В България започнаха да зачестяват случаите с коронавирус, но същевременно

...
В България започнаха да зачестяват случаите с коронавирус, но същевременно
Коментари Харесай

Паника или огромна опасност? В България още не осъзнават каква криза идва

В България започнаха да зачестяват случаите с ковид, само че в същото време се шири огромен песимизъм за заплахата. Мнозина се съмняват, че е съществено, даже откакто Китай си аргументи многомилиардни загуби, затваряйки всичко и съумя да задържи с военни ограничения разпространяването на болестта. И откакто Италия трудно се пробва да направи същото. Съмнително е дали ще съумеят и други като Китай, т.е. дали ще съумеят да приложат толкоз фрапантни и насилствени ограничения.

Петролът падна до 4-годишно дъно, освен поради ценовите войни в ОПЕК. Борсовите показатели в Щатите се свиха с 11% за седмица, светът действително влиза в криза.

И при всичко това обществените мрежи са цялостни с бодряшки насмешки с ковид и каква била тази суматоха и други

В интернет мнозина пресмятат, че смъртността, не била толкоз голяма…
И, несъмнено, постоянно се намира някой доктор, който ще каже, че няма ужасно. Големи осведомителни уеб сайтове цитираха един подобен със заглавие „ Български доктор сподели истината за ковид ”.

И каква е истината, разказана от него във Facebook? Според доктор Веселин Йолов от МВР-болница няма аргументи за суматоха, „ тъй като: 81% от случаите протичат в лека форма. 14% от случаите са умерени. Само 5% от случаите са сериозни. ”

Според разбора на СЗО върху случаите в Китай, 15% от заболелите имат потребност от обдишване с О2, а 5% се нуждаят и от изкуствено дишане.

След като коронавирусът е потвърдено остро инфектиран и се популяризира доста бързо, коя здравна система може да обезпечи кревати за хиляди пациенти, които имат потребност от подаване на О2? В Италия към този момент се видя, че лечебните заведения не се оправят – няма кислородни апарати за всеки, не доближават лекари, сестри, по тази причина приканват пенсионирани да се включат.

 

Как е у нас?

 

Показа се единствено върхът на айсберга. Единични случаи в Плевен, Габрово и София, които не са в контакт с чужденци и не са пристигнали от чужбина. Тогава от кое място? Най-вероятната причина е, че има цяла верига от контактни, по които е стигнал вирусът до заболелите. И в този момент занапред ще ги откриват.

 В Китай вършат инспекции за температура и взимат проби за тест за ковид на всички места в метрото и на улиците. Снимка: Чайна нюз

Колко кревати с благоприятни условия за подаване на О2 има в нашите лечебни заведения? В Германия приготвят 25 000 и считат, че няма да стигнат. И какъв брой сестри и лекари ще се намерят, с цел да се оправят лечебните заведения? (С 25 стотинки на час за ексклузивен труд? Ще се подиграе ли в този момент някой с претенциите на медсестрите?)

А в българските обществени мрежи царува оптимизъм, доктор Йолов е споделян нашироко с изказванието, че вероятността да спечелиш от тотото е по-голяма, в сравнение с да умреш от ковид.

„ Смъртността за хората под 50-годишна възраст е единствено 0,2% ”, успокоява докторът.
В обществените мрежи се срещат постоянно забележки, че смъртността била „ пренебрежимо дребна “. Кой да я пренебрегне, обаче? Смъртността сякаш е потвърдено към този момент към 3% от всички вирусоносители, само че има разлики, в Италия са даже към 6%, без да са тествани толкоз доста хора, като в Китай. Ако се пресметна на десетки или стотици милиони инфектирани, какъв брой души ще умрат? Дали шансът да спечелиш от тотото е по-голям, в действителност?

Един елементарен сезонен грип заразява стотици милиони годишно, някои не вървят на доктор, умират от затруднения, само че тези епидемии не препълват лечебните заведения.

Сегашният вирус е по-заразен от сезонен грип. Италия е в колапс от един вирус. Затворени граници, градове, забрани за всевъзможни публични събития. Болници, които изнемогват и не могат да поемат всички пациенти и да ликуват съответно.

И болестта няма да завърши с края на зимата,

както се случва със сезонните грипове. Сегашният ковид няма сезонност, не е обвързван със захлаждането, както изясняват микробиолози.

Още ли някой има вяра, че е непотребна суматоха?

Успокоенията, че смъртността от атипична пневмония е 10%, до момента в който при Ковид-19 е едвам 3,4%, заблуждават – тъй като пневмонията не е заразна. Както не са заразни сърдечно-съдовите болести, ракът, диабетът, които вземат повече жертви, както дава образец докторът. Също и ухапванията от змии не са проблем на обществото.

Уви, и елементарният грип не е по-страшен. Съветите живейте си живота по-скоро предизвикват лекомислието.

Силно заразният ковид евентуално е плъзнал нашироко из България, заради огромна емиграция и връзки на българи с чужбина.

Така че защитните ограничения не са суматоха, а наложителни. С всички произлизащи последици – празни заведения, празни зали за театри, затворени учебни заведения и други

В международен мащаб сходни епидемии са спирани със строги ограничения. Сега някои споделят – ами имаше и свински грип, и птичи, и други, пък нищо. Не е нищо, те взеха жертви и бяха лимитирани с ваксини и с съответна реакция. Но сегашният вирус е по-заразен и по-трудно ще бъде стеснен. Ваксина се чака след към година. Лекарства няма, има препарати, които в този момент се тестват.

Заразата ще е тест за здравната система у нас

Ще устоят ли държавните лечебни заведения? Ще затворят ли частните лечебни заведения? Те на процедура са печалбарски предприятия, одобряват драговолно пациенти, посредством които могат да прибират пари от Здравната каса, и от самите тях. Заболелите от ковид обаче няма да ги одобряват там. Освен в случай че някоя от тези частни лечебни заведения не стартира да печели от това.

Епидемията от ковид може да докара до радикални промени в здравната система у нас и частните лечебни заведения да бъдат лимитирани (в Япония да вземем за пример по закон те не могат да раздават облага като дял на собствениците). А общинските и държавните да не бъдат предприятия по комерсиалния закон. Засега до сходни хрумвания не се е стигало у нас, само че се вижда, че в международен мащаб оправянето с зараза като тази изисква извънредно интервенция на страната, свободният пазар в опазването на здравето е невероятно да се оправи.

А и без друго предстоящата криза стартира, предизвикана от короновируса.

В България още не си дават сметка – с туризма това лято е свършено (а може би и за по-дълъг период). В Испания, примерно, визитите в хотели и заведения са намалели приблизително четири пъти, а тя не е от най-засегнатите страни от вируса. Италия е затворена и ще остане отвън туристическите дестинации задълго, до момента в който не отшуми епидемията, а това може да стане и след година, до момента в който не се открие ваксина.

И неприятната вест е, че у нас доста българи претърпяват от сезонна работа в Гърция, Италия, Испания. Сега и там няма да намерят работа. Това следва в изискванията на международна криза.

Епидемията визира освен туризма. Например премиерата на новия филм за Джеймс Бонд е отсрочена със 7 месеца за ноември.
Коронавирусът сигурно ще докара и до други радикални промени в света. Мнозина работодатели в този момент оставиха чиновниците си в някои специалности си да работят от у дома. Коментират се опциите това да става освен в изключителни обстановки като сегашната, а и да се употребява като все по-широка процедура.

Инфо:е-вестник

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР