В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да има предвидени

...
В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да има предвидени
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: В бюджета на НЗОК да има предвидени средства за иновациите в болниците

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да има планувани средства за нововъведения в лечебните заведения. Това предложи доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз по време на конгрес, отдаден на нововъведенията в лечебните заведения, апаратурата и медицинските произведения. Форумът се организира в " София Балкан палас “ и на него участват лекари, политици, представители на бизнеса, на институции, на съсловни организации.

По думите на Маджаров към този момент е пристигнало време в бюджета на НЗОК, предопределен за лечебните заведения, да има планувани средства съответно за нововъведения и да е ясно каква част от тези пари отиват не просто за прехрана на лечебните заведения, а за въвеждане на нововъведения в тях. В България нововъведенията навлизат относително бързо, само че за жалост, с помощта на обособени персони, обособени вложители, сподели още доктор Маджаров. той добави, че животът на всяка нова технология в света продължава не повече от пет години, а идващите пет-петнайсет години се трансформира в рутина.

Трябва да оказваме помощ и наваксваме в изоставането на здравния и фармацевтичния бранш, сподели доцент Антон Тонев, ръководител на парламентарната Комисия по опазване на здравето в 38 Народно заседание. Иновациите са моторите на всяка система, а в здравната система са необикновено значима стъпка и част, която разрешава пациентите да получават все по-адекватно лекуване, добави той.

Когато се приказва за опазване на здравето, нормално се приказват единствено неприятни неща, само че забравяме, че България е една от дребното страни, в които достъпът до високоспециализирано лекуване е улеснен спрямо останалите страни от Европейски Съюз. Забравяме, че у нас работят високо квалифицирани лекари, сподели проф. Григор Димитров, представител на работодателите в Надзорния съвет на НЗОК.

Не постоянно се схващат и правят оценка нововъведенията в опазването на здравето и постоянно се одобряват като разход, вместо като вложения, уточни Тодор Воденичаров, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Иновации би трябвало да има и в метода на другарство и на договаряния, сподели Димитър Маринов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз. По думите му по време на коронавирус пандемията съсловната организация е била главен " мотор “ и някои нововъведения са се случили, макар дейностите на някои институции. Не е иновация способността всеки да има личен указател, да събира данни и да кара всички участници в системата да подават една и съща информация, а е иновация, когато има един формален указател с цялата информация и който би трябвало, да има достъп до нея, добави Маринов. Ако има нововъведения в метода на мислене, технологиите биха имали сполучлив резултат, добави Маринов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР