В бюджета за следващата година ще бъдат заложени допълнителни средства

...
В бюджета за следващата година ще бъдат заложени допълнителни средства
Коментари Харесай

1,6 млн. лв допълнително за стипендии на студенти и докторанти

В бюджета за идната година ще бъдат заложени спомагателни средства в размер на 1,6 млн. лв. целево финансиране за нарастване на стипендиите в държавните висши образователни заведения.

Средствата ще разрешат повишение с 30 % на всички стипендии, получавани от студенти и докторанти. Това заяви министърът на финансите Валери Белчев по време на среща с представители на Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) в Република България.

"Разходите за младежите са инвестиция в бъдещето. България би трябвало да трансформира своя народен стопански модел и да промени връзките сред ръководещите и хората, с цел да сътвори по-добро и заслужено общество ", съобщи министър Белчев.

Според него главното предизвикателство през идващите няколко години е да предложат политики, привличащи задграничните вложения в нови производства и разкриващи нови пазари на националната продукция.

"За всичко това са ни нужни готови експерти. Чрез нарастването на стипендиите за студентите и докторантите желаеме да дадем явен знак на най-успешните млади експерти, че освен знаем, че ги има, само че и мислим за тях ", увери Белчев.

Той добави, че ролята на страната е да влага в младежите, да основава конкурентна среда и да адресира нуждата от интелигентни индустриални политики за справяне с проблемите, които пазарите и корпоративният бизнес няма да разрешат сами. Като да вземем за пример изменението на климата или изравняването на изискванията за конкуренция сред страните посредством разрушение на регулаторните и други бариери.

„ Студентството е прелестен миг от живота, който би трябвало да бъде изпълнен с ентусиазъм и очаквания, а не с грижи. Точно в тази посока насочваме напъните си и считам, че с това в допълнение целево финансиране слагаме положително начало, осъзнавайки, че то е незадоволително, тъй като сме изгубили доста скъпо време, което бързо би трябвало да наваксаме, в случай че желаеме младежите да останат и да се развиват в България ", съобщи министър Белчев.

В хода на диалога бяха дискутирани добре познатите проблеми, съпътстващи живота на студента у нас, като неприятното положение на общежитията, равнищата на дотацията за хранодни в студентските столове и леглодни в студентските общежития, както и ниският % на имунизирани измежду студентите, което основава спънки пред образователния развой.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР