В Бургас бизнесът не говори официално за съкращения, но притеснението

...
В Бургас бизнесът не говори официално за съкращения, но притеснението
Коментари Харесай

Да оцелееш в кризата: Как се справя малкият бизнес?


В Бургас бизнесът не приказва публично за съкращения, само че терзанието се усеща. Дори формалните данни на Агенцията по заетостта демонстрират, че е имало намаляваща безработица, само че до началото на месец Август. През септември месец за първи път от началото на 2022 година броят на записаните безработни в Бюрата по труда от Област Бургас се усилва.

И в Югоизточна, и в Северозападна България има дефицит на работна ръка за характерни специалности, като най-вече се търсят инженери.

В Бургаско

Специфичната работа дава известна сигурност и на служащите.

„ В България е мъчно да ти стигат парите, само че мога да кажа, че тази специалност държим някаква междинна заплата, не мога да кажа, че стигат, само че не мога да кажа, че нямам “, разяснява Мариян Асенов, заварчик.

Инфлацията с горивата най-много тормози компаниите с превоза.

„ Горивото е доста огромен фактор. То не се и чака, а и не виждам по какъв начин ще спаднат цените. Борим се с конкуренцията непрекъснато “, изясни Янко Янакиев, шеф на компания за транспортна и логистична активност.

Служителите тук са 40. Въпреки компликациите, последното което ще направи е да редуцира служащи.

" В множеството случаи да кажем по-добре от нас да минават нещата, само че чиновниците да си получават постоянно естествените заплати “, уточни Янакиев.

" През месец септември броят на записаните безработни бележи нарастване, като към 30 септември нивото на безработица е 2,9% и по отношение на месец август отчитаме нарастване с 0,3% пункта “, разяснява пред bTV Пенка Кирилова, шеф Регионална работа по заетостта Бургас.

Във Враца

Кризата във Врачанско удари най-сериозно дребните компании. Вече има банкрутирали. Един за дарове в Мездра от месеци е на ръба. От 15 години е на пазара, само че тази година ще запомни с антирекорд.

„ Всичко е ненормална история, просто няма смисъл да работиш сега. За първа година имахме връх - юли месец имахме нулеви обороти “, споделя Таня Маркова, притежател на магазин в Мездра.

В пекарна за ръчно месен самун във Враца работят шестима души. Освен инфлацията неналичието на квалифицирана работна ръка се явява съществено тестване. Собственикът Александър Христов изясни, че търсещите работа питат какви хонорари ще получат, само че дават отговор уклончиво на въпроса за своите качества.

„ Питат какво ще взимаме, но какво може да правиш - нищо не мога “, добавя той.

Дори огромните фабрики в района изпитват апетит за служащи в рецесията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР