В болниците има опасения, че въпреки извънредната ситуация с коронавируса

...
В болниците има опасения, че въпреки извънредната ситуация с коронавируса
Коментари Харесай

Медици очакват по-ниски заплати въпреки коронавируса

В лечебните заведения има опасения, че макар изключителната обстановка с ковид и тежките условия на работа медицинският личен състав ще получи понижени заплати. Проблемът е, че поради преустановяването на множеството действия в лечебните заведения те нямат какво да отчетат пред НЗОК. Правителството реши да покрие 85% от средномесечната направа макар затворените отделения, като остави и малка врата да се провиснал в допълнение пари за работа в неподходящи условия през март. Засега такива поръчки са подадени за София, Видин и Стара Загора, като не е ясно какъв брой от горната страна ще получат лечебните заведения в трите области.

Решението провокира неодобрение измежду медиците, които вършат прилика със схемата 60/40 за погашение на цялата заплата на хора в насилствен престой. " Точно на нас ли трябваше да е 85%, като за всички други е 100%? С тези пари би трябвало да се купуват и защитни средства от лечебните заведения, което още повече ще ги понижи ", заяви водачът на синдиката на българските медицински експерти Мая Илиева в предаването " Честно казано " на Люба Кулезич по " Евроком ". Тя прикани поради това да се ревизира къде отиват даренията, защото макар тях защитните дрехи не стигат.

В системата не престават и споровете за неразбираемия метод, по който се отпускат спомагателните 1000 лева за работа на първа линия. " На доста места никой от сътрудниците не е получил. Никой в незабавното, където съм командирована поради пандемията, не е получил. Тук е първата среща с пациента и не знаеш кой е здрав и кой е с корона вирус. Работя в триаж. Мисля, че е първа линия и дежурствата са по 12 часа ", възмущава се акушерка от Варна във " Facebook ". Сестра от шокова зала в УМБАЛ " Св. Георги " в Пловдив твърди, че и там никой не е получил награда. " На коя линия работим от Шокова зала? Никога не знаем какво носят пациентите! ", пита дамата. Същото споделят и акушерки в родилни отделения.

Дори в самите екипи, които потвърдено работят с пациенти с COVID-19 има сигнали, че са останали хора без в допълнение заплащане. Последният подобен е от Павликени, само че неодобрение има още от спускането на неуместните критерии, по които се взема решение кой ще получи награда. Както " Сега " писа, те са строго количествени макар естеството на работа - броят на инфектираните пациенти взема решение какъв брой души ще получат пари, само че няма ясна формулировка какво тъкмо се възприема като първа линия.

" На доста места в страната сътрудниците към този момент дават публичност, че едни сътрудници получават бонус, а други - не, без значение че работят при едни условия и в едно звено. Да не приказваме, че в някои от лечебните заведения са се облагодетелствали хора, които въобще нямат отношение към пациентите с ковид, " мъртви души " (присъстващи по диплома), към този момент напуснали или администрация ", твърди в собствен пост във " Facebook " Мая Илиева. Тя упорства за инспекция по какъв начин и на кого се разпределят парите.

Към момента 3700 души са получили по 1000 лева За 2000 души в 37 лечебни заведения са отпуснати 3.2 млн. лева Още 1.7 млн. лева са преведени за 1700 лица в регионалните РЗИ, 23 центъра за незабавна здравна помощ и националния център за заразни и паразитни заболявания.

 

АБСУРДИ

В складовете на лечебните заведения има едно количество дрехи, само че няма да вземем за пример от маските с висока отбрана, които са значими за най-критичните отделения, изясни Мая Илиева. Сами си търсим донори, сътрудници се оплакват, че им дават маски по лист и ги карат да се подписват, че са получили две еднократни маски и 4 чифта ръкавици, описаха пред Кулезич Илиева и колежката й от белодробната болница в София Веселина Ганчева. " По стандарт ти би трябвало да употребиш няколко костюма за едно 12-часово дежурство, само че се принуждаваме по 12 часа да не пием вода, с цел да не вървим до тоалетна и по този начин да спестим за идващото дежурство. В провинцията е още по-зле ", разказа Илиева, която също работи в МБАЛББ " Св. София ", откакто я уволниха от " Токуда ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР