В четвъртък, 22 февруари 2024 г., приключва приемът по интервенциите

...
В четвъртък, 22 февруари 2024 г., приключва приемът по интервенциите
Коментари Харесай

В четвъртък приключва приемът на заявления за подпомагане в пчеларството

В четвъртък, 22 февруари 2024 година, завършва приемът по интервенциите в бранш „ Пчеларство “ за 2024 година, който бе отворен на 8 февруари т.г. със заповед на изпълнителния шеф на Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ). Съгласно Заповед на министъра на земеделието и храните, финансовият запас по интервенциите е в размер на 6 286 800.97 лв..

Според заповедта ще бъдат отворени 9 пчеларски интервенции. Първата е „ Консултантски услуги, техническа помощ, образование, информация и продан на положителни практики “. Тя ще бъде с бюджет 25 хиляди лв., като са планувани три типа действия – семинари, демонстрационни действия и създаване на наръчници.

Втората намеса, по която ще има банкет в интервала, е „ Борба против агресорите и заболяванията в кошера, изключително против вароатозата “ с бюджет над 1,5 млн. лв. за дейностите отнасяне на пчелните фамилии и тестване за степента на опаразитеност с причинителя.

„ Подновяване на пчелните кошери в Съюза, в това число отглеждане на пчели “ за активността възобновяване и/или увеличение на броя на пчелните кошери е третата намеса в бранш Пчеларство, по която ще се одобряват документи в ДФЗ. Бюджетът е над 1,857 млн. лв. за 2024 г.

За интервенцията „ Рационализиране на преносимото пчеларство “ са обезпечени над 119 хиляди лева, като за закупуване на нов инвентар – над 37 хиляди лева, а за напредване – над 81 хиляди лева.

По интервенцията „ Инвестиции в материални и нематериални активи “ в Пчеларството за обезпечаване на техническо съоръжение, машини и уреди за рандеман и първична обработка на пчелни артикули, както и за застраховане на действия, свързани с развъждането и здравето на пчелните фамилии е очакван бюджет от над 1,89 млн. лв..

По намеса „ Действия за подкрепяне на лабораториите за разбор на пчелните артикули, загубата на пчели или спада на продуктивността, както и евентуално токсичните за пчелите субстанции “ са планувани над 62 хиляди лв. финансиране, а за интервенцията за увеличение наличния брой на пчелни кошери в съюза – над 620 хиляди лева 50 хиляди лв. е бюджетът за активността проучвателен планове по интервенцията „ Сътрудничество със профилирани органи за осъществяването на проучвателен стратегии в региона на пчеларството и пчелните артикули “, а за образуване на изложби по интервенцията „ Популяризиране, връзка и маркетинг, в това число дейности за наблюдаване на пазара и действия, ориентирани по-специално към повишение на осведомеността на потребителите по отношение на качеството на пчелните артикули “ – близо 77 хиляди лева.

На интернет страницата на ДФЗ в „ Схеми и ограничения за подкрепяне “ в секция „ Пчеларство “ – Интервенции в бранша на пчеларството 2024 година е оповестена и Заповед на министъра на земеделието и храните съдържаща лист с разходите/активите, за които има избрани референтни цени за финансовата 2024 година Към датата на подаване на заявката за подкрепяне за включените в листата разходи/активи, претендентът показва една оферта. За всички останали разходи/активи, за които няма избрани референтни цени се показват три съпоставими предложения.

Спромяната в Закона за подкрепяне на земеделските производители (ЗПЗП), който е в действие от 01.01.2023 година, всички аграрни стопани, които желаят да подадат заявки за подкрепяне, следва да имат регистрация в Системата за електронни услуги (СЕУ). През СЕУ ще се реализира и цялата връзка сред администрацията и бенефициерите на ДФЗ. Кандидатите по интервенциите в бранш „ Пчеларство “ подават документи за финансова поддръжка само посредством СЕУ с дипломиран електронен автограф (КЕП).

За спомагателни въпроси и обяснение при попълване на заявката в СЕУ, претендентите могат да се обръщат към специалистите от Държавна фирма „ Земеделие “ на телефон 02/8187690 от 9:00 ч. до 17:30 ч. в работните дни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР