В богатата история на Националната баскетболна асоциация съществуват невероятни индивидуални

...
В богатата история на Националната баскетболна асоциация съществуват невероятни индивидуални
Коментари Харесай

Хакийм Олайджуон и мистериозният куадрупъл-дабъл

В богатата история на Националната баскетболна асоциация съществуват невероятни самостоятелни достижения. Давам за образец 100-е точки на Уилт Чембърлейн, недостижимите от никой за момента 15,806 асистенции в кариерата на Джон Стоктън и четиримата играчи, записали двуцифрен актив в четири от петте съществени категории - точки, битки, асистенции, отнети топки или блокирани изстрели, по този начин нареченият " куадрупъл-дабъл ".

Има единствено четири публични случая на " куадрупъл-дабъл " в историята на НБА. Първият подобен е записан на 18 октомври 1974 година от центъра на Чикаго Булс Нейт Търмонд, който вкарва 22 точки, взима 14 битки, прави 13 асистенции и блокира 12 изстрела против Атланта Хоукс. Вторият датира от 18 февруари 1986 година и е на гарда на Сан Антонио Алвин Робъртсън, който записва 20 точки, 11 битки, 10 асистенции и 10 отнети топки.

На 29 март 1990 година " Мечтата " Хакийм Олайджуон оставя на сметката си 18 точки, 16 битки, 10 асистенции и 11 блокирани изстрела за Хюстън Рокетс, а последният " куадрупъл-дабъл " е на " Адмирала " Дейвид Робинсън, който осъществя 34 точки и прибавя по 10 битки, асистенции и " чадъри " на 17 февруари 1994 година

Но, не щеш ли, в случай че се разровим из интернет, преди всичко ще ни излезе и още един " куадрупъл-дабъл ", с който те стават 5 в историята на НБА. Според информацията той принадлежи още веднъж на Хакийм Олайджуон и е записан на 3 март 1990 година, в мач на Хюстън против Голдън Стейт, в който Олайджуон приключва с 29 точки, 18 битки, 10 асистенции и 11 чадъра. Но за какво той не е публично приет от НБА? Възможно ли е информацията на тези източници да е неверна? Отговорът следва.

На 3 март 1990 година тимът на Хюстън Рокетс се изправя против Голдън Стейт Уориърс. По това време двата отбора са съседи в класирането в Западната конференция - Хюстън е с баланс 26-31, а Голдън Стейт е с 25 победи и 32 загуби. " Войните " взимат първата четвърт, само че доминантна втора от страна на Рокетс ги изпраща на огромната отмора с актив от 15 точки. Уориърс не съумяват да стопят разликата до края на мача и " ракетите " побеждават с крайното 129:109, водени от 29 точки на Олайджуон.

Какво обаче се случва с останалите статистически индикатори на " Мечтата " в мача? Взима безпроблемни 18 битки, 6 от които в нахлуване, блокира също толкоз безпроблемно 11 изстрела, само че след края на дуела статистиците оставят на сметката му 9 асистенции. Старши треньорът на Рокетс по това време Дон Чейни и PR-директорът на отбора Джей Голдбърг неотложно преглеждат още веднъж събитията от мача и откриват, че в действителност има незаписана асистенция на Олайджуон - завършващ пас към съотборника му Бък Джонсън още в първата четвърт на мача. По този метод те се свързват със статистиците и формалната статистика от мача е обновена - 10 асистенции за Олайджуон и трети " куадрупъл-дабъл " в историята на НБА!

Радостта обаче трае едвам три дни. Дългогодишният вицепрезидент по баскетболните интервенции на НБА Род Торн още веднъж преглежда въпросния мач и взема решение, че асистенциите на Олайджуон са 9, а не 10.

" Ако би трябвало да се направи забележителна статистическа смяна, откакто формалната статистика е предадена, кабинетът на Лигата е виновен за осъществяването на смяната, в случай че се сметне за належащо ", декларира Торн пред " Associated Press ".

Повече от това - Торн даже обмисля да санкции Хюстън поради нарушение на протокола, само че въпреки всичко не се взема решение да го направи. А самата обстановка поражда спор и от медиите. Дългогодишният създател във " Philadelphia Inquirer " Боб Форд написа следните редове:

" Източник от офиса на лигата ми сподели, че в случай че Олайджуон фактически е имал девет асистенции, най-вероятно щеше да му бъде разрешено да резервира " куадрупъл-дабъл " -а си. Но лентата от мача демонстрира, че той фактически има шест или седем асистенции и е получил помощ от статистиците поради семейството на Рокетс. "

Това поражда доста въпроси за историята на някои от достиженията в НБА, само че те са обект на друга тематика. Истината е, че фактически " куадрупъл-дабъл " -ите в историята на НБА са 4, а не 5, както неверно пишат някои уеб сайтове из интернет. А Олайджуон, къде от гняв, къде от великолепие, въпреки всичко записва по този начин стремежи " куадрупъл-дабъл " единствено 26 дни по-късно в мача против Милуоки.

Хакийм е един от най-великите играчи в историята на НБА. Печели две трофеи, има премия " Най-полезен състезател ", 12 пъти взе участие в " Мача на звездите ", повторен MVP на Финалите, а потникът му с №34 е изваден от приложимост от Рокетс.

Васил Недялков, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР