В четвъртък Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на

...
В четвъртък Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на
Коментари Харесай

САЩ налагат санкции на хора от Балканите за корупция и прокарване на руско влияние

В четвъртък Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на осем души и шест юридически лица на Балканите, упрекнати, че " поддържат корупцията и дават опция за съветско зловредно въздействие " в района.

Санкциите включват босненски политици, упрекнати в проведена престъпност в Черна гора, както и компании и изпълнителни шефове в Северна Македония, свързани със глобени руснаци.

" Русия продължава да употребява въздействието си на Западните Балкани, с цел да попречва интеграцията на района в интернационалните институции и организации, както и да употребява основни юрисдикции за улеснение на нападателните си дестабилизиращи дейности ", съобщи в известие за медиите Брайън Нелсън , заместник-министър по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване на Съединени американски щати.

Трима от глобените са политиците от Република Сръбска Саво Цвиетинович - член на изпълнителния съвет на политическата партия на президента Милорад Додик, Петър Джокич - министър на индустрията, енергетиката и минното дело и Душко Перович - дълготраен началник на представителството на Република Сръбска в Москва.

Цвиетинович е представител на основаната в Република Сръбска компания Би Ен Инженеринг, която е улеснила противозаконния трансфер на хеликоптерни мотори, създадени в Украйна, към Русия, оповестява Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Джокич е глобен за поддръжката си за построяването на водопровод от Хърватия до притежавана от Русия рафинерия в Република Сръбска. Според Съединени американски щати тази договорка заплашва изискванията на Дейтънското съглашение , поставило завършек на Босненската война от 1992-1995 година

Санкциите против Перович са за присъединяване в организирането на контакти сред Додик и съветски публични лица.

Сред останалите глобени са Миодраг " Дака " Давидович в Черна гора, който съгласно американското министерството в продължение на десетилетия е прал пари за незаконни синдикати, както и Бранислав " Брано " Мичунович , който в продължение на десетилетия е бил водеща фигура в проведената престъпност в Черна гора.

Санкционирани са и трима души в Северна Македония - Сергей Самсоненко , богат предприемач с двойно поданство в Русия и Северна Македония, брачната половинка му Ирина Самсоненко и Ратка Куноска Камчева . Също по този начин няколко юридически лица, свързани с Камчева, са посочени за хипотетична корупция и връзки с Русия.

В четвъртък Държавният департамент на Съединени американски щати също разгласи наказания против физически и юридически лица на Балканите, обвинявайки ги, че са свързани със " зловредното въздействие на Русия в района и корупцията, която го разрешава ".

Държавният департамент на Съединени американски щати уточни политиците Миса Вачич , ръководител на Сръбската дясна партия и Ненад Попович , някогашен министър на Сърбия в интервала от 2017 до 2022 година Попович е създател на националистическата Сръбска национална партия през 2014 година Освен това 12 от техните основани в Русия бизнес мрежи са включени в черния лист.

Вачич е бил наблюдаващ на подправените референдуми на Русия през 2022 г . за хипотетичното анексиране на окупираните от Русия райони на Украйна. В изявленията Вачич твърди, че е интернационален наблюдаващ, поканен от съветския президент Владимир Путин , и се застъпва за анексирането на районите от Русия.

Попович е притежател на многочислени компании и холдинги в Сърбия и Русия. От 90-те години на предишния век насам той е употребявал основаните си в Русия предприятия, с цел да се обогатява и да открива близки връзки с висши ръководители на Кремъл, оповестяват от Министерството на финансите.

Санкциите замразяват всички активи на физически и юридически лица, намиращи се под юрисдикцията на Съединени американски щати, и като цяло не разрешават на американците да работят с тях.

Съединени американски щати и десетки други страни постановиха тежки стопански наказания на Русия след началото на непредизвиканата ѝ инвазия в Украйна през февруари 2022 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР