В Балканския регион се очертава сериозен недостиг на електроенергия, каза

...
В Балканския регион се очертава сериозен недостиг на електроенергия, каза
Коментари Харесай

Ангелин Цачев: На Балканите може да има дефицит на ток заради електромобилите

В Балканския район се обрисува сериозен дефицит на електрическа енергия, сподели Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), съобщи Нова ТВ. Причините са развиването на електромобилността и производството на зелен водород, посочи той при показване на проучване на организация „ Тренд ” за развиването на нуклеарната енергетика в страната.

Потреблението ще пораства и дефицитът може да бъде обезщетен единствено с възобновими енергийни източници, системи за предпазване и най-малко 100 тераватчаса от нуклеарни централи за района на Югоизточна Европа, сподели още Цачев.

" Има условия за създаване на нуклеарни централи в района – сега има четири страни, които имат такива централи, като единствено в България лицензираните нуклеарни площадки са две. Тоест, ние имаме неповторим късмет за развиване на бранша и основаване на предимство в района при производството на електрическа енергия ”, разяснява Цачев.

Изследване, направено предходната година по поръчка на Европейска комисия, демонстрира, че до 2030 година в България ще има 200 000 електрическия автомобил. Потребената от тях електрическа енергия ще бъде от порядъка на 600 000 - 700 000 мегаватчаса.

До 2040 година се чака в страната да има 2 милиона електрическия автомобил с годишна консумация от 7 гигаватчаса, а през 2050-та имаме 3,5 млн. електрическия автомобил, за които ще са нужни 13-14 гигаватчаса. Това дава опция за работа на най-малко два блока на нуклеарна централа, защото те ще създават общо към 15 гигаватчаса годишно.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР