В четвъртък Ангела Меркел ще обсъди с министър-председателите на провинциите

...
В четвъртък Ангела Меркел ще обсъди с министър-председателите на провинциите
Коментари Харесай

Коронавирус: какви нови мерки обмислят в Германия?

В четвъртък Ангела Меркел ще разиска с министър-председателите на провинциите възможни нови ограничения против пандемията. Същевременно от " Роберт Кох " оповестиха къде най-често се заразяват германиците.

През последните две седмици инфекциите с ковид в Германия са се удвоили. Канцлерката Ангела Меркел реагира на тревожните данни с уверението, че сходно развиване е недопустимо и би трябвало да бъде спряно. Актуалната обстановка постанова подновяването на постоянните видеоконференции сред Меркел и министър-председателите на обособените федерални провинции, на които се взема решение какви нови ограничения са нужни. На вчерашното разискване министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер прикани за общ метод в битката против болестта. С други думи: във всички провинции да важат идентични правила, най-малко що се отнася до маските, събиранията на хора и санкциите при нарушавания. " Ако не въведем обща рамка, вероятността да не успеем да спрем отрицателното развиване с пандемията е доста висока ", предизвести Зьодер.

Разногласия сред обособените провинции

Проблемът е, че не всички провинции желаят единни правила. Шлезвиг-Холщайн и Мекленбург-Предна Померания, да вземем за пример, се базират на ниския брой на новите заразявания и не желаят да съблюдават ограничавания, които биха били оправдани в други провинции с огромен брой нови инфекции. Министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер също удостовери, че обстановката в обособените провинции е прекомерно друга и прикани " да не стреляме с оръдия по врабчета ".

На фона на тези разлики ролята на канцлерката Меркел в този спор нараства. За четвъртък (27 август) е планувана идната видеоконференция в този формат, от която се чакат някои съответни решения. Едно от тях ще бъде обвързвано с ограничение на броя на участниците в фамилни празненства и публични прояви. В момента в обособените провинции важат разнообразни правила. Така да вземем за пример в Берлин е разрешено на едно място да се събират до 500 души, в Северен Рейн-Вестфалия - най-много 150, а в Бавария - най-вече 100.

Друга премисляна мярка е стягане на разпоредбите за носене на защитни маски. Лидерката на ХДС Анегрет-Крамп Каренбауер предлага в цяла Германия да се вкара наложително носене на маска и на работното място. Обсъжда се и концепцията за наложително вървене с маски на учебно заведение, сходно на настоящото предписание в Северен Рейн-Вестфалия, където учениците от пети клас нагоре носят маските и по време на часовете. Говори се и за единни ставки на глобите при нарушавания на разпоредбите.

Освен това ще бъде преразгледана и тактиката за тестванията за ковид. По този въпрос Германия скоро ще доближи лимита на опциите си. Абсолютният най-много, който може да бъде постиган на седмица, са 1,2 милиона PCR-теста. Последно направените проби за една седмица бяха 875 000. Има опасения, че всеобщото тестване на завръщащи се от почивки в чужбина не е вярно, защото лимитираните запаси не се употребяват там, където те са най-необходими: да вземем за пример за правенето на проби в лечебните заведения и обществените домове. В тази връзка кметът на Хамбург Петер Ченчер предлага всички завръщащи се от чужбина да влизат в карантина и след пет дни да си създадат тест. Ако той е негативен, чак тогава те могат да се върнат към естествен темп на живот. Подготвя се и цифрова регистрация на всички завръщащи се от чужбина - данните ще влизат в нов портал, който би трябвало да постави завършек на настоящето издаване на бележки.

Къде рискът от болест е максимален?

В края на предходната седмица институтът " Роберт Кох " оповести резултатите от свое проучване по отношение на най-рисковите места и способи за заразяване. Експертите са единомислещи, че най-голяма е вероятността от инфекции в закрити пространства, където не се съблюдава отдалеченост. В момента най-често германците се заразяват с ковид вътре в фамилията, където един притежател на вирус заразява приблизително по 3,2 души - нормално хора, които живеят с него под един покрив.

Като огнища на болестта на второ място създателите на проучването подреждат старческите домове. В тях един притежател на вируса заразява приблизително още 19 индивида, само че най-голям е рискът от предаване на болестта в общежитията за бежанци, където един инфектиран предава инфекцията на 21 индивида.

На този декор специалистите на " Роберт Кох " считат, че най-ефективният метод за битка против пандемията са превантивните ограничения, като спазването на обществена отдалеченост и носенето на защитни маски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР