В българо-румънския участък има 20 прага, които затрудняват корабоплаванетоСтотици самоходни

...
В българо-румънския участък има 20 прага, които затрудняват корабоплаванетоСтотици самоходни
Коментари Харесай

Стотици плавателни съдове изчакват в българо-румънския участък на река Дунав заради ниското ниво

В българо-румънския сектор има 20 прага, които затрудняват корабоплаването

Стотици самоходни и несамоходни плавателни съдове изчакват в българо-румънския сектор на река Дунав поради доста ниското равнище. Това заяви пред Българска телеграфна агенция шефът на дирекция "Речен контрол - Русе " към организация "Морска администрация " Иван Жеков, оповестява.

В българо-румънския сектор има 20 прага, които затрудняват корабоплаването. Най-ниско е равнището в регионите на островите Белене и Батин. Там корабите могат да минават с прегазване до 1,30 метра.

Тенденцията за ниско равнище продължава. Подобна е обстановката и в останалите дунавски страни, като маловодието е обхванало цялата река.

"Круизните кораби пътуват, в случай че имат опция, и то в доста малко сектори. В нашия регион това е невероятно. Пътуват главно леко натоварени съдове или празни съдове, които имат прегазване 1,20 - 1,30 метра ", изясни Жеков.

По думите му все още няма заседнали кораби, защото капитаните заобикалят да пътуват в тази конюнктура и изчакват възстановяване на изискванията. Това води до загуби за корабособственици и компании.

"Подобно маловодие имаше през 2003 година, както и през 2018 година, само че в този момент сушата настъпи прекомерно рано и това ще е може би най-неблагоприятната от позиция на корабоплаването година ", сподели Жеков.

По думите му в българо-румънския сектор скоро не се чака равнището на река Дунав да се увеличи, с което да се облекчи мощно затрудненото мореплаване.

По данни на организация "Проучване и поддържане на река Дунав " равнището при Русе през днешния ден е минус 52 см по отношение на условната кота "нула ". Прогнозата за идните два дни е то да се намали с още три сантиметра.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР