В четвъртък, 15 февруари 2024 г., Посланичката на Италия в

...
В четвъртък, 15 февруари 2024 г., Посланичката на Италия в
Коментари Харесай

Концерт в Резиденцията с Маша Майцен

В четвъртък, 15 февруари 2024 година, Посланичката на Италия в София Джузепина Дзара бе хазаин на концерт на флейтистката Маша Майцен в своята Резиденция. Събитието беше кулминационната точка на една значима културна самодейност, проведена от Посолството на Италия в България и Нов български университет (НБУ) в съдействие с Конфиндустрия България, Италианската комерсиална камара в България и Частно главно учебно заведение „ Цар Симеон Велики “: първото издание на Международния флейтов конкурс „ Моиз “.

Тази конкуренция, проведена от проф. доктор по флейта в Нов български университет Луиза Село, се организира от 29 юни до 2 юли 2023 година в София. Журито присъди 11 награди, разпределени сред категориите: А (12 – 16 години), B (17 – 22 години) и C (23 – 30 години). Първата премия в категория В носи името на известния швейцарски флейтист Конрад Клем, един от най-значимите възпитаници на Марсел Моиз, и беше предоставена от неговата брачна половинка – италианската пианистка Серена Клем. Признанието беше извоювано от младата словенка Маша Майцен с единомислещото решение на журито в състав Робърт Айткен, Андрас Адорян, Сузан Хопнер, Луиза Село и Карло Янс.

Маша Майцен, родена през 2003 година в Птуй (Словения), стартира да се занимава с музика на 7-годишна възраст. Усъвършенства се при майстори като Янош Балинт, Йохана Домотор, Мартин Белич, Феликс Ренгли, Марио Кароли, Софи Шерие, Тилман Денхард, Ян Остри и Валтер Ауер и е притежател на голям брой награди и оценки от влиятелни национални и интернационалните състезания. Нейният опит и отдаденост на музикалното рационализиране са удостоверение за изключителния ѝ гений и обещаваща кариера. Към момента учи във Виенския университет за музика и театрални изкуства в класа на Вали Хазе.

С съпровода на пианистката Нона Кринчева, флейтистката извърши известни творби от майстори като Антонио Вивалди, Алоиз Айдич, Франц Доплер, Камий Сен-Санс, Бохуслав Мартину и Жорж Бизе.

В края на събитието Посланичката Дзара награди ръководителя на Конфиндустрия България Роберто Санторели и члена на Надзорния съвет на УниКредит Булбанк България Паскуале Джамбои с ордена “Рицар на звездата на Италия ”.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР