В бойните действия в Украйна се включват все повече чуждестранни

...
В бойните действия в Украйна се включват все повече чуждестранни
Коментари Харесай

Чуждестранните бойци в Украйна: От кои страни са и как се организират?

В бойните дейности в Украйна се включват от ден на ден задгранични бойци. Те последваха апела на президента Зеленски да се включат в защитата на страната, а към този момент има и декрет за влизането им в Украйна без визи. Подобни групи са били част от всеки боен спор и този път профилът им не е единствено европейски, те са от Съединени американски щати, Австралия, Канада, разяснява за Българска национална телевизия Ася Методиева - откривател от Института по по Международни връзки - Прага.

Какъв е профилът на тези доброволци, от кои страни са и по какъв начин се провеждат?

На летището в Дъблин украинецът Павло Сердюк, до момента гражданин на Ирландия, поема на път към родината си.

" Имам дълг към моята страна, тя е във война. Трябва да отида и да направя каквото мога ", споделя той.

Ще пътува до Краков, в Полша, а оттова към границата ще се опита да премине в Украйна, с цел да оказва помощ на украинските сили да пазят родината си. Но той не е самичък.

" Има доста засилена готовност на украинската диаспора в няколко европейски страни - като Англия, Германия, Франция. Има доста мощна готовност на хора, които се самоорганизират, събарат финансова поддръжка и нужното съоръжение, с цел да могат да тръгнат към Украйна ", сподели Ася Методиева, откривател към Института по Международни връзки - Прага.

Според вестник " Киев индипендънт " 80 000 украинци са се завърнали от чужбина, с цел да се включат в отбраната на страната си. Но надалеч освен украинци потеглят към горещите точки.



" В този спор към този момент започнаха да се причисляват хора от разнообразни страни и бих желала да стартира с страни, които са в непосредствена непосредственост до Украйна, страни, които имат опит в съприкосновението с Русия, има доста грузинци, които към този момент се причислиха като доброволци към украинската войска, има хора от Беларус, които се бият на страната на Украйна ", споделя Методиева.

В предградията на Киев надалеч преди началото на съветската военна интервенция чужденци от разнообразни страни упражняваха дружно с Грузинския легион.

" Имаме искащи да се причислят от Съединени американски щати, Англия, Бразилия, Австралия, Германия, Италия. Дори от Ангола ", споделя Мамука Мамулашвили, лидер на Грузинския легион.

Тук има американци, някогашни военни, които споделят, че не получават пари за това, което вършат, а вземат участие като доброволци.

" Международните бойци не съставляват хомогенна група, нямат йерархична сктруктура, не са водени от водач, това е импровизиран развой, тяхната готовност протича през разнообразни информационни канал, дребни обществени групи, от хоря, които се познават, които могат да им оказват помощ ", съобщи Методиева.

Участието в непознати военни спорове е нелегално в доста от страните от Европейски Съюз.

" В Европейски Съюз беше показано и признато законодателство през 2014-2015 годин, тогава беше регламентирано дали хората могат да вземат участие в интернационалните спорове като бойци. Това се случи поради войната в Сирия, тогава беше утвърдено това законодателство, тъй че има разнообразни рестрикции ", сподели Методиева.

Според лидера на Грузинския легион в Киев, това, което би трябвало да всява боязън, са не уменията на бойците - доброволци, а силата на тяхната мотивация да се борят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР