчването на съветски войски наоколо до границата с Украйна и в Крим, полуостровът, който Москва анексира от Украйна през 2014 година Миналата седмица Турция разгласи, че Вашингтон ще изпрати два военни кораба за Черно море, като това решение беше несъмнено от Русия като " недружелюбна провокация ".

Посолството на Съединени американски щати в Анкара беше уведомило външното министерство на Турция за този ход, само че без да показват причина за това, настояват източниците на Ройтерс. По-късно обаче турската държавна организация " Анадолу " заяви, че на Анкара не са изпратени нови вести за вероятно разполагане на американски военни кораби на по-късни дати.

От своя страна Русия съобщи, че е обезпокоена от този ход, като в същото време страната стартира да прави свои военни учения с военни кораби в Черно море.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР