Коя е първата професионална актриса в България и какви следи

...
Коя е първата професионална актриса в България и какви следи
Коментари Харесай

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

Коя е първата професионална актриса в България и какви следи оставя тя до наши дни? Тази събота в „ Темата на NOVA ” журналистът Благой Цицелков и операторите Георги Георгиев и Николай Кънчев описват непознатата история на Адриана Будевска.

Животът й се оказва по-необикновен и от най-вълнуващите функции, в които влиза на сцената. Извън всичките ѝ над 100 театрални превъплъщения, тя е измежду основоположниците на актуалния български спектакъл. Идва от дребния град и по чиста случайност попада на конкурс за стипендии за млади трагични артисти. В изборната комисия са имена като Иван Вазов и проф. Иван Шишманов.

Будевска се приготвя едвам няколко дни за състезанието, само че е определена и отпътува да се образова в Москва. А с връщането си у нас покорява най-големите подиуми в продължение на десетилетия. Тежките загуби в живота й не съумяват да я пречупят, само че я изпращат на другия завършек на света. За да се завърне още веднъж години по-късно в обичаната си Добруджа и на сцената на Народния спектакъл.

Гледайте „ Непознатата Адриана Будевска ” в „ Темата на NOVA “ на 4 май, незабавно след Новините на NOVA в 19:00 часа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР