В битката за Дондуков 2 на изборите на 14 ноември

...
В битката за Дондуков 2 на изборите на 14 ноември
Коментари Харесай

Нов рекорд: 24 кандидат-президентски двойки влизат в битката за "Дондуков 2"

В борбата за " Дондуков 2 " на изборите на 14 ноември дефинитивно се впускат 24 кандидат-президентски двойки. Това е нов връх в историята на България, защото на изборите през 2016 година кандидатите бяха 23. 12 от актуалните претенденти са издигнати от инициативни комитети, а останалите 12 са партийни кандидатури. Сред участниците има партийни водачи, публицисти и много екзотични претенденти. Основните политически сили няма да имат свои кандидати, защото към този момент обществено са заявили поддръжка за някого от издигнатите от инициативни комитети.

Срокът за регистрация на претендентите в Централната изборна комисия изтече във вторник в 17:00 часа.

Кои са кандидатите за президент, издигнати от инициативни комитети

К на сегашния президент Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова и този път, както през 2016 година, бе издигната от инциативен комитет. До този миг поддръжка за Радев са декларирали " Българска социалистическа партия за България ", коалиция " Продължаваме промяната " на досегашните министри на стопанската система и финансите в първото служебно държавно управление Кирил Петков и Асен Василев, партията на Слави Трифонов " ИТН ", както и обединението " Изправи се.БГ!Ние идваме ".

От бе издигната кандидатурата и на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент и на полк. Невяна Митева за вицепрезидент. Тази кандидатпрезидентска двойка получи поддръжката на ГЕРБ.

Неправителствената организация " Провосъдие за всеки " на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов и на писателя и публицист Мария Касимова-Моасе. Те получиха поддръжката на " Демократична България ".

От предприемчив комитет е издигната кандидатурата за президент и вицепрезидент на Росен Миленов и Иван Иванов. Изданието " Медиапул ", че Миленов е някогашен чиновник на Държавната организация " Национална сигурност ", като твърди, че е напуснал, тъй като бил несъгласен с политиката на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Кандидатурата на известния с прякора си " Чикагото " Венцислав Ангелов също е подкрепена от предприемчив комитет. Ангелов е бил претендент за народен представител от партия " Българско национално обединяване ", излежавал е присъда за наркотрафик. Негов подгласник е Дарина Тодорова.

Като кандидатпрезидентски двойки, издиганти от инициативни комитети, на 14 ноември ще се явяат: фолк певицата Луна Йорданова и Иглена Илиева, водачът на " Български народен съюз - Нова народна власт " Боян Расате и Елена Ваташка, публицистиката Цвета Кирилова и Георги Татунов, агроекспертът Йордан Малджански и Илия Григоров, безконечния протестиращ Йоло Денев и Марио Филев, и никому известните Марина Малчева и Савина Луканова, и Юрий Елисаветов и И ван Йорданов.

Участия от партии и обединения

В последните дни от регистрацията за присъединяване в президентската конкуренция Движение за права и свободи разгласи и своите претенденти за " Дондуков 2 " - ръководителя на придвижването Мустафа Карадайъ и евродепутатът Искра Михайлова . З Освен претендент за президент, Карадайъ ще се яви на вота през ноември и като претендент за депутат от Шумен и Кърджали. Според е на ЦИК от 23 септември е допустимо претендентът за президент или вицепрезидент да вземат участие в изборите за народни представители, само че единствено в случай че се явят от партията или обединението, която ги е издигнала в изборите на 14 ноември 2021 година Независимите претенденти, както за депутати, по този начин и за президент и вицепрезидент, не могат да вземат участие по едно и също време и във двата типа избор.

Бившите съдружни сътрудници " Обединените патриоти ", които участваха в третото ръководство на Бойко Борисов, ще се конкурират поотделно за поддръжка на президентския избор. Партията на Красимир Каракачанов Вътрешна македонска революционна организация се явява независимо с кандидатпрезидентска двойка доцент Милен Михов и Мария Цветкова , а тази на Валери Симеонов НФСБ - в коалиция с БДС " Радикали " и БНДС " Целокупна България " под името " Патриотичен фронт " - го издига за кандидат-президент с претендент за вицепрезидент ръководителя на БДС Цветан Манчев.

В битката за националистическия и родолюбив избор ще се борят още две кандидат-президентски двойки - на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов и Елена Гунчева , и на водача на " Атака " Волен Сидеров с подгласник Магдалена Ташева. От името на партия " Воля " ще се явят водачът ѝ Веселин Марешки и Полина Цанкова.

Сред останалите участниците в президентската конкуренция са: упрекнатият в шпионаж в интерес на Русия и водач на " Русофили " Николай Малинов и Светлана Косева , журналистът Горан Благоев и Ивелина Георгиева, издигнати от " Национално обединяване на десницата ", (коалицията сред някогашния здравен министър Петър Москов и някогашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов), водачът на " Българска социалдемокрация " проф. Александър Томов и Лъчезар Аврамов.

Списъкът с партийните кандидатури се добавя от С ветослав Витков и Веселин Белоконски, издигнати от " Глас национален ", Георги Георгиев и Стоян Цветков (Българско национално обединяване - БНО) и Благой Петревски и Севина Хаджийска ( " Български съюз за директна народна власт " ).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР