В Бургас бе открит единственият край морето мемориал на благодарността,

...
В Бургас бе открит единственият край морето мемориал на благодарността,
Коментари Харесай

Потомци на спасени евреи изградиха мемориал в Бургас


В Бургас бе открит единственият край морето мемориал на благодарността, повдигнат от потомци на избавените евреи. Инициативата е жест към всички тези почтени българи присъединили се в спасяването на българските евреи, съобщи кореспондентът на БГНЕС от морския град.

„ Аз съм доста щастлива да видят тук толкоз младежи, тъй като това е най-важният урок, който научаваме. Гледайте на другите, по този начин както гледате на себе си! ”, съобщи по време на откриването на мемориала Н.Пр. госпожа Ирит Лилиан Посланик на Държавата Израел.

Мястото на знаковия мемориал е парковото пространство пред часовника до улица „ Александровска ” в центъра на морския град. Откриването не инцидентно е през днешния ден, в Международния ден на освобождението от нацистките концентрационни лагери.

„ Направихме един предприемчив комитет и откриваме през днешния ден този мемориал в тяхна памет и в памет на това достойното човешко държание, като несъмнено прекланяме глави в памет на почтените жертви 11 334 от Пирот, Вардарска Македония, Беломорска Тракия, които станаха жертви на най-голямото човешко проваляне - Холокоста ”, показа Алберта Алкалай, потомка на семейство евреи, които са едни от 300 избавени поданици на тогавашния бургаски еврейски квартал.

Алберта и до през днешния ден си спомня трогателни истории, разказвани от своите близки. „ Живи са спомените за всичко, живи са още и хората, които са оживели, които са помагали. И артефакти има. Сандъците, които са били подготвени за депортация с 10 кг персонален багаж на човек стоят още в нашето мазе като един заплашителен спомен. И хубаво е да си стоят, да не се повтаря това нещо, тъй като хората доста бързо не помнят уроците на историята и споделят, че когато последният оживял си отиде, стартира идната война ”, сподели още Алберта Алкалай. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР