В Белфаст не се взривяват бомби, но ехото от кървавото

...
В Белфаст не се взривяват бомби, но ехото от кървавото
Коментари Харесай

Роб Уотсън: Има три сценария пред Северна Ирландия



В Белфаст не се взривяват бомби, само че ехото от кървавото минало още се чува. Четвърт век след мирното съглашение от Разпети петък остров Ирландия продължава да е разграничен. А Брекзит отвори старите рани . Безпрецедентната изборна победа на националистите от " Шин Фейн " преди две седмици няма да успокои ситуацията - националистите не могат да образуват държавно управление, тъй като Демократичната юнионистка партия отхвърля да взе участие в подялбата на властта, както планува мирното съглашение от 1998 година.
Разривът е поради Протокола за Северна Ирландия, документ от договорката за Брекзит, който урежда търговията в провинцията след излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз. Протоколът подсигурява, че на остров Ирландия няма да възникне твърда граница, което би било опасност за мира. Той обаче слага митническа граница в Ирландско море. И юнионистите слагат изискване за неговото унищожаване или най-малко смяна, с цел да се съгласят на присъединяване в държавното управление .

Интервю на политическия анализатор на Би Би Си Роб Уотсън за предаването " Събота 150 ".

З ащо юнионистите не харесват Протокола и за какво националистите нямат нищо срещу него?

Причината юнионистите да не харесват Протокола е, че те считат, че той ги прави " по-малко британци ". Протестантската общественост в Северна Ирландия е доста горда с това, че е част от Обединеното кралство. От своя страна националистите, които са най-вече католици и на доктрина имат вяра в обединяването на Ирландия, споделят, че с помощта на Протокола се заобикаля твърда граница на острова. Всеки ще се съгласи, че пораждане на такава граница ще е опасност за мира.

Позицията на юнионистите обаче значи поредна политическа рецесия в Северна Ирландия, тъй като до момента в който не се реши казусът с Протокола, те отхвърлят да вземат участие в подялбата на властта, което е главно условие в съглашението от Разпети петък, с цел да има мир. Има ли някакъв късмет да се откри решение за Протокола, или след 6 месеца ще има нови парламентарни избори в провинцията ?

Задавате най-големия въпрос за английската политика и аз нямам отговор. Мисля, че сигналите от Брюксел навеждат на мисълта, че Европейски Съюз може би е подготвен да направи някакви отстъпки, само че не и да отстрани Протокола напълно. Струва ми се, че са вероятни няколко разновидността. Единият е юнионистите да одобряват някаква форма на компромис с Европейски Съюз, а другият да сме в рецесия през идващите 6 месеца. Не знам по кой път ще се тръгне, само че имам възприятието, че нито държавното управление в Лондон, нито Европейската комисия в Брюксел, желаят комерсиална война. Юнионистите са в доста мъчно състояние, тъй като някои от по-твърдолинейните протестанти в Северна Ирландия желаят безкомпромисност по въпроса за Протокола. Други обаче, които на референдума гласоподаваха за оставане в Европейски Съюз, желаят просто да се продължи напред и да се образува държавно управление.

Юнионистите очевидно се надяват Борис Джонсън да им даде някакви гаранции за бъдещето на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство, той посети Белфаст през седмицата, само че каква въпреки всичко е опасността за мира в провинцията, тъй като, както знаем от историята, там има прекалено много луди глави .

Мисля, че е доста значимо да се разбере, че множеството хора в Северна Ирландия изрично не желаят завръщане към насилието и в никакъв случай няма да простят на политиците, в случай че това се случи. Не мисля, че насилието ще се завърне, само че заплахата от политическа неустойчивост е действителна.

Всъщност, огромната вест от седмицата е, че английското държавно управление ще внесе в Народното събрание противоречивото законодателство, с което от дълго време заплашва и което ще му разреши едностранно да анулира елементи от Протокола за Северна Ирландия. Като се има поради какъв брой е сензитивен Брюксел по въпроса, този ход не е ли доста рисков, тъй като предвещава комерсиална война с Европейски Съюз?
Това в действителност е доста рисков ход, тъй като на процедура следим повтаряне на целия развой на Брекзит - английски политици, които се надпреварват да се изкарат колкото се може повече антиевропейски настроени, и брюкселски политици, които се питат за какво да вършат взаимни отстъпки и да оказват помощ на Борис Джонсън, на който не може да се има вяра, и който по този начин и не сподели на британците истината за минусите на Брекзит. Може да стане доста неприятно. Може да се стигне до комерсиална война, до спираловидно утежняване на връзките сред Лондон и Брюксел. Мисля, че никой не желае комерсиална война. Но да не забравяме, че английското държавно управление е цялостно с министри, които се издигнаха точно като евроскептици.

Ще получи ли новото законодателство задоволително поддръжка в Камарата на общините, с цел да стане закон?

Мисля, че да, само че това ще подчертае дебело разликите в ръководещата Консервативна партия и обстоятелството, че доста видни фигури в партията, нормално по-старите фрагменти, имат огромни подозрения по отношение на тази законодателна смяна. Но огромният въпрос остава, дали Лондон в действителност е подготвен за комерсиална война с Европейски Съюз. Аз нямам отговор.

Бившият началник на Световната комерсиална организация Паскал Лами даде забавно изявление за вестник " Гардиън ", в което сподели, че не схваща тактиката на Англия, която рискува комерсиална война с Европейски Съюз, въпреки и да не счита, че ще се стигне до такава степен. Лами обаче прибавя следното: " Ако нещата се влошат и Европейски Съюз отвърне със наказания на английските едностранни ограничения, блокът ще завоюва комерсиалната война, тъй като тези, които имат по-голям търговски потенциал нормално печелят " .


Не мисля, че някой би оспорил, че в случай че се стигне до комерсиална война, губеща ще е Англия. Тя е сама против 27 страни. Ключът за схващане на държанието на английските политици и сигурно на държавното управление на Борис Джонсън е, че най-голямата им вяра да бъдат избрани отново през 2024 година е като запазят гласоподавателите, които гласоподаваха за Брекзит през 2016 година и по-късно за Борис Джонсън през 2019 година. Борис Джонсън и други брекзитиъри не престават да употребяват проблемите с Брекзит в своя полза, до момента в който английските съдружници по света считат това за изцяло безконтролно. Със сигурност мнението на Европейски Съюз е, че няма какво толкоз да се взема решение във връзка с търговията. Реалният проблем, съгласно тях, са отявлените евроскептици в английското държавно управление, отпред с Борис Джонсън.

Какви са вероятните сюжети пред Северна Ирландия ?

Виждам три сюжета. Оптимистичният е някак си Англия и Европейски Съюз да намерят компромис по Протокола за Северна Ирландия и подялбата на властта в провинцията. По средата е сюжетът, при който няма пробив в договарянията, юнионистите не се връщат във властта, само че не се стига до политическа неустойчивост и принуждение, както и до комерсиална война сред Англия и Европейски Съюз, а нещата някак си продължат по същия този метод както до момента. Разбира се, има и краен сюжет, при който няма пробив, няма компромис, няма делба на властта в Северна Ирландия и се стига до внезапно утежняване на връзките сред Брюксел и Лондон със всички непредвидими неприятни последствия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР