В четвъртък президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че не

...
В четвъртък президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че не
Коментари Харесай

Раните на Карабах: Над 100 000 напускат спорния регион

В четвъртък президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи, че не е пристигнало времето Европа да наложи наказания на Азербайджан поради офанзивата му за вдишване на контрола над бунтовническия район Нагорни Карабах. На този декор десетки хиляди арменски бежанци от конфликтната територия към момента се намират в пограничните обитаеми места.

„ За по-възрастните генерации това е четвъртият път, когато стават очевидци на война “, съобщи Мариам Погосян

След светкавичната азербайджанска военна атака, която върна отделилия се район Нагорни Карабах  към Азерската страна, 120 000 арменци започнаха всеобщо изселване към пограничните райони, заявявайки, че се опасяват от гонене и етническо пречистване макар обещанията на Азербайджан за сигурност.

Премиерът на Армения разгласи, че в идващите дни там няма да остане нито един арменец

И до момента в който улиците в земите на Нагорни Карабах стават все по-пусти, стотици монументи на културата, арменските църкви и манастири може да бъдат разрушени, споделя 33-годишния отец Давид. През последните дни той оказва духовна поддръжка на десетки хиляди свои сънародници.

Нагорни Карабах е интернационално приет като част от Азербайджан, само че е обитаем най-вече от етнически арменци, които ръководят своя лична страна там – самопровъзгласилата се Република Арцах след разпадането на Съветския съюз при започване на 90-те години на предишния век.

Снимка: btvnovinite.bg

Азербайджан стартира светкавична атака на в края на септември тази година, с цел да си върне целия район. А преди тази офанзивата карабахските арменци живеят под ефикасна 10-месечна азербайджанска обсада, която докара до продължителен дефицит на храна, гориво и медикаменти.

Стотици хора са прекарали нощта в колите си, до момента в който изчакват да бъдат регистрирани

Отец Давид сподели, че Нагорни Карабах е дом на към 400 арменски свети места, само че огромна част от тях към този момент са унищожени още при спора през 2020 година
Въпреки че множеството от нейните съседи през днешния ден са мюсюлмани, Армения се подрежда като най-старата публично християнска страна в света, обичайно датирайки покръстването си от 301 година сл. Хр.

Сред останалата съсипия бежанците от Нагорни Карабах към момента не губят вяра, че в миналото, в по-мирни времена, ще се завърнат в домовете, които са основали с толкоз обич.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР