В България застраховането е на много ниско равнище, като доминиращо

...
В България застраховането е на много ниско равнище, като доминиращо
Коментари Харесай

Автомобилното застраховане с най-голям пазарен дял у нас

В България застраховането е на доста ниско ниво, като преобладаващо е автомобилното обезпечаване, а огромна част от работата на бранша зависи от държавните регулации. Това е един от главните заключения в проучването на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) " Застраховането в България - стопански отпечатък и провокации пред развиването " по поръчка на Асоциацията на българските застрахователи.
Застраховането има дълготраен дял в Брутният вътрешен продукт от към 2-2,5 % през последните 15 години. Общото обезпечаване изплаща близо 82 на 100 от всички компенсации в България и от тях 84 на 100 са по автомобилни полици. Делът на компенсациите към брутния вътрешен артикул (БВП) в България е 1 %, до момента в който в доста страни на Източна Европа е сред 1,2 и 1,8 на 100 от Брутният вътрешен продукт. В развитите страни на Европейски Съюз делът на компенсациите към Брутният вътрешен продукт е сред 3 и 5 на 100. В някои страни това съответствие е още по-голямо, в Нидерландия, да вземем за пример, е над 10 % от Брутният вътрешен продукт, сподели Лъчезар Богданов от ИПИ, представен от Българска телеграфна агенция.
Държавата задължава избрани хора да се застраховат и този способ работи добре, уточни Петя Георгиева, икономист от ИПИ. Освен " Гражданска отговорност ", има още 70 типа други случаи за наложително обезпечаване, само че някои от тях не са ефикасни, тъй като липсва надзор, добави тя. Такива застраховки са да вземем за пример вноските по " Гражданска отговорност " в Гаранционния фонд, поддръжката на земеделските стопани, застраховката за трудова акцидент и за професионална активност. 
По думите на Георгиева наложителните застраховки не са най-хубавият вид за развиване на бранша.  Обхватът на застраховка " Гражданска отговорност " е по-голям за предходната година от броя на колите и доближава неуместните 112 % от техния брой, сподели Румен Ерусалимов от Стопанска академия " Д. А. Ценов " - Свищов. Това става посредством пазаруването на полицата на вноски. Ако човек не помни да направи втора и последваща вноска, подписва нова лавица, само че остарялата не се маха от системата на Гаранционния фонд, изясни той.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР