В четвъртък Русия обвини ООН в изопачаване на факти относно

...
В четвъртък Русия обвини ООН в изопачаване на факти относно
Коментари Харесай

Русия обвинява ООН в изопачаване на факти относно изпълнението на сделката за зърно

В четвъртък Русия упрекна Организация на обединените нации в изкривяване на обстоятелства по отношение на осъществяването на черноморската договорка за зърно.

Министерството на външните работи съобщи в изказване, че инспекцията, упомената от Организация на обединените нации в неотдавнашно изказване, не е осъществена, защото личният състав на организацията в Съвместния координационен център (СКЦ) в Истанбул не е съставил график за инспекции като цяло и Украйна анулира всички заявки на 5 април.

Нито отводът на Киев да позволи доставките на амоняк, предписани в споразуменията, нито неналичието на какъвто и да е прогрес в осъществяването на меморандума Русия-ООН, са предиздвикали секретариата на Организация на обединените нации да направи обществен отговор, добави министерството.

Освен това се споделя, че Организация на обединените нации не изготвя график в поддръжка на настояванията на Украйна за регистрация на повече кораби в договорката, до момента в който Украйна анулира заявките, откакто Русия предложи да се включат в украинския лист корабите, които се насочват освен към Запада, само че и към африканските страни и чака своя ред от януари, защото това опонира на „ комерсиалните ползи “ на Киев.

Министерството сподели, че представителите на Организация на обединените нации премълчават, че доставките от Украйна не оказват помощ за решаването на казуса с високите цени на пшеницата - 70% от украинския експорт са фуражна царевица и фуражни култури, а не пшеница, която остава в търсенето.

Дипломатическата работа твърди, че доставката на съветски култури и торове ще помогне за решаването на този проблем, отбелязвайки, че даже безплатната доставка на съветски торове за най-бедните страни среща доста спънки.

„ Премахването на пречките пред износа на съветски селскостопански артикули трябваше да стане част от меморандума Русия-ООН, който този път Организация на обединените нации даже не загатна. Подобно безмълвие е освен явен знак за отношението на секретариата на Организация на обединените нации към пакета Антонио Гутериш, само че също по този начин и за неналичието на каквито и да е на практика резултати във връзка с меморандума “, споделиха от министерството.

Той предизвестява против вероятното неудължаване на договорката, заявявайки, че „ не може да има разискване на Черноморската самодейност за зърно след 18 май без прогрес във връзка с петте систематични казуса “.

Министерството уточни и петте казуса, първият е повторното свързване на Rosselkhozbank към SWIFT, вторият е обновяване на доставките на селскостопанска техника, аварийни елементи и поддръжка, третият е унищожаване на рестриктивните мерки върху застраховането и презастраховането, плюс деблокиране на достъпа до пристанища, четвъртият е възобновяване на работата на амонякопровода Толиати-Одеса, а петият е деблокиране на задгранични активи и сметки на съветски компании, свързани с производството и превозването на храни и торове, се споделя в него.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР