В България твърдят, че приходите от границата са жизненоважни за

...
В България твърдят, че приходите от границата са жизненоважни за
Коментари Харесай

Швейцарската телевизия SRF: Капитан Андреево“ е проблем за цяла Европа. Неслучайно го наричат „златен гьол“

В България настояват, че приходите от границата са жизненоважни за подземния свят. Толкова значими, че престъпността е подготвена да смъкна всяко държавно управление, което ѝ се опълчи, споделя SRF в репортаж от „ Капитан Андреево “.

„ Капитан Андреево “ е най-голямата входна врата към Европейски Съюз. Това по какъв начин си извършват отговорностите работещите на границата визира всички ни: тъй като от тях зависи дали ще ядем зеленчуци с пестициди и какъв брой претенденти за леговище в Европейския съюз ще има, написа швейцарското радио и телевизия SRF в собствен репортаж.
Най-натовареният вход към Европейски Съюз
Дългите опашки от камиони са нормална панорама на най-големия граничен пропускателен пункт в Европа и трети по величина в света. Опашките се образуват, тъй като на „ Капитан Андреево “ българските управляващи управляват влизащите в страната, т.е. в Европейския съюз, в това число и плодове и зеленчуци, транспортирани с тирове, разясняват още създателите на репортажа на SRF.

През тази година 80 хиляди камиона ще пресекат тази граница – натоварени с чушки, лимони, круши, мандарини, смокини и други плодове и зеленчуци. Тази продукция главно е предопределена за западноевропейския пазар, а България би трябвало да обезпечава благонадежден надзор, с цел да не влизат в Европейски Съюз храни с пестициди или други токсини, се споделя в репортажа.

Само че за пестициди не се ревизира непосредствено на границата, а на три часа път с кола от там – в лаборатория в столицата София, разяснява SRF. Капацитетът на държавната лаборатория е не повече от 50 проби дневно – без значение дали на границата чакат 80 или 400 камиона, прибавя швейцарското издание. Ако анализът покаже съществуването на пестициди, съответният камион или се връща назад в Турция, или българските управляващи би трябвало да унищожат целия товар.

Шофьори споделят пред швейцарската медия, че преди са чакали най-вече до 4 часа, до момента в който стане ясно дали могат да продължат пътя си към Европейски Съюз. От към година обаче пробите се изследват в София, като с тази смяна България цели да си върне контрола над тази активност, която дълги години беше предоставена напълно на частна компания.
„ В България нищо не е инцидентно “
Договорът с частната компания е подписан през 2011 година – тогавашното българско държавно управление взема решение, че няма пари, с цел да поддържа сама лаборатория на границата. На процедура по този начин страната приватизира елементи от най-важната граница на Европейски Съюз, четем още в репортажа на SRF.

„ В България нищо не е инцидентно “, споделя някогашният заместник-директор на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) Ангел Мавровски. В репортажа той демонстрира въпросния контракт с частниците, под който е подложен подписът на „ известна фигура от българския подземния свят “, показва швейцарското издание. Така цялата активност е трансферирана на въпросната частна компания – от воденето на документите през разтоварването на камионите до проучването на пробите. И пораждат съответни проблеми. За услугата компанията стартира да взема доста пари – постоянно в брой и без да е ясно кой защо и какъв брой си е платил, показва швейцарското издание. На изтекли в медиите записи се чува по какъв начин против пари се спазарява да не бъде проверяван даден товар. По информация на Мавровски за камион със зеленчуци цената е била 1000 $. Той знаел това от сигурен източник. В лабораторията на компанията имало камери за наблюдаване, които обаче в никакъв случай не са работели. А мощните в страната са си затваряли очите за всичко това, ставайки съучастници, разяснява SRF.
„ Държавата е изгубила милиарди евро “
По-нататък изданието разказва в детайли историята с опита за подкупване на шефа на БАБХ, с цел да оставят частната компания да работи, с блокирането на пространствата на границата, с цел да не могат в тях да се завърнат чиновниците на държавната организация, и със заканите против двамата шефове на БАБХ поради това, че са разпоредили закриването на частната лаборатория. „ Получих писмо, в което се споделяше, че ще ме смачкат сред два камиона “, споделя пред SRF Ангел Мавровски.

Той твърди, че от това страната е изгубила милиарди евро от инспекциите на плодовете и зеленчуците, минаващи границата. А Европа е консумирала неприятно следени или въобще непроверени храни, прибавя SRF.

В последна сметка страната се наложи: откогато пробите не се изследват в частната лаборатория на границата, а в държавна такава в София, са хващани доста повече нечисти с пестициди храни. Но историята не завършва тук, тъй като единствено няколко месеца по-късно държавното управление на Кирил Петков беше свалено и, по думите на Мавровски, „ мафията “ още веднъж се върна в страната и на границата, а той и шефът на БАБХ бяха уволнени.

От Швейцарското радио и телевизия са разговаряли също и с шефа на частната лаборатория Васил Димитров в наличието на неговите юристи. Той отхвърля неговите чиновници да са корумпирани и е уверен, че скоро те ще се върнат на границата. На въпроса за какво заплащанията на границата са били постоянно в брой, той споделя, че неприятната интернет връзка не разрешавала картови заплащания. Само че, както означават от швейцарската медия, интернетът на границата е безукорен и през днешния ден всички заплащания се правят точно с карти.
Проблемите на българската граница са проблем на цяла Европа
Репортажът приключва с уточнението, че предишното лято Европейски Съюз изпрати проверяващи в България, чиито изводи са много тревожни: „ Властите знаят от дълго време за систематичните пропуски при тези контроли, само че против това не е била направено нищо “.

Новият началник на БАБХ Иван Шиков твърди, че неговите чиновници дават всичко от себе си за възстановяване на облика на организацията. „ По отношение на фитосанитарния надзор отваряме всеки един камион, с цел да забележим какво транспортира “, твърди той в репортажа на SRF. Което още веднъж не е правилно, написа изданието: чиновник, работещ на границата, е споделил, че се ревизират единствено обособени камиони – европейското законодателство го разрешавало. В съответната инструкция се споделя, че това е допустимо, само че единствено в случай че бъде категорично поискано. По информация на самата БАБХ обаче организацията не е подавала такава молба.

Затова създателите на материали заключват, че контролът на плодовете и зеленчуците, осъществяван на българската граница, към момента не е подобен, какъвто би трябвало да е. Което е проблем за Европа.
Българо-турската граница – златна мина за подземния свят?
Във втората част на репортажа става въпрос за фалшификатите, които влизат в Европейски Съюз през българската граница. „ Капитан Андреево “ е на второ място в света по арестувани количества подправени артикули. Най-често митничарите откриват цигари, обувки, облекло, прахуляк за пране, добавя швейцарското издание. Трафикантите измислят нови трикове. Един от тях е прехвърлянето на недекларирани цигари, укрити в кухини на мебели, предопределени за Европейски Съюз. „ Имали сме хероин във възглавница, на която спи дете “, споделя пред SRF шефът на митницата Георги Господинов.

Репортажът продължава с гласове от Харманли и София – на бежанци, чието пътешестване продължава и откакто са минали границата. Защото те не желаят да остават в България, а да продължат пътя си към Западна Европа, в това число към Швейцария.

Накрая репортажът ни придвижва в Свиленград, прочут с неговите казина и хотели. В България хазартът е разрешен, за разлика от Турция, показва SRF. Като един от сериозните проблеми на града кметът Анастас Карчев показва неналичието на буферни паркинги за камионите, чакащи да бъдат тествани на „ Капитан Андреево “. Междувременно има един паркинг за камиони – частен, благосъстоятелност на същите хора от подземния свят, които държат и частната лаборатория на границата. Като цяло на турско-българската граница могат да се изкарат положителни пари, показват създателите. На доста от тези места обаче българската страна я няма. Някои хора в България настояват, че приходите от българо-турската граница са жизненоважни за подземния свят. Толкова значими, че престъпността е подготвена да смъкна всяко държавно управление, което реши да ѝ се опълчи.

Неслучайно назовават „ Капитан Андреево “ „ златен мочур “. Не сме сюрпризирани, само че за Европа това несъмнено е проблем, приключва репортажът на Швейцарското радио и телевизия SRF.

Текстът е оповестен в. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР